Srpska napredna stranka počela je juče da prikuplja potpise građana za smenu pokrajinskog rukovodstva i raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora.

Predsednik Gradskog odbora SNS i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je precizirao da je reč o zahtevima za povlačenje iz procedure Deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine, za podnošenje ostavke predsednika vojvođanske vlade Bojana Pajtića, koji je predložio Deklaraciju i za raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora.

Potpisivanje peticije, koje je započelo u Dunavskoj ulici, kod Spomenika Jaši Tomiću, biće organizovano danas u svim gradovima, selima i mesnim zajednicama u Vojvodini. Prikupljanju potpisa SNS-u su se pridružile partije i organizacije koje su učestvovale na mitingu u petak u Novom Sadu – SPS, DSS, SPO, politička organizacija Treća Srbija. I predsednik DSS Vojislav Koštunica pozvao je juče predsednika Pajtića da podnese ostavku i tako pokaže da ne želi da vlada nasuprot volji naroda i građana Vojvodine.

Zamenik predsednika DS Bojan Pajtić odbacio je juče u intervjuu za Betu zahteve da podnese ostavku, kao i zahtev da pokrajinska vlada iz procedure povuče Predlog deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine. On je naglasio da će se Predlog deklaracije u narednom periodu naći na raspravi pred Odborom za ustavno-pravna pitanja Skupštine Vojvodine.

„Mi ne možemo odustati od toga da tražimo da građani dobiju pet puta više efektivno sredstava od onoga što danas dobijaju, jer im toliko pripada. Više je nego ironično optuživati Vladu Vojvodine da ne čini dovoljno za građane pokrajine, kao i za to da zbog pokrajinske vlade, privreda u Vojvodini. Ne, ona trpi zato što se ne poštuju ustavne garancije. I mi nećemo odustati od toga da se zaštite prava građana Vojvodine“, poručio je Pajtić.

On je odbacio mogućnost da Vlada Vojvodine padne i dodao da ona ima dvotrećinsku većinu u pokrajinskom parlamentu. „Dok god ima podršku u skupštini, koju je stekla na izborima, na potpuno legalan i legitiman način, biće i vlade u ovakvom sastavu, činiće je ove stranke koje je čine i sada. Svesna je i opozicija da neće biti vanrednih izbora u pokrajini“, rekao je Pajtić.

S druge strane, on je izjavio da očekuje da će biti raspisani vanredni republički izbori, zbog sve većih nesporazuma unutar vladajuće koalicije, kao i unutar same SNS. Pajtić je rekao da miting koji je u petak u Novom Sadu organizovan sa zahtevom za smenu pokrajinskih vlasti zapravo bio miting u sklopu pozicioniranja pred vanredne republičke izbore, iako je zvaničan zahtev bio raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora. Ujedno, Pajtić je odbacio mogućnost da posle izbora DS uđe u koaliciju sa SNS.

Vojvođanski klub: Koliko je koštao miting

Nevladina organizacija Vojvođanski klub zatražila je juče od organizatora mitinga „Stop razbijanju Srbije“ da kažu koliko je koštala organizacija tog skupa, održanog u petak u Novom Sadu. „Zanima nas ko je platio troškove mitinga, posebno prevoz učesnika. Prevoz nije jeftin, a bilo je autobusa iz prilično udaljenih krajeva Srbije“, ukazao je Vojvođanski klub. Ta organizacija zatražila je da se saopšti i koja su javna preduzeća finansirala miting.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari