U Beogradu je juče održan neformalni sastanak ministara spoljnih poslova i finansija zemalja Zapadnog Balkana na temu „Ekonomsko upravljanje i povezanost“.

Na skupu su učestvovali i članovi Vlade iz Prištine, prvi put od proglašenja nezavisnosti Kosova. Sledeći sastanak, kako je najavljeno, biće održan na Kosovu što znači da će ministri Srbije Ivica Dačić i Željko Sertić putovati u Prištinu.

Prema oceni učesnika, jučerašnji sastanak predstavlja istorijski događaj i svedoči o pozitivnim promenama na Balkanu.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio ovim povodom da uspeh ekonomija u zemljama Zapadnog Balkana nije moguće ostvariti bez međusobnog povezivanja njihovih privreda. Posle sastanka ministara spoljnih poslova i ekonomije iz regiona u hotelu „Metropol“ u Beogradu, Dačić je rekao da je zadovoljan što je Srbija mogla pozitivno da doprinese regionalnoj saradnji.

On je rekao da su na sastanku učestvovali predstavnici zemalja Zapadnog Balkana, uključujući i Albaniju, kao i Kosovo po „gimnih formuli“ i najavio da će se ovakav neformalni sastanak sledeći put održati u Prištini, kada nova Evropska komisija stupi na dužnost.

Dačić je ukazao i da je Zapadni Balkan jedan od retkih regiona u Evropi i svetu u kome se od jedne do druge prestonice putuje i na desetine sati, jer nema autoputa Beograd-Sarajevo, Niš-Priština i Beograd-Podgorica i naglasio da su regionu potrebni takvi projekti.

Evropski komesar za proširenje Štefan File rekao je juče u Beogradu da je EU spremna da izdvoji do milijardu evra iz pretpristupnih fondova kao pomoć projektima za povezivanje među zemljama Zapadnog Balkana. EU je spremna da pomogne da ove zemlje dobiju još 10 milijardi evra u vidu zajmova od međunarodnih finansijskih institucija, rekao je File posle sastanka.

Evropski komesar za proširenje rekao je da su se učesnice sastanka obavezale da će od 1. januara Evropskoj komisiji podnositi program ekonomskih reformi što će, kako je ocenio, poslati dobar signal investitorima.

Skupu su prisustvovale zvanične delegacije Kosova – šef kosovske diplomatije Enver Hodžaj i ministar za ekonomski razvoj Fadilj Ismailji, delegacija Albanije, kao i šefovi diplomatija i ministri ekonomije BiH, Makedonije i Crne Gore, kao i potpredsednik EK Jirki Karainen, specijalni izaslanik italijanskog predsedavanja EU Andrea Oricio, i generalni sekretar Regionalnog saveta za saradnju Goran Svilanović. Ovaj sastanak je dogovoren u Berlinu, 28. avgusta, na Konferenciji o Zapadnom Balkanu, održanoj na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel, a uz prisustvo vodećih političara zemalja regiona.

Sastanak ministara spoljnih poslova i ekonomije zemalja Zapadnog Balkana od velike je važnosti za Srbiju, ali i za čitav region ne samo zbog evropskih integracija već i zbog poruke koja se u atmosferi uzburkanih strasti, posle prošlonedeljnog incidenta na utakmici Srbija-Albanija, šalje, a to je da je saradnja jača od nasilja i da se problemi mogu rešavati samo razgovorom, kažu sagovornici Danasa.

Dušan Janjić, predsednik Foruma za etničke odnose, za naš list ističe da je u atmosferi koja je stvorena zbog incidenta na fudbalskoj utakmici održavanje ovog skupa dobra poruka.

Borislav Stefanović, potpredsednik DS i nekadašnji šef tima za tehničke pregovore sa Prištinom, za Danas kaže da su skupovi poput ovog potrebni i korisni jer se time približavaju i normalizuju odnosi.

Vučić: Srbiji ne treba milostinja

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se juče u Beogradu sa predstavnicima Evropske unije i istakao da će Srbija uraditi svoj deo posla i da joj „ne treba milostinja“, ali da očekuje podršku EU u sprovođenju reformi koje je započela. Potpredsednik Evropske komisije Jirki Katainen je kazao da je bitno da se radi na ekonomskom jačanju cele Evrope, dok je odlazeći komesar za proširenje EU Štefan File ukazao da vidi Srbiju kao kandidata od poverenja i da će EU uvek pomagati Srbiji dok ne uđe u Uniju.

Gimnih formula

Regionalni skup u Beogradu se održava po gimnih formuli, koju inače ministri spoljnih poslova EU ponekad koriste za neformalne sastanke na kojima učesnici vode slobodne i sadržajne diskusije o određenim problemima, ali ne donose nikakve formalne zaključke i na kojoj su predstavljeni samo imenom, bez imena država i državnih simbola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari