Hronologija ključnih događaja

10. oktobar 2005.

Pregovori sa EU počeli su u Palati bivše državne zajednice Srbija i Crna Gora, u prisustvu Olija Rena, tadašnjeg evropskog komesara za proširenje, Svetozara Marovića, predsednika Državne zajednice Srbija i Crna Gora, premijera Vojislava Koštunice, Mila Đukanovića, i Dejvida Gauena, britanskog ambasadora u Srbiji i Crnoj Gori (Velika Britanija je tada bila zemlja predsedavajuća EU).

3. maj 2006.

Evropska komisija suspendovala je pregovore o pristupanju sa Srbijom i Crnom Gorom, nakon što je ocenila da zemlja ne sarađuje u potpunosti sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, u hapšenju i izručenju osumnjičenih za ratne zločine.

3. jun 2006.

Nakon proglašenja nezavisnosti, Crna Gora i Srbija nastavljaju odvojeno proces evropskih integracija.

Jul 2006.

Srbija usvaja Akcioni plan za unapređenje saradnje sa Haškim tribunalom.

13. jun 2007.

Posle godinu dana stagnacije, Srbija nastavlja pregovore sa EU u Briselu, nakon hapšenja osumnjičenog za ratne zločine u Haškom tribunalu. Zdravko Tolimir bio je pomoćnik komandanta za obaveštajne poslove i bezbednost Glavnog štaba Vojske Republike Srpske u vreme kada je počinjen genocid nad muslimanima u Srebrenici, u julu 1995.

10. septembar 2007.

Srbija i EU potpisale su u Briselu tekst Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, SSP.

Novembar 2007.

Holandija i Belgija blokiraju primenu SSP, insistirajući na tome da Srbija najpre mora u potpunosti da sarađuje sa Haškim tribunalom.

29. april 2008.

Ministri inostranih poslova EU potpisuju SSP sa Srbijom u Luksemburgu. Implementacija sporazuma uslovljena je punom saradnjom Srbije sa Haškim tribunalom.

8. septembar 2008.

Skupština Srbije usvaja zakon o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Novembar 2009.

Savet ministara EU donosi odluku o ukidanju viza Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji, u zemljama takozvane šengenske zone, počevši od 19. decembra.

22. decembar 2009.

Predsednik Srbije Boris Tadić putuje u Stokholm da zvanično podnese zahtev Srbije za članstvo u Evropsku uniju.

14. jun 2010.

Srbija dobija zeleno svetlo od 27 ministara inostranih poslova EU, nakon što je odlučeno da SSP bude poslat parlamentima svih država članica EU na ratifikaciju. Do danas, dvadeset od ukupno 27 zemalja članica EU ratifikovale su taj dokument.

25. oktobar 2010.

Savet Evroske unije dostavlja srpski zahtev za kandidaturu Evropskoj komisiji, nakon čega Komisija šalje Srbiji upitnik o spremnosti za pristupanje.

31. januara 2011.

Premijer Srbije Mirko Cvetković predaje komesaru za proširenje Štefanu Fileu ispunjen Upitnik, koji je imao više od 5.000 strana, u 37 tomova.

26. maj 2011.

Srbija hapsi najtraženijeg haškog begunca, bivšeg komandanta bosanskih Srba, Ratka Mladića. Mladić se do tada smatrao glavnom preprekom Srbiji na putu ka EU.

12. oktobar 2011.

Evropska komisija objavljuje godišnji izveštaj o napretku Srbije na putu ka EU, u kojem preporučuje da Srbija dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Datum početka pregovora zavisiće od odnosa s Kosovom i napretka u tehničkom dijalogu Beograda i Prištine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari