Srpska napredna stranka najkasnije će u februaru aplicirati da bude pridruženi član ili posmatrač u Evropskoj narodnoj partiji (EPP), kaže za Danas Jadranka Joksimović, internacionalni sekretar SNS i ministarka zadužena za evropske integracije.

Ona objašnjava da s obzirom na to da Srbija još nije članica EU, SNS ne može biti punopravni član EPP, već ćemo aplicirati za status pridruženog člana ili posmatrača.

Ona dodaje da trenutno rade na sadržinskom i tehničkom sređivanju programa i da se nada da će SNS aplicirati ako ne do kraja decembra, onda u januaru ili februaru. „Posle toga, predstavnici EPP će doći u Srbiji kako bi se upoznali sa načinom rada naše stranke“, objašnjava Joksimovićeva. Prema njenim rečima, SNS ima dobru saradnju s predstavnicima EPP i njihovu punu podršku.

Podsetimo, to je ranije najavljivao i sadašnji ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji je rekao očekuje da će SNS do kraja godine učiniti prvi korak ka članstvu u EPP. „Želimo da kroz članstvo u EPP damo doprinos jačanju evropske ideje u Srbiji, što podrazumeva upravo one reforme koje mi zagovaramo“, rekao je tada Stefanović dodavši da ne žele da učlanjenje Srbije u EU ili članstvo SNS u EPP bude bilo kakav poklon, „već da radom zaslužimo da naša zemlja i naša stranka postanu punopravni članovi“.

SNS je, inače, primljena prošle godine u poslaničku grupu EPP u Savetu Evrope. Tim povodom predsednik grupe EPP u Savetu Evrope Luka Volonte izrazio je očekivanje da će dalji napori na dostizanju ciljeva ove grupe evropskih narodnih partija ubrzo dovesti do članstva te partije u Evropsku narodnu partiju i u Briselu.

Evropska narodna partija okuplja evropske stranke desnog centra i predstavlja najuticajniju političku grupaciju u Evropi. Značaj i uticaj EPP se proteže od Saveta Evrope do Evropskog parlamenta i ima veliki uticaj na donošenje svih značajnih odluka u EU, odnosno velikom broju evropskih država. Punopravne članice su demohrišćanske i konzervativne stranke iz zemalja Evropske unije, a pridružene su iz Švajcarske, Norveške, Hrvatske i Srbije. Pored njih postoje i stranke sa položajem posmatrača iz cele Evrope.

EPP osnovana je 8. jula 1976. godine u Luksemburgu. Sedište organizacije je u Briselu. Evropska narodna partija ima 78 članica iz 39 zemalja. Na spisku članica iz Srbije se nalaze Ujedinjeni regioni Srbije, koji više ne postoje i Savez vojvođanskih Mađara, zatim tu je Demokratski savez Kosova, koji predvodi Isa Mustafa, Hrvatska demokratska zajednica, dok je među najvažnijim punopravnim članicama nemačka vladajuća partija Hrišćansko-demokratska unija (CDU).

„Nije drama što poglavlja još nisu otvorena“

Ministarka u Vladi Srbije zadužena za evrointegracije Jadranka Joksimović izjavila je juče da Srbija suštinski ništa ne gubi zbog toga što nije otvoreno prvo poglavlje u pregovorima o članstvu ove godine. „Da li možemo da budemo zadovoljni što nismo sada otvorili poglavlje, pa ne možemo, ali svakako to ne umanjuje niti naš napredak niti volju da nastavimo dalje“, rekla je Joksimovićeva za televiziju Pink i ocenila da nije „nikakva drama ako se to desi za mesec ili dva“. Ona je ukazala i da nema novih uslova za ulazak Srbije u Evropsku uniju i naglasila da niko od Srbije ne traži priznanje nezavisnosti Kosova. Istakla je da su pregovori dugotrajan i vrlo zahtevan proces, koji obuhvata poglavlje 35 koje se odnosi na normalizaciju odnosa s Kosovom i koje je „specifičnost za Srbiju“. P. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari