Sastanak predstavnika Demokratske stranke i organizacije Zajedno za Šumadiju, uz učešće predsednika obe stranke – Bojana Pajtića i Veroljuba Stevanovića (gradonačelnika Kragujevca), održan je juče u Beogradu u centrali DS. Sastanku su prisustvovali i predsednici njihovih kragujevačkih odbora, a povod je bio situacija u Kragujevcu i najava da će se DS pridružiti naprednjacima u inicijativi za smenu lokalne vlasti. Prema rečima predstavnika dveju stranaka, razgovori se nastavljaju danas u Kragujevcu.


Predsednik Skupštine grada Kragujevca i potpredsednik ZZŠ Saša Milenić, koji je takođe bio na sastanku, ističe za naš list da je tema razgovora sa demokratama bila buduća saradnja stranaka, a naročito njihovih kragujevačkih odbora „sa ciljem odbrane demokratskih principa, zaustavljanja pobedničkih pohoda SNS upravo u Kragujevcu i preokretanja perspektiva grada i Srbije u korist građana i njihovog prosperiteta“.

„Oformljene radne grupe nastaviće razgovore danas u Kragujevcu sa zadatkom brze pripreme nacrta sporazuma o saradnji DS i ZZŠ„, navodi Milenić, koji je pre sastanka izjavio za naš list da je „veliki povratak DS u Šumadiji“ moguć jedino u partnerstvu sa ZZŠ i da se lično nada da će tako i biti.

I predsednik Izvršnog odbora DS Goran Ćirić potvrđuje za Danas da su se predstavnici demokrata sastali juče sa gradonačelnikom Kragujevca Stevanovićem povodom situacije u tom gradu i da će se razgovori nastaviti danas na nivou lokalnih odbora. „Konkretan dogovor nismo postigli, ali smo razgovarali o načinu eventualne buduće saradnje. Kao i uvek, Predsedništvo DS, koje se održava u sredu, će na kraju odlučivati o tome“, ukazuje Ćirić.

Na pitanje da li to znači da DS neće rušiti vlast u Kragujevcu, on navodi da demokrate nisu na vlasti u tom gradu, niti da pokazuju tu vrstu inicijative, kao i da vlast mogu da ruše samo partije koje čine vladajuću koaliciju. Komentarišući, sa druge strane, eventualnu saradnju sa naprednjacima u tom gradu, Ćirić kaže da još ništa nije isključeno i da postoje otvorena mesta za razgovore.

Pre sastanka sa liderima ZZŠ, Ćirić je razgovarao i sa predsednikom Gradskog odbora DS u Kragujevcu Dušanom Obradovićem. Obradović nije želeo da nam kaže kakva je uputstva dobio u centrali stranke, već je naveo da je sastanak bio „organizacione, a ne političke prirode“. Kako Danas saznaje, Predsedništvo DS u Kragujevcu podeljeno je u vezi s eventualnom koalicijom sa SNS, koja bi usledila posle zajedničkog „rušenja“ vlasti ZZŠ, ali se centrala stranke protivi saradnji sa naprednjacima u tom gradu.

Obradović demantuje za naš list izjavu šefa odborničke grupe SNS u tom gradu Radomira Nikolića da će sve opozicione stranke u Kragujevcu da podrže inicijativu naprednjaka za smenu vlasti. „Jesmo za smenu Stevanovića i njegove vlasti, tu nema dileme, ali se o inicijativi SNS nije razgovaralo na nivou donošenja odluke“, navodi Obradović i dodaje da ne postoji mogućnost da DS podrži Veroljuba Stevanovića, odnosno da uđe u vlast s njim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari