Povodom najava o okupljanju opozicije, kao i dilema u javnosti šta je uopšte sadašnje opoziciono delovanje, Danas pokreće debatu na temu o političkom poimanju „građanske Srbije“. Naši sagovornici pokušaće da odgovore na pitanja ko su danas zastupnici ideja „građanske Srbije“ i da li je njihov politički prostor na levici ili na desnici. Zatim da li je lider SNS Aleksandar Vučić politički preuzeo te ideje i vrednosti, ali i da li su i kako te ideje i vrednosti neki nosioci „građanske Srbije“ nepovratno kompromitovali.


Ukoliko bude vodio jednu odgovornu i poštenu politiku, ukoliko se svim silama bude zalagao za to da se opšti interesi postave iznad pojedinačnih, ukoliko bude gajio dijalog s onima koji misle drugačije i ukoliko uloži maksimalni napor da se njegova stranka razvije u tom istom pravcu, Aleksandar Vučić će nesporno doprineti razvoju građanskog društva i demokratske politike u Srbiji, kaže za Danas Sonja Liht, predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost, odgovarajući na pitanje da li je lider SNS Aleksandar Vučić politički preuzeo ideje i vrednosti „građanske Srbije“.

Upitana, ko su danas zastupnici ideje „građanske Srbije“, ona kaže da je uverena da su to svi oni koji prihvataju i rade na jačanju evropske perspektive Srbije – od usvajanja ozbiljnih reformskih zakona i njihovog sprovođenja do onih koji se bore za to da cela Srbija bude razvijenija zemlja, da se uspostavi istinska vladavina prava ali da u njoj bude i više pravde i jednakih mogućnosti za sve.

Na pitanje da li „građanska Srbija“ ima politički prostor na levici ili na desnici, ona kaže da je za nju „građanska Srbija“ ona koja podjednako brine o svim svojim građanima, s posebnim naglaskom na marginalizovanim i ugroženim grupama građana i građanki.

– Dakle, ideološki predznak nije odlučujući, ali do sada nisam primetila da je desnica, da su neoliberali, naročito njihova specifična balkanska podvrsta, posvećivali veću pažnju poštovanju ljudskih prava, rodnoj ravnopravnosti, položaju ugroženih manjina. Svojim sam ušima čula da je za njih sam koncept korporativne etike suvišan. Kako onda da, između ostalog, uspostavimo jedan drugačiji preduzetnički duh od onoga koji je još uvek vladajući u našoj sredini ali i šire – ukazuje Liht.

Upitana da li su neki nosioci „građanske Srbije“ nepovratno kompromitovali te ideje, ona odgovara da „oni koji su kompromitovali tu ideju možda jesu veterani, ali više nisu nosioci te ideje i njoj primerene politike“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari