U Briselu će danas biti održana sednica Saveta za inostrane poslove EU na kojem će šefovi diplomatija zemalja članica Unije dati „političko mišljenje“ o tome da li Srbija zaslužuje status kandidata za članstvo u EU.

Zbog toga što pitanja vezana za proširenje EU formalno ne spadaju u spoljne, već u opšte poslove, ministri spoljnih poslova će samo razmeniti mišljenja o Srbiji i Kosovu, nakon izveštaja potpredsednice EK Ketrin Ešton o radu misije Euleks i u petak završenoj rundi dijaloga Beograda i Prištine.

Ministri će se sutra u istom sastavu sastati kao Savet za opšte poslove i tada će formalno odlučivati o kandidaturi Srbije. Iako će njihova odluka biti zvanično saopštena tek na završnoj konferenciji za štampu na kraju dana, neće stupiti na snagu pre nego što je potvrde šefovi država i vlada, koji će se u Briselu okupiti u četvrtak i petak, 1. i 2. marta. Odluka će biti unesena u zaključke koji će biti objavljeni na kraju drugog dana zasedanja.

U evropskim krugovima u Briselu se očekuje da će ministarska odluka biti povoljna imajući u vidu dogovor Beograda i Prištine postignut o regionalnom predstavljanju Kosova i integrisanom upravljanju prelazima. Prema očekivanjima, ministri i lideri EU će najveći deo vremena potrošiti raspravljajući o dužničkoj krizi i situaciji na Bliskom istoku, dok će pitanja vezana za Zapadni Balkan, uključujući i Srbiju, biti u drugom planu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari