Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić podneo je juče neopozivu ostavku na tu funkciju, a kao razlog naveo je predložene izmene i dopune Zakona o NBS, koje po njegovom mišljenju bitno narušavaju nezavisnost centralne banke. Šoškić je o ostavci obavestio predsednika Skupštine Srbije Nebojšu Stefanovića, ističući da nove zakonske odredbe otvaraju mogućnost stručne degradacije i donošenja odluka unutar NBS kojima bi se mogla podstaći ekonomska i finansijska nestabilnost u zemlji.

– Usvajanje ovakvih izmena i dopuna Zakona o NBS moglo bi uticati na bitno pogoršanje pozicije naše zemlje na međunarodnim finansijskim tržištima i usporiti proces evropskih integracija, što se već sada može zaključiti iz reakcije međunarodnih finansijskih institucija i ostalih međunarodnih činilaca od kojih zavisi finansijska podrška našoj zemlji u kriznim uslovima“, naveo je Šoškić i dodao da ostavkom želi da spreči da političko iznuđivanje promene na vrhu nezavisne institucije poput NBS, bude jedini razlog za usvajanje lošeg zakona, s mogućim ozbiljnim posledicama na finansijsku stabilnost i kredibilitet države. Šoškić je podsetio da je NBS jedna od samo dve državne institucije na čiji rad u prošloj godini državni revizor nije imao nikakvih zamerki.

Inače, juče je Vanredna sednica Skupština počela potvrđivanjem mandata novim poslanicima, koji su zamenili one što su imenovani na druge funkcije. Poslaničku zakletvu položilo je 15 novih poslanika. Na dnevnom redu sednice bili su izmene Zakona o Narodnoj banci Srbije (NBS) i izbor Saše Jankovića za zaštitnika građana.

Opozicija je odmah najavila da neće podržati predložene izmene Zakona o NBS, ocenivši da je tu cilj samo da vladajuća većina smeni guvernera Dejana Šoškića, četiri godine pre isteka njegovog mandata. Takođe, opozicija je negodovala što je izmene zakona dobila dan pre sednice i najavila podnošenje amandmana.

Izmenama Zakona o NBS koje je predložilo 105 poslanika vladajuće koalicije, predviđeno je da novi funkcioneri NBS budu izabrani 90 dana od stupanja novog zakona na snagu. Ključne novine u zakonu o centralnoj banci biće, kako je predloženo, povećanje nadzora Skupštine nad NBS i izbor svih funkcionera centralne banke u parlamentu, kao i formiranje Uprave za nadzor finansijskih institucija u okviru NBS.

Poslanici Demokratske stranke (DS) postavili su pitanje u Skupštini da li se NBS izjasnila o izmenama tog zakona. Poslanik LDP Bojan Đurić izjavio je da se izmenama i dopunama krije potpuna promena ekonomske monetarne politike Srbije, a ne samo smena rukovodstva centralne banke.

– Ovo je trenutak kada zemlji preti opasnost da se vrati u devedesete godine, rekao je Đurić novinarima. Prema njegovim rečima, to znači uništavanje sistema NBS, monetarne i fiskalne politike, trošenje deviznih rezervi i finansiranje sumnjivih političkih investicija. Đurić je izrazio čuđenje što SNS isključivo na sebe preuzima odgovornost za izmene zakona, dodajući da je to ideja i URS-a.

Varga: Biće prekršen SSP sa EU

Savez vojvođanskih Mađara neće podržati izmene Zakona o NBS, jer bi njihovo usvajanje načinilo štetu procesu evropske integracije Srbije i ugrozilo nezavisnost NBS, rekao je poslanik ove stranke Laslo Varga. On je ocenio da su predložene izmene protivne pravnim tekovinama EU i da ugrožavaju nezavisnost. Varga je kazao da će Srbija, ako bude usvojen taj zakon, prekršiti SSP sa EU kojim se obavezala na usklađenost pravnog sistema i prekršiti obaveze za dobijanje statusa kandidata

DAČIĆ: DS bio nezadovoljan guvernerom

Beograd – Predsednik Vlade Ivica Dačić izjavio je juče da smenjivanje Šoškića „nije nova činjenica“, jer je u ranijim razgovorima sa DS iskazano nezadovoljstvo o stanju finasijskog sektora Srbije i pominjana smena guvernera.

„Da je Tadić predsednik, Šoškić bi već podneo ostavku, ali sada zato što je to Nikolić, on to neće da učini“, rekao je Dačić. Prema njegovim rečima, bivši guverner NBS Radovan Jelašić podneo je ostavku jer njegovim radom nisu bili zadovoljni DS i Tadić. On je podsetio na slučaj Kori Udovički i da je ona došla za guvernera „voljom DS“ i zapitao zašto ta stranka sada tvrdi da guverner mora da bude isključivo ekspert.

Mlađan Dinkić, novi ministar finansija i privrede, juče je branio izmene zakona, tvrdeći da se njima upravo „garantuje nezavisnost guvernera i centralne banke“.

– Ako nešto mogu da zamerim sadašnjem guverneru to je što nije koristio svoju nezavisnost. Zašto nije rekao nepartijskim ljudima koji su ga sprečavali da objavi istinu o Agrobanci. Guverner nije bio nezavisan, ocenio je Dinkić, upitavši se kako je moguće da je kontrola NBS prošle jeseni utvrdila pozitivno stanje kapitala u Agrobanici od oko sedam miliona evra, a nakon uvođenja prinudne uprave otkriven je minus od 300 miliona.

„Potrebna nam je mnogo jača supervizija banaka, jer Agrobanka nije usamljen slučaj, rekao je Dinkić, koji je kao drugu ključnu izmenu naveo uvođenje obaveze da izbor viceguvernera, na predlog guvernera, potvrđuje parlament, što je rešenje u najvećem broju zemalja u Evropi.

A. M. i agencije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari