Kao građanin Srbije i čovek koji duže od dve decenije prati političke prilike na jugu Srbije, ali i u okruženju, nakon onoga što se desilo za vikend u Kumanovu ne očekujem nikakvu eskalaciju ili moguće prelivanje incidenata na teritoriju juga Srbije.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

 Premijer Vučić u Srbiji nema problema sa antidržavnom opozicijom, što je po mom mišljenju problem Makedonije i Nikole Gruevskog, ocenjuje u razgovoru za Danas Skender Destani, predsednik Demokratske unije doline (DUD) i zamenik predsednik opštine Preševo. Destani smatra da „samo neko sa lošim namerama po suživot Albanaca, Srba i Roma može da namerno izazove incident, ali da to sigurno ne želi niko iz Beograda“.

*Da li ste sa nekim od albanskih političara sa Kosova, Makedonije, Tirane, kao što je to do sada bio slučaj u vanrednim situacijama kontaktirali vezano za region juga Srbije?

– Ne. Jer svi ćute. Nema glasa ni iz Skoplja od Alija Ahmetija, niti iz Prištine od Hašima Tačija, a ćute i političari iz Tirane. Ne razumem to ćutanje, jer u pitanju je opasnost koja preti čitavom regionu, pa i opštinama na jugu Srbije koje se naslanjaju na Makedoniju i Kosovo. Imam utisak da samog makedonskog premijera ne interesuje stabilnost, osim stabilnosti njegove vlasti. Gde su tu građani?

*Na području Bujanovca i Preševa na osnovu odluke državnih organa Srbije povećano je prisustvo pripadnika žandarmerije i vojske. Stav albanskih političkih partija je bio uvek protiv „prekomerne militarizacije ovog područja“.

– Kada se desi nešto vrlo zapaljivo u vašem komšiluku, normalno je da morate preduzeti mere kako bi zaštitili svoje područje. Postoji naš stav protiv prekomernog prisustva državnih snaga bezbednosti u Preševu i Bujanovcu, ali u ovoj situaciji to je iznuđen i opravdan potez. Očekujem u skladu sa racionalnom politikom Vlade Srbije da kako se situacija smiruje i broj pripadnika žandarmerije i vojske bude vraćan na optimalni nivo. Od subote mi smo u Preševu pod izvesnom tenzijom i strahom, jer ljudi se plaše ovakvih situacija, a kad ovo kažem, podjednako mislim i na Albance, Srbe i Rome koji ovde žive.

*Iz Kumanova je u Preševu trenutno oko tri stotine Albanaca, koji su smešteni kod svojih rođaka i prijatelja. Talas izbeglica jenjava. Kada očekujete da se oni vrate u Kumanovo?

– To ne zavisi od nas. Novih izbeglica danas nema. Ali, informacije mi govore da većina njih nema gde da se vrati u Kumanovo jer, kako mi kažu, njihovi domovi su potpuno uništeni u sukobima koji su se desili tokom vikenda. Kod nas u saradnji sa državnim organima Srbije postoji spremnost da im pružimo svu neophodnu pomoć dok se ne stvore uslovi za njihov povratak u Kumanovo. Sada je izvesno da će tu biti potrebni napori da se obnove porušene kuće i stambeni objekti. Očekujem da na tome sada porade organi države Makedonije, jer očigledno je da se regionalna stabilnost čuva upravo kroz aktuelna događanja u neposrednom komšiluku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari