Snažan otpor evropskim integracijama i razgovorima sa Prištinom dolazi od stranaka desnice Dveri, SRS, pokreta 1389, za koje je premijer Aleksandar Vučić nedavno rekao da imaju mnogo veći kapacitet za rušenje vlasti od ostalih stranaka opozicije.


Kako su mediji preneli, Vučić je naveo da neće Vladu Srbije, bez obzira da li će je on voditi ili neko drugi iz SNS, srušiti, niti će ikada to uspeti u narednih sedam ili osam godina ni DS, ni DSS. „Značajno veći kapacitet za to imaće stranke desne orijentacije. Kad kažem desne, desne u nacionalnom smislu, a sa vrlo nejasnom ili nepostojećom ideologijom ili pristupom u ekonomiji“, ukazao je Vučić.

Dragomir Anđelković, politički analitičar, za Danas kaže da je ta Vučićeva izjava možda posledica toga što on uviđa da je spoljnopolitički kurs kojim se ide pogrešan.

– Sve stranke parlamenta su orijentisane ka evropskim integracijama, a vidi se da je taj put ka EU neizvestan. Ne zato što Vlada radi nešto pogrešno, nego zato što se stalno pred Srbiju stavljaju novi uslovi i izazovi. Opozicione stranke u parlamentu svađaju se oko ekonomskih poteza vlade, odnosno oko njenih uspeha ili neuspeha. S druge strane, moguće je da Vučić uviđa da stranke desnice, koje se protive evropskim integracijama, mogu da artikulišu nezadovoljstvo građana koje se javlja zbog kočenja i sporosti u napretku ka Uniji, smatra Anđelković.

Poručujemo ovoj vladi koja misli da je večna da je prošlost, samo joj to još niko nije rekao, poručio je juče Vladan Glišić, član Starešinstva Dveri povodom godišnjice Vlade. Funkcioner DSS Aleksandar Popović naveo je da jedna rečenica kojom DSS i Dveri opisuju rad vlasti glasi:“Manje plate, manje penzije, manji broj zaposlenih i manja državna teritorija“. Oni su u centru grada razgovarali s građanima i poručili da od vlade traže da napusti put evrounijatizma, da privreda radi u interesu građana, da bude podržana od države, a ne da strani investitori budu zaštićeni kao beli medvedi, dok su građani kao zaposleni u njihovim firmama potpuno nezaštićeni.

Popović je pred novinarima istakao da Srbija mora da izmeni magistralni pravac svoje politike, i da ekonomsko propadanje Srbije počinje od 2008. kada je evrounijatizam zahvatio Srbiji. Prema njegovim rečima, Srbija je imala spoljni dug devet milijardi evra dok je danas 24 milijarde evra i da su to „rezultati vlade DS, SNS i SPS“. Kako je istakao, neće biti boljeg života dok se ne prekine sa „slepim slušanjem“ EU, Brisela i Vašingtona i dok se ne proglasi politička neutralnost. Popović je rekao i da je SNS potpisala Briselski sporazum i uradila ono što se čak ni DS nije usudila da uradi.

I Glišić je ocenio da je postupanje SNS nastavak onog što je radila DS na vlasti, ali da su SNS, Aleksandar Vučić i njegova vlada „nadmašili sve ono što čak ni DS nije htela da radi“. Ovo je vrhunac politike koja je potpuno suprotna svim interesima naših građana, rekao je Glišić. To je, kaže Glišić, politika koja će voditi računa o tome da na Kosovu i Metohiji postoje građani koji pripadaju ovoj državi, koja će vojsku praviti da čuva ustavne granice države, a ne da ratuje za NATO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari