SNS i DS nastavili su razmenu teških reči o tome ko je i zašto politizovao ustoličenje patrijarha Irineja. Lider naprednjaka Tomislav Nikolić optužio je juče Vladu Srbije i predsednika Borisa Tadića da su sprečili da prisustvuje ceremoniji u Pećkoj patrijaršiji. Demokrate su mu odgovorile da se iz njegovih stavova vidi da „ne razume važnost svetog čina“ ustoličenja.


– Direktno optužujem Vladu Srbije i predsednika Srbije da su sprečili da ja, Tomislav Nikolić, građanin Srbije i vernik SPC, prisustvujem ustoličenju patrijarha – rekao je Nikolić novinarima i dodao da će istovremeno pitati Evropsku uniju „zašto je popustila“ i omogućila Vladi Srbije da ga spreči da u nedelju, 3. oktobra, ode na Kosovo i Metohiju. Time su, kako je istakao, ugroženi njegovo dostojanstvo, sloboda kretanja i ljudska prava.

Lider SNS je dodao da je EU time „na neki način pokazala loš znak“ Srbiji, ne samo u vezi sa sudbinom Kosova, već i u vezi s ljudskim pravima i razvojem demokratije u Srbiji.

– Ovi „desetogodišnjaciô, miljenici EU, ponovo suápokazali svoje pravo lice i danas se osećam skoro kao i 5. oktobra 2000. godine – rekao je Nikolić. Objasnio je da mu je najpre iz Ministarstva za KiM rečeno da će moći da prisustvuje ustoličenju patrijarha Irineja, na koje ga je pozvao Sinod SPC, ali da mu je po dolasku na prelaz Jarinje pripadnik Euleksa saopštio da postoji usmena naredba šefa te misije EU Iva de Kermabona da nijednom političaru neće biti omogućeno prisustvo u Pećkoj patrijaršiji, kako čin ustoličenja ne bi bio politizovan.

Iz DS su ubrzo odgovorili stavom da lider naprednjaka pokušava da ispolitizuje ustoličenje patrijarha. Portparolka demokrata Jelena Trivan smatra da Nikolić pokušava da „iskoristi u političke i marketinške svrhe ustoličenje patrijarha“, napominjući da je „neumesna svaka politizacija tog svetog čina“.

Trivanova je istakla da se iz Nikolićeve izjave može videti „koliko on ne razume važnost tog svetog čina“, objasnivši da su građani prisustvovali ustoličenju patrijarha kako bi mu odali počast i da bi „dokazali gde je sedište srpske duhovnosti i istorije“, a ne da bi dobijali političke poene i aplauze.

Portparolka DS navodi i da je „svima dobro poznato da je organizacija ustoličenja bilaána Pećkoj patrijaršiji i da je ona zamolila političare da na taj sveti čin ne dolaze i ne politizuju ga, jer je to trenutak namenjen srpskom narodu, a ne pojedincima za njihovu promociju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari