– Ustavne promene neophodne za osnivanje specijalnog suda za ratne zločine na KiM odmah stupaju na snagu, dok će zakoni o specijalnom sudu i pravnoj zaštiti i finansijskoj pomoći potencijalno optuženicima pred ovim sudom početi da važe šest meseci posle objavljivanja u kosovskom Službenom glasniku, rečeno je juče našem listu u Vladi Kosova.

Danasovi izvori objašnjavaju da bi sada trebalo da usledi razmena nota između Prištine i Brisela, najverovatnije preko Euleksa, kako bi se precizirali detalji rada budućeg suda, uključujući i sedište njegove glavne kancelarije. U diplomatskim izvorima u Briselu priča se da će sedište suda biti u Prištini, dok bi glavna kancelarija, u kojoj bi trebalo da se saslušavaju zaštićeni svedoci i, moguće, održe prva suđenja, najverovatnije trebalo da bude u Hagu. Nezvanično se najavljuje i promena mandata Euleksa, a moguće i imena ove Misije EU u Prištini.

Skupština Kosova, koja je od juče na odmoru, preksinoć je, iz drugog puta i posle žestoke rasprave između opozicije i vladajućih partija, tesnim većinom izglasala sporan ustavni amandman. To je omogućilo da isto veče najpre vlada, a onda i parlament, iako delimično poplavljen u nepogodi, po hitnom postupku donese dva zakona – o specijalnim većima i specijalnom tužiocu, kao i o pravnoj zaštiti i finansijskoj pomoći potencijalnim optuženicima pred specijalnim sudom. Opozicija nije učestvovala u glasanju ni za promenu Ustav niti za zakone. Svi srpski poslanici su podržali ustavni amandman i Zakon o specijalnom sudu, ali ne i pravnu i finansijsku pomoć budućim optuženicima, protiv koje je na sednici Vlade, kako tvrde agencije, jedni bio zamenik kosovskog premira Branimir Stojanović.

To što je Skupština Kosova, pod pritiskom Zapada, posebno SAD; na jedvite jade omogućila osnivanje specijalnog suda van okrilja SB UN, pozdravili su međunarodne Misije na KiM, zvaničnici EU, SAD, kao i glavni tužilac Specijalnog istraživačkog tima za zločine na Kosovu Dejvid Švendiman.

Švendiman je „ohrabren“ poslednjim odlukama kosovskog parlamenta, jer „Kosovo vode korak bliže rešavanju, jednom za svagda, veoma ozbiljne optužbe iz izveštaja Saveta Evrope iz 2011. godine“. On je najavio da predstoji proces formiranja specijalnih veća i kancelarije specijalnog tužilaštva.

Iz Kancelarije visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini saopšteno je da je reč o „koraku od suštinskog značaja za obezbeđivanje neophodnog pravnog okvira za odgovor na ozbiljne optužbe koje proizilaze iz Izveštaja SE“. Kancelarije EU u Prištini i ambasada SAD zajednički su ocenile da je „ovo bio važan korak Kosova na evroatlantskom putu“, te da su „ovim odlukama Vlada i Skupština Kosova demonstrirale svoju predanost za vladavinu prava i poštovanje međunarodnih sporazuma“. Predstavnici EU i SAD smatraju da „suočavanjem sa prošlošću i obezbeđujući pravdu za žrtve, Kosovo može doći do pomirenja i izgraditi bolju budućnost.“

Ambasada SAD u Prištini se i posebno oglasila „pohvalom kosovskom rukovodstvo za ispunjenje obaveze i odavanjem priznanja građanima Kosova na konstantnoj podršci evroatlantskim integracijama i posvećenosti zajedničkim demokratskim vrednostima“. U Prištini se naveliko spekuliše da je u „disciplinovanju“ kosovskih lidera i skupštinske većine posebno zapaženu ulogu imao novi američki ambasador Gregori Delavi, iako je zvanično tek prekjuče stupio na dužnost.

 

Nastavak pregovora o osiguranju



U Briselu bi danas trebalo da se nastave tehnički pregovori između Beograda i Prištine o osiguranju motornih vozila. Memorandum o osiguranju potpisan je na marginama političkih pregovora premijera Srbije i Kosova 23, juna i trebalo je da stupi na snagu 24. jula. Njegovo sprovođenje odloženo je u zadnji čas, uz uzajamne optužbe Beograda i Prištine ko je krv što nije bio tehnički spreman. Izvori Danasa očekuju da bi danas trebao da se, uz pomoć EU, dogovor o osiguranju konačno utanači.

 



Praćene i poverenje



Šef Kancelarije za KiM Vlade Srbije Marko Đurić izjavio je da je za RTS da je izglasavanje ustavnih promena tek prvi korak ka formiranju specijalnog suda za zločine, koji će ipak, biti međunarodni sud i da će „Srbija u narednom periodu pažljivo pratiti sastav i rad suda za zločine OVK“. Đurić je istakao da, ipak, nema poverenja u nekadašnje lidere OVK, koji su su „skinuli uniforme i obukli odela u kosovskoj skupštini.





Vukčević: Priznanje naporima Srbije



– Osnivanje Suda za zločine OVK je faktički satisfakcija za rad Tužilaštva za ratne zločine na predmetima u kojima su žrtve Srbi, a koji je započeo pre više od sedam godina, izjavio je za Danas Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine. „To je podrška našim zajedničkim naporima da se kazne počinioci zločina nad Srbima, između ostalog i za trgovinu organima jer nam se često spočitava da nismo ništa uradili u predmetima u kojima su žrtve srpske nacionalnosti… Sarađivaćemo sa ovim sudom, kao i do što smo i do sada sarađivali na svim slučajevima gde na bilo koji način postoji sumnja da su izvršeni ratni zločini“, podvukao je Vukčević.

P.D.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari