Iako političkim strankama tokom kampanje nije dozvoljeno trošenje novca na aktivnosti koje nisu političke, pa je, između ostalog, zabranjeno i organizovanje besplatnih zdravstvenih pregleda i korišćenje medicinske opreme u vlasništvu javnih zdravstvenih ustanova u tu svrhu, Srpska napredna stranka je tokom kampanje za izbore u Majdanpeku, koji se održavaju 7. septembra, letkom pozvala građanke na besplatan ginekološki pregled.


Ovim povodom se juče na svojoj Fejsbuk stranici oglasila i Agencija za borbu protiv korupcije i navela da će u postupku kontrole utvrditi da li su politički subjekti postupali u skladu sa zakonom. „Odmah po prijemu najave besplatnih zdravstvenih pregleda Agencija je, 28. avgusta, o tome obavestila Sektor za inspekcijske poslove Ministarstva zdravlja, u slučaju da je organizovanjem besplatnog pregleda došlo do povrede zakona iz nadležnosti Ministarstva“, navodi se u saopštenju Agencije objavljenom na ovoj društvenoj mreži.

Demokratska stranka je zbog ovoga podnela prijavu Agenciji protiv SNS, saopštili su iz DS.

Praksa da stranke tokom kampanje organizuju lekarske preglede ili dodelu humanitarne pomoći nije nova i dešava se iz izbora u izbore. Nakon martovskih izbora Agencija za borbu protiv korupcije iznela je podatak da su posmatrači Agencije koji su pratili izbore utvrdili da su dva politička subjekta organizovala besplatne lekarske preglede, da je evidentirano 77 takvih pregleda, kao i da su evidentirana tri politička događaja u ustanovama obrazovanja i vaspitanja. U sveobuhvatnom izveštaju o kampanji koji će, prema najavama biti objavljen krajem oktobra, javnost očekuje odgovore da li je u tim slučajevima bilo kršenja zakona, odnosno da li se radi o zloupotrebi javnih resursa, odnosno da li su lekarski pregledi bili u javnoj zdravstvenoj ustanovi.

Upozorenje

Uz saopštenje, Agencija je objavila fotografiju letka u kojem se građani Majdanpeka obaveštavaju o besplatnim lekarskim pregledima, kao i upozorenje da političkim strankama tokom kampanje nije dozvoljeno trošenje novca na aktivnosti koje nisu političke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari