Sve je spremno za današnji dugo najavljivani „gandijevski protest“ Srpske napredne stranke i njenih koalicionih partnera Nove Srbije, Pokreta socijalista i Pokreta snaga Srbije. Bina ispred Doma Narodne skupštine je postavljena, skup zakazan tačno u podne, a organizatori očekuju dolazak oko 100.000 ljudi.

Jedina nepoznanica je iznenađenje koje ova koalicija najavljuje kako bi privolela vlast i predsednika Borisa Tadića da raspiše izbore za decembar. Da li će, osim lidera stranaka naprednjačke koalicije, još neko govoriti na današnjem mitingu, juče nije bilo moguće saznati.

„Iznenađenje ne bi bilo iznenađenje kada bi svi znali o čemu se radi. Učinićemo nešto na šta vlast mora da reaguje i na šta ne sme da ostane nema i da se pravi kao da se ništa nije desilo“, tvrdi za Danas Velimir Ilić, lider Nove Srbije. On ističe da će se miting završiti ranije večeras. „Ono što mogu da vam otkrijem jeste da će miting trajati samo osam sati. Angažovan je veliki broj autobusa koji će građane prevesti do glavnog grada. Samo Nova Srbija obezbedila je više od 100 autobusa. Osim toga, za građane smo nabavili hranu i piće, a za to su se pobrinule ugostiteljska firme kojima rukovode upravo članovi DS i G17 plus. Ne možete da zamislite koliko smo poziva ovih dana imali i koliko demokrata želi da nam izađe u susret. Pitam se samo zbog čega su toliko zainteresovani da miting naše koalicije prođe u najboljem redu“, kaže Ilić.

Lider NS, ali i zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić, uvereni su da će miting proći u najboljem redu, da neće biti nikakvih incidenata, i naravno, atakovanja na institucije. Vučić napominje i da, „ako iko pokuša da baci i jedan kamen, SNS će znati da ga je režim poslao i da je režimski sluga“.

SNS je angažovala nekoliko stotina redara, a na Trgu će biti i deset medicinskih punktova. Naprednjaci su pripremili i organizovani prelazak preko Brankovog mosta više od 10.000 učesnika mitinga, i to u 10.30, a specijalno napravljene su majice koje će nositi aktivisti. Protest će obeležiti i rep-pesma „Buđenje“, studenta elektrotehnike Miloša Miljkovića Maksela, člana SNS, koji ju je pripremio bez nadoknade.

Boža Prelević, advokat i bivši koministar policije, ocenjuje za Danas da današnji miting nije rizičan. „Stepen rizika nekog javnog okupljanja procenjuje se na osnovu operativnih informacija, a njih imaju MUP i BIA. Stoga mislim da ovaj skup uopšte nije rizičan. Ne treba gubiti iz vida da SNS pokušava da se pokaže kao proevropska opcija ne samo pred domaćom javnošću, već i pred Evropljanima“, ističe Prelević i podseća da je februarski miting naprednjaka prošao bez incidenata.

Ipak, MUP radi svoj posao. Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, današnji miting, uključujući protestnu šetnju od 17 časova, obezbeđivaće nešto manje od 5.000 policajaca, koliko i prošlogodišnju Paradu ponosa. Kako nam je rečeno, predstavnici MUP i SNS imali su više sastanaka i dogovorena je bliska saradnja i tokom današnjeg dana.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je juče da se u atmosferi nestabilnosti, buke i podsticaja agresije u društvu ne mogu rešiti nikakvi problemi. „Ne postoje tenzije i ratni dijalog, već spremnost da se ozbiljno razgovara o ozbiljnim pitanjima“, izjavio je Tadić novinarima u Kraljevu, govoreći o sastanku s liderom Srpske napredne stranke Tomislavom Nikolićem u četvrtak uveče. „Razgovarali smo normalno, uvažavajući jedni druge. Ne razumem zbog čega se krije da se već duže sastajem s predstavnicima opozicije i razgovaram o ključnim problemima društva – kako ćemo rešiti krizu na Kosovu u budućnosti, kako vidimo razvoj ove zemlje“, naveo je Tadić.

Ranije juče, predsednik Republike je saopštio da smatra da parlamentarni izbori treba da budu raspisani posle donošenja odluke država članica EU o davanju Srbiji statusa kandidata za članstvo. „Izbori u Srbiji treba da budu deo naše evropske agende i doprinos bržem napretku ka članstvu u EU, a ne kočnica na tom putu. Srbiji je zato potrebna stabilnost kako bi ovaj važan posao finalizirali”, poručio je Tadić povodom sastanka s Nikolićem.

Predsednik je, kako se navodi u saopštenju njegove pres-službe, dodao da „ima razumevanja za nestrpljenje i nervozu pojedinih opozicionih stranaka, ali da je Srbiji umesto izazivanja nestabilnosti i stalnih prikrivenih pretnji nasiljem, potrebno upravo suprotno – stabilnost, rad na rešavanju problema građana i izvesnost“.

Reagujući na saopštenje sa Andrićevog venca, zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić ocenio je da je Tadićeva izjava povodom razgovora s Nikolićem „skandalozna, državnički i politički neodgovorna i neozbiljna“ i da će naprednjaci današnjim mitingom naterati vlast da raspiše izbore. Mi smo želeli kompromis, a režim je to odbio, saopštio je Vučić.

Protestna šetnja uz blokade saobraćaja

Pristalice Srpske napredne stranke počeće da se okupljanju ispred Doma Narodne skupštine na Trgu Nikole Pašića oko 10 časova. U tom periodu verovatno će biti blokiran saobraćaj preko Brankovog mosta zbog organizovanog dolaska jednog broja učesnika iz tog pravca. Saobraćajnice oko bivše savezne skupštine biće bez saobraćaja praktično ceo dan. Demonstranti će s Trga krenuti u protestnu šetnju oko 17 časova sledećim ulicama: Takovskom, Svetogorskom, Makedonskom, Kolarčevom, Terazijama, Kralja Milana i Kneza Miloša, kako bi je završili oko 20 časova ispred zdanja Narodne skupštine. Saobraćaj u tim pravcima biće povremeno zaustavljan. A. N.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari