Srpska napredna stranka nije zakazala sednicu nijednog stranačkog organa povodom novonastale političke situacije nakon najava o navodnim pripremama državnog udara, ali se očekuje da se o toj temi premijer Srbije Aleksandar Vučić obrati u ponedeljak javnosti. U Vladi Srbije kažu za Danas da konferencija za medije premijera još nije zakazana, dok u kabinetu premijera nisu odgovarali na pitanja našeg lista o detaljima njegovog obraćanja javnosti.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

U SNS nezvanično ističu za Danas da nijedna sednica stranačkih organa nije zakazana tim povodom i podsećaju da je na prethodnom Predsedništvu zakazana stranačka skupština za januar o kojoj će se narednih dana razraditi detalji. Prema rečima naših sagovornika, na skupštini u januaru se mogu očekivati promene u stranci, ali se još ne zna da li će i ko konkretno biti smenjen. Na dnevnom redu biće promena sastava Glavnog odbora SNS, a moguće i novi izbori za članove Predsedništva te će samim tim predstojeća skupština biti zvanično i izborna skupština.

To, međutim, kako navode u redovima SNS, ne znači da će biti promenjeni i potpredsednici stranke, ali da o tome odlučuje predsednik stranke Aleksandar Vučić. Pre skupštine svakako se prethodno očekuju sednice Glavnog odbora, koji će utvrditi smernice za rad skupštine, i Predsedništva stranke.

Poslednji put izborna skupština SNS održana je u januaru prošle godine, kada je ponovo za predsednika izabran Vučić. Tada su izabrani i članovi Predsedništva Jorgovanka Tabaković, LJubiša Stojmirović, Nebojša Stefanović, Nikola Selaković, Gojko Radić, Aleksandar Nikolić, Radomir Nikolić, Igor Mirović, Milosav Miličković, Zorana Mihajlović, Goran Knežević i Jadranka Joksimović. U Predsedništvu su još i Aleksa Jocić, Marko Đurić, Dejan Đurđević, Bojan Dimitrijević, Maja Gojković, Miloš Vučević, Bratislav Gašić, Veroljub Matić, Milan Bačević, Vladanka Malović, Aleksandra Tomić, Branislav Prostran, Zlatibor Lončar, Zoran Babić, Goran Cvetanović i Zoran Perišić.

Članovi Predsedništva po funkciji su, inače, predsednik, zamenik predsednika, potpredsednici GO i predsednik IO, dok ostale imenuje na predlog predsednika skupština stranke iz reda posebno zaslužnih članova stranke.

Glavni odbor, u čijem se sastavu takođe očekuju promene, čine članovi po funkciji i 300 izabranih članova. Članovi po funkciji su predsednik, zamenik predsednika, potpredsednici, članovi Predsedništva, članovi IO i drugi stranački funkcioneri.

Predsednik SNS najavio je i na rođendanu stranke da će u januaru ta stranka održati stranačku skupštinu kako bi SNS zamenio one koji vlast koriste za bogaćenje umesto da rade za svoju državu.

Kirbi: Nađite druge glasine

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi poručio je, u vezi sa navodnom posebnom podrškom potpredsednici Vlade Srbije Zorani Mihajlović, da mediji treba da nađu druge glasine kojima mogu da se bave. „Nađite druge glasine. SAD u Srbiji ne pokušavaju da sprovedu nikakvo zlo“, odgovorio je Kirbi u Privrednoj komori Srbije na pitanje novinara da li su tačne priče da on posebno podržava Mihajlovićevu. Američki ambasador je kazao da podržava Vladu Srbije, da radi tesno sa premijerom i sa predsednikom. Kirbi je istakao da podržava i radi sa ministarkom Mihajlović, ali i da radi isto tako sa ministrima odbrane, spoljnih poslova i drugima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari