Odbornici četiri nove srpske opštine na severu KiM, koje prvi put od jednostranog proglašenje kosovske nezavisnosti ulaze u sistem Kosova, ni juče nisu položili zakletvu.

Svečane sednice u Zubinom Potoku, Leposaviću, Zvečanu i severnoj Mitrovici treći put su odložene na neodređeno vreme. Pre konačnog odlaganja, odbornici iz redova SDP i stranaka kosovskih Albanaca najavili su da neće prisustvovati sednici u severnoj Mitrovici – SDP zbog dezorganizacije, a Albanci su tražili simbole Kosova.

Iako je kosovski ministar za lokalnu samoupravu Slobodan Petrović najavio da bi zbog probijanja zakonskih rokova moglo ponovo da se ide na izbore, novoizabrani gradonačelnik Leposavića Dragan Jablanović tvrdi za Danas da su gradonačelnici u predviđenom roku sazvali sednice, a da su ovo sada „nastavci“. „Imamo rok do 26. januara. Svečana sednica je treći put odložena jer se u Briselu još pregovora. Želimo da to poštujemo, a ako ne bude dogovora, održaćemo sednice po svom nahođenju. Insistiramo na statusnoj neutralnosti simbola. Ovo kašnjenje će uticati na formiranje zajednice srpskih opština, ali kad se konstituišu opštine na severu, možemo odmah da proglasimo ZSO“, kaže Jablanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari