Ukoliko Demokratska stranka nastavi da odbija učešće u „koncentracionoj“ vlasti u Vojvodini, u koju bi ušla Srpska napredna stranka, naprednjaci će pokušati da formiraju prelaznu vladu bez DS, dok u Ligi socijaldemokrata Vojvodine veruju da bi tada najbolje rešenje bili hitni pokrajinski izbori.

Predsednik DS Bojan Pajtić juče je ponovio da je za tu stranku neprihvatljiva ideja o „koncentracionoj vladi“, za koju su se prethodno založili predsednici SNS i SVM Aleksandar Vučić i Ištvan Pastor, jer smatra da ulazak naprednjaka u Pokrajinsku vladu, kao i neprirodne koalicije, ne mogu doneti ništa dobro Vojvodini.

Goran Knežević, potpredsednik SNS, u razgovoru za Danas je istakao da je ta stranka promenila mišljenje o koncentracionoj vlasti, jer „ima u vidu interes Vojvodine“. „Tačno je da pre par meseci nismo hteli u vlast sa DS, a da sada nudimo i tu opciju. Vojvodini su neophodni izbori zbog toga što je aktuelna vlast DS izgubila legitimitet. Međutim, u ovom trenutku je to potpuno neracionalno za čitavu Srbiju i tehnički vrlo teško izvodljivo“, rekao nam je Knežević.

On je ocenio da je ideja predsednika SVM Ištvana Pastora o koncentracionoj vlasti u APV prihvatljiva. „Ta ideja nije loša. Ona podrazumeva da se napravi prelazna vlada, koja bi se oročila, i u tom određenom vremenskom roku doneli neki zakoni i ostvarili definisani ciljevi. Nakon toga, bili bi raspisani pokrajinski izbori“, objasnio je Knežević. Upitan šta će se dogoditi ako DS ostane na poziciji da ne želi sa SNS, Goran Knežević nam je kratko odgovorio: „Onda pravimo prelaznu vladu bez njih“.

Pokrajinska vlada bez DS je, međutim, loše i neprihvatljivo rešenje za zamenika predsednika LSV Bojana Kostreša. „Imali bismo jako slabu većinu, od svega 63 poslanika u Skupštini Vojvodine što je problematično za donošenje važnih odluka. Bez 67 poslanika jako je teško to održati“, naglašava Kostreš za Danas.

Prema njegovim rečima „bez saradnje svih političkih faktora, uprkos vrlo jasnim i velikim ideološkim razlikama, iz ovog ćorsokaka ne možemo da izađemo“. „Svako ko želi da pokrajinska administracija nastavi da funkcioniše mora biti spreman da proguta gorku pilulu, kako bismo uradili posao koji mora da se uradi. Bez obzira što pokrajinska administracija u ovom momentu ima dvotrećinsku većinu bez SNS, šta god da mi izglasamo, bez podrške u republičkom parlamentu, gde naprednjaci imaju četiri petine poslanika, to ne može da se implementira“, kazao nam je Kostreš komentarišući odbijanje DS da se priključi koncentracionoj vlasti.

Zamenik Nenada Čanka je izrazio čuđenje – kako je DS mogla da sarađuje sa SNS pri donošenju Statuta APV, „iako taj dokument ima više nego jasan falsifikat u jednom delu“. „To im to nije smetalo, a sad odjednom neće da sarađuju. Morali bismo svi da nađemo način da definišemo jasno koje su to odluke i zakoni koji treba da budu doneseni i, kada to bude doneto, da se raspišu izbori. Bez saradnje DS za formiranje koncentracione vlade, nećemo moći da rekonstruišemo vlast sa SNS, jer to ne dozvoljava matematika, odnosno većina bi bila slaba“, zaključio je Bojan Kostreš.

Neka rade šta hoće

Komentarišući stav LSV da je većina koju bi naprednjaci formirali sa LSV, SVM i NDS bila nedovoljno za ozbiljno funkcionisanje, Goran Knežević kaže da je to ideja SNS. „A, ako oni imaju bolju ideju, neka se sastanu Tadić i ostali pa neka naprave šta hoće“, kategoričan je Knežević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari