Iako u petoj rundi dijaloga Beograda i Prištine, koja je trajala dva dana, nije bilo konkretnih dogovora, diplomatski krugovi nezvanično tvrde da su visoki predstavnik EU Ketrin Ešton i premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači „dosta napredovali“ u razgovorima o severu KiM.

Kako je Danasu nezvanično rečeno, pregovaračka trojka napravila je popis pitanja koja će rešavati. Između ostalog, bez ulaženja u detalje, razmotrena je tehnologija izbora po kojima bi institucije Srbije prešle u kosovski sistem, a koje bi najverovatnije po kosovskim zakonima organizovao OEBS.

Spekuliše se i da je postignut načelan dogovor o aktiviranju Osnovnog suda u severnoj Kosovskoj Mitrovici, koji bi radio po zakonima Kosova, kao i da je bilo reči o novim modalitetima učešća Srba u KPS. Izvori Danasa očekuju da se u martu održe još dve runde pregovora, a da će se u aprilu, navodno, odlučiti da li će se ići na potvrđivanje ugovora ili pripremu okvirnog sporazuma između Beograda i Prištine o „normalizaciji odnosa“.

Ivica Dačić je posle završetka petog kruga pregovora prvi put otkrio da je na pregovaračkom stolu i predlog Beograda o formiranju zajednice srpskih opština koju bi činilo devet opština na celom KiM u kojima su Srbi većina. On nije precizirao o kojom se lokalnim samouprava radi, ali je najavio da će se o detaljima njihove strukture i nadležnosti tek razgovarati, najpre na nivou radnih grupa, a potom i u šestoj rundi dijaloga zakazanoj za 4. mart.

Srpski premijer kaže da postojeće institucije Srbije na KiM neće biti rasfomirane dok ne bude dogovoreno da će ih zameniti nove institucije pod okriljem zajednice srpskih opština, koja bi „trebalo da praktično omogući srpsku samoupravu i igra značajnu ulogu u političkom životu Kosova”.

Zbog odluke prethodne vlade, čiji je Dačić bio prvi potpredsednik, da se na KiM 2012. ne održe raspisani lokalni izbori, trenutno mandat ima samo vlast u sedam od 26 opština iz srpskog sistema, računajući Zvečan i Zubin Potok, gde su skupštine opštine same organizovale glasanje. U skladu sa Athisarijevim planom, u kosovskom sistemu radi šest srpskih opština.

Iako Dačić tvrdi da između Beograda i Prištine još postoje značajne razlike u vezi sa zajednicom srpskih opština, prištinski mediji javljaju da je „Srbija prihvatila gašenje paralelnih institucija, ali da je Dačić za politički dogovor o severu Kosova tražio još nekoliko dana“. Prištinska štampa spekuliše da se „EU zalaže za stvaranje zajednice opština na severu, što je i za Prištinu prihvatljivo, tako da bi sporazum mogao da se postigne već na sledećem sastanku“.

Milovan Drecun, predsednik Odbora za KiM Skupštine Srbije i funkcioner vladajuće SNS, negira ocene da „Dačićeva“ zajednica opština liči na nešto izmenjen plan Martija Ahtisarija, koji je ugrađen u Ustav i zakone samoproglašene kosovske države.

Drecun priznaje da „nema mnogo modaliteta za rešavanje ovog problema“, ali upozorava da Beograd ne bi smeo da „upadne u zamku i prihvati bilo koji model Ahtisarijevog plana“. On tvrdi da rešenje ne sme biti suprotno Rezoluciji i Platformi za KiM Skupštine Srbije i da će dogovor o zajednici srpskih opština biti deo celokupnog rešenja.

Janjić: Ispod realnih mogućnosti

– Iako se čeka celovito rešenje, sa stanovišta urađenog premijer Ivica Dačić i predsednik Srbije Tomislav Nikolić reći će da su bili uspešni, jer su realizovali veći deo Rezolucije i Platforme o KiM, koja je 80 odsto prepisana iz Antisarijevog plana, ugrađenog u Ustav Kosova. Pitanje je samo kako će da obaveste jasnost u Srbiji, a posebno Srbe na KiM, ali i Rusiju, da su prihvatili autonomiju pod kosovskim zakonima. Pisci Rezolucije išli su ispod realnih mogućnosti – nisu primenili mehanizme zaštite prava srpske zajednice preko nacionalnih saveta, koji bi Srbima omogućili permanentnu kontrolu vlasti u Prištini, a ispuštena je i mogućnost uvođenja prelazne međunarodne administracije na severu KiM, čiji bi cilj bio regionalna autonomija – ocenjuje za Danas politički analitičar Dušan Janjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari