– U sedištu EU, beogradskom i prištinskom pregovaračkom timu juče nije bilo moguće potvrditi najavu iz visokih diplomatskih krugova u Briselu da će Memorandum o osiguranju motornih vozila, oko čijeg se početka primene tehnički pregovarači obe strane od prošlog četvrtka prepiru preko medija, stupiti na snagu 5. avgusta.

Obaveštavajući javnost o odlaganju sprovođenja Memoranduma kabinet glavnog prištinskog pregovarača za tehnička pitanja i ministra bez portfelja Edite Tahiri krajem prošle nedelje je za 5. avgust najavio nastavak pregovora o ovoj temi. U Beogradskom timu tvrde da o ovom datumu ne znaju ništa, a portparol visokog predstavnika EU kaže da zasad nema novih momenata osim da obe strane treba još da rade na tehničkim uslovima za sprovođenje dogovora o osiguranju.

Bez potvrde je i diplomatska spekulacija da, zbog sprovođenje ovog memoranduma, srpske tablice sa severa Kosova i Metohiji više neće moći da se koriste. Obe pregovaračke strane, međutim, insistiraju na tome da pitanje registarskih tablica, kao deo dogovora o slobodi kretanja, nema nikakve veze sa sporazumom o osiguranju vozila. Izvori Danasa nezvanično podsećaju da je ranije utanačen rok između Beograda i Prištine  za korišćenje srpskih tablica na KiM odavno istekao, kao i da je i aktuelnim Unmikovim „KS“ tablicama rok upotrebe ograničen.

Kancelarije visokog predstavnika EU je, obaveštavajući javnost o  potpisivanju Memoranduma o osiguranju motornih vozila, 23. juna saopštila da je sporazum ostvaren uz podršku Saveta biroa – Uprave organizacije sistema zelena karta i osiguranja motornih vozila. Zelena karta ili međunarodna karta osiguranja je međunarodna isprava ili potvrda osiguranja od autoodgovornosti i predstavlja dokaz da vozilo poseduje validno osiguravajuće pokriće u toku korišćenja u inostranstvu. Pribavlja se kod inicijalnog osiguravača i traje koliko i polisa obaveznog osiguranja. Kosovo nije u sistemu „Zelene karte“, a u tekstu Memoranduma o osiguranje, koji je Kancelarija za KiM Vlade Srbije objavila na svom sajtu, ne navodi se kako je ovaj „detalj“ rešen i da li će Prištinu pred Savetom biroa zastupati neka „treća zemlja“ ili je dogovorena neka druga varijanta.

U objavljenom Memorandumu navode se detalji dogovora između Udruženja osiguravača Srbije (UOS) i Kosovskog biroa osiguranja (KIB) kao „ovlašćenih lica odgovornih za pitanje osiguranja vozila u nadležnosti svake pojedinačne strane, a uz uzajamno priznavanje obaveznog osiguranja motornih vozila od automobilske odgovornosti i utvrđivanja procedura za obradu i isplatu odštetnih zahteva“. Ovaj dokument trebalo je da stupi na snagu 24. jula, ali je početak primene odložen do daljeg, istog dana u akciju je stupila šatl diplomatija EU između Beograda i Prištine.

Rada Trajković, bivši poslanik u Skupštini Kosova, kaže za Danas da uprkos svađi u medijima, ovo odlaganje odgovara i Beogradu i Prištini – Beogradu iz političkih razloga zbog nepopularnih rešenje, a Prištini finansijski, jer je na prelazima trenutno „letnji udar“ kosovskih gastarbajtera.

 

Skupština Kosova odlaže odmor?



Uprkos obećanjima šefa kosovske diplomatije Hašima Tačija da će 1. avgusta Skupština Kosova usvojiti ustavne amandmane za zakon o specijalnom sudu za ratne zločine na KiM; predsedništvo kosovskog parlamenta juče na sastanku sa šefovima poslaničkih grupa nije stavilo ovu temu na dnevni red plenarne sednice 30. jula. U Skupštini Kosova juče nije bilo moguće potvrditi spekulacije da će se o specijalnom sudu raspravljati poslednjeg dana pred odmor 31. jula. Kako je Danasu nezvanično rečeno, kosovski parlament neće ići na odmor dok ne prođe specijalni sud i da bi tokom iduće nedelje mogla da se zakaže vanredna plenarna skupštinska sednica sa ovom tačkom dnevnog reda. Izvori našeg lista tvrde da se trenutno intenzivno pregovara sa liderom AZBK Ramušem Haradinajem da na tajnom glasanju poslanici njegove stranke glasaju za specijalni sud, što Haradinaj javno demantuje. U diplomatskim krugovima priča se da Zapad više ne veruje Tačijevim obećanjima.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari