Srpska napredna stranka (SNS) proglasila je večeras pobedu na današnjim vanrednim lokalnim izborima u Mionici, pa je u toj varošici počelo slavlje naprednjaka i njihovih koalicionih partnera. Prema nezvaničnim podacima, na varednim lokalnim izborima u Lučanima najviše glasova osvojila je Srpska napredna stranka (SNS) – 52 odsto.

Kako je novinarima rekao narodni poslanik Vladimir Đukanović, od 71 odsto građana Mionice izašlih na izbore, koalicija oko SNS dobila je 61,89 odsto glasova. Koalicija SPS-JS ima podršku 20,11 odsto, a DS je dobio 15,29 odsto podrške. U koaliciji sa SNS bili su NS, SDPS, SPO i DSS, a podržali su ih PUPS i SRS. U biračkom spisku bilo je 11.970 punoletnih građana sa pravom glasa.

U Lučanima na drugom mestu je Nova Srbija sa 14 odsto, sledi pokret „Dveri“ sa 12 odsto, Socijalistička partija Srbije 11 odsto i Grupa građana „Jedan tim“ sa devet odsto glasova.  Prema tim rezultatima, od okupno 45 odbornika, SNS će imati 24.  Od 17.706 upisanih birača, u opštini Lučani glasalo je 59,31 odsto.

„Mioničani su se izjasnili koga žele, a plebiscitarna podrška priznanje je i politici premijera Aleksandra Vučića“, kazao je Đukanović. On je rekako kako je rano za razgovore o eventualnoj postizbornoj koaliciji sa SPS-JS. „Sačekajmo prvo zvanične rezultate, a potom treba pitati Mioničane – ovo su lokalni izbori“, dodao je Đukanović.

Izbore u Mionici obeležili su incidenti u selu Nanomir i samoj Mionici, gde su pretučeni Milan Gavrilović, kandidat DS za predsednika Opštine, i petorica aktivista SPS. Prema njihovim izjavama, napali su ih njima nepoznati ljudi za koje su sigurni da nisu iz Mionice. 

Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova, potvrdio je da je juče pre podne u Mionici došlo do napada na trojicu aktivista SPS, SNS i DS, u tri različita slučaja. Prema njegovim rečima, radi se o lakšim telesnim povredama.

Stefanović je ocenio da je takvo ponašanje u izbornom danu potpuno nedopustivo. On je naglasio da policija intenzivno radi na rasvetljavanju sva tri slučaja i da niko neće biti povlašćen zbog pripadnosti bilo kojoj političkoj opciji, a u Mionicu je juče upućen i načelnik policijske uprave Valjeva.

Goran Ćirić, poslanik DS; izjavio je da se juče se dogodilo više napada na aktiviste demokrata u Mionici i da je grupa naprednjaka pretukla kandidata DS za predsednika opštine Milana Gavrilovića. Vladimir Đukanović, poslanik SNS, tvrdi da su aktivisti DS napali aktiviste njegove stranke u selima Nanomir i Đurđevac, gde je intervenisala policija. Naprednjaci su juče optužili pretučenog Gavrilovića za kupovinu glasova.

Borislavu Stefanoviću, šefu poslaničke grupe DS u Skupštini Srbije, juče nije dozvoljeno da govori u parlamentu o neredima u Mionici. Odbijen je i Stefanovićev zahtev za prekid skupštinske sednice, zato što ona nema veze sa izborima u Mionici i Lučanima. Demokrate tvrde da deo krivice za jučerašnje incidente snosi i premijer Srbije Aleksandar Vučić zbog ponašanja i načina obraćanja opoziciji proteklih dana.

Iako su u biračkim odborima u u Lučanima tvrdili juče da je kod njih mirno, Pokret Dveri saopštio je da je „od otvaranja birališta bilo raznih izbornih neregularnosti“. U saopštenju se navodi da je „38 džipova i „lada niva“ Srpeske napredne stranke, koji sa zatamnjenim staklima i sakrivenim tablicama krstarilo Dragačevom, razvozilo glasače na glasanje i pravilo gužvu ispred biračkih mesta, da su građani pozvani sa beogradskog fiksnog telefona, uz upozorenje da se razgovori snimaju i uz pitanje da li će izaći na izbore i glasati za Aleksandra Vučića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari