Opozicione stranke DS, SDS, ZZS, Zeleni Srbije i Nove stranke u Skupštini Srbije pozvale su juče premijera Srbije Aleksandra Vučića i ministre da u četvrtak, 30. aprila, dođu u Skupštinu i odgovaraju na pitanja poslanika, jer ih poslovnik obavezuje da to čine svakog poslednjeg četvrtka u mesecu umesto što to izbegavaju poslednjih devet meseci. „Mi ćemo u četvrtak u 12 sati biti ovde i ako pitanja ne možemo da postavimo u skupštinskoj sali, to ćemo učiniti u skupštinskom holu ili u krajnjem slučaju na stepenicama parlamenta u zavisnosti od tehničkih uslova“, objasnio je juče u ime opozicionih poslaničkih grupa Janko Veselinović, zamenik šefa poslaničke grupe SDS.

„Vlada vidljivo želi da izbegne poslanička pitanja i ovog, predstojećeg četvrtka. Poslednji put su na poslanička pitanja odgovarali 25. jula prošle godine. U ponedeljak je bilo godinu dana od formiranja ove nesposobne Vlade, ali poslanici nisu imali mogućnost da sa Vladom razgovaraju kako poslovnik predviđa. Zato ako u četvrtak dođu, postavićemo im pitanja, a ako ne dođu, u svakom slučaju će pitanja čuti novinari, pa da probamo tako zajedno da tražimo odgovore“, rekao je Veselinović i dodao da bi pitanja bila iz mnogih oblasti, kao što su ekonomija, socijalna zaštita, zdravstvo i druge.

Odgovarajući na primedbe opozicije šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić podsetio je da je vlada Borisa Tadića i Mirka Cvetkovića za četiri godine mandata svega sedam puta ispunila obavezu da poslednjeg četvrtka u mesecu odgovara na poslanička pitanja.

„Za četiri pune godine, za 48 meseci jednog lošeg, nestručnog, nekompetentnog, kriminalnog rada te vlade, vlada je u Narodnoj skupštini bila svega sedam puta. Sedam puta za četiri godine i to u aprilu, maju i oktobru 2009, u aprilu, septembru, oktobru i novembru 2011. I tada je to gospodinu Veselinoviću bilo odlično, to je valjda primer kako i šta treba raditi“, rekao je Babić, dodajući da je Vlada koju vodi SNS po ovoj matematici od 2012. do današnjeg dana bila duplo više puta za duplo kraće vreme u parlamentu, što običnom matematikom pokazuje da su bar četiri ili pet puta bolji od te vlade, koju je podržavao Veselinović. Babić je poručio Veselinoviću da treba da se malo pogleda u ogledalu da bi neke stvari tražio.

Može i poljana

Janko Veselinović je naveo da su poslanici opozicije spremni da, ako ih premijer Vučić pozove, dođu i na neko drugo mesto, bilo da je to rudnik, bilo to neka poljana, kako bi mogli da postave pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari