RSSPolitika

Petak

Komentari: 5
Ostavite komentar
Ocena: 1.80
Glasaj:
Pošalji tekst
Promeni veličinu slova
Verzija za štampu
Bili ste svedok događaja?
Pošaljite nam vaše vidjenje, slike ili video..
Sprovođenje dogovora kasni, Zapad postaje nervozan
06/10/2013 18:58 | Beograd | Dugačak spisak spornih pitanja: Ivica Dačić, Ketrin Ešton i Hašim Tači / Foto: FoNet

Premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači danas na radnoj večeri kod Ketrin Ešton

Sprovođenje dogovora kasni, Zapad postaje nervozan

Autor: J. T.

Beograd - Iako je prehodno rečeno da se nastavak briselskih politčkih pregovora planira tek posle lokalnih kosovskih izbora, koje Priština organizuje 3. novembra, premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači trebalo bi da se večeras u Briselu vanredo sastanu s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton.

Politički analitičar i predsednik stranke Aktivna Srbija Dušan Janjić kaže za Danas da pregovarače očekuje rešavanje daleko važnijih problema, sporazuma, nego što je nedavna prištinska zabrana Dačiću da ode na predizborni skup u Štrpcu.

- Na radnoj večeri kod Eštonove trebalo bi da se napravi rezime svih spornih pitanja u spovođenju Brislelskog sporazuma, kojih je mnogo više nego što bi se moglo zaključiti iz dramatike koju Beograd širi poslednjih dana.

- Primena Sporazuma ne ide onako kako se očekivalo - još nema statuta buduće zajednice srpskih opština. Kasne rešenja za MUP, Civilnu zaštitu, sudije. Izborni proces se ne odvija u pravcu stvaranja fer i demokratske atmosfere, počev od biračkih spiskova do ponašanja ministra Aleksandra Vulina, zbog čega zapravo Dačiću nije dozvoljeno da uđe na KiM. EU brine i bezbednosni problem, jer je situacija sve napetija, ne samo na severu Kosova nego i među Srbima južno od Ibra - objašnjava za Danas politički analitičar i predsednik Aktivne Srbije Dušan Janjić.

Prema Janjićevim rečima, u svetskoj i evropskoj praksi nema primera da je negde iza jedne liste na lokalnim izborima stala cela državna vlast - da su u kampanji angažovani vlada, vladajuće stranke, mediji i budžet. On procenjuje da će „međunarodna zajednica takvo ponašanje možda tolerisati samo do ovog opštinskog glasanja“ i upozorava na opasnost od „prelivanja tog uniformisanog socijalnog populizma sa KiM na ostatak Srbije“.

- Beogradu će, verovatno, već na ovom sastanku biti jasno rečeno da međunarodna zajednica neće srpsko Samoopredeljenje, jer im je dovoljan Aljbin Kurti, neće ni Republiku Srpsku na KiM, kao i da je nedozvoljeno širenje atmosfere linča i nasilja. Pogotovo što se Beograd obavezao da će pomoći sprovođenju izbora u duhu fer-pleja i tolerancije - kaže Janjić.

Sagovornik Danasa podseća da je rok za primenu Briselskog sporazuma kraj 2013. i da međunarodna zajednica ne želi da zbog kašnjenja u njegovom sprovođenju odlaže za maj planirane kosovske parlamentarne izbore. Janjić ne isključuje mogućnost da Zapad sam, bez Beograda, završi posao u zadatim rokovima. Prema njegovim rečima, dodatnu nervozu unosi i približavanje potpisivanja okvirnog sporazuma Beograda i Prištine, koji još nisu rešili ni sporove u vezi s glasanjem 3. novembra.

Pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore u Briselu , beogradske agencije javljaju da Ketrin Ešton danas očekuje dogovor koji će garantovati što je moguće više regularne lokalne izbore na Kosovu, uključujući i nagodbu oko poseta srpskih zvaničnika. Eštonova je, kako se navodi, pozvala Dačića i Tačija da bi se sprečio bilo kakav zastoj u pripremi izbora i obezbedilo učešće što većeg broja kosovskih Srba. U Briselu kažu da je o posetama srpskih zvaničnika trebalo da se dve strane prethodno podrobno dogovore i da treba imati u vodu izborne okolnosti.

Novi napadi na Srbe

Vladina Kancelarija za KiM osudila je juče napad kosovskih Albanaca iz sela Miroče na petoricu Srba iz Gojbulja u opštini Vučitrn, dok su brali jabuke u ataru svog sela. U napadu su povređeni: Milan Jovanović, Mirko Tomašević, Jovan Jovanović, Aleksandar Perić i Branimir Žarković. Niko od njih nije životno ugrožen, a jedan od povređenih zadržan je na bolničkom lečenju u Kosovskoj Mitrovici, prenose agencije. U Gojbulji živi oko 60 srpskih porodica u potpunom albanskom okruženju. Grupa naoružanih kosovskih Albanaca pucala je na četiri šumara iz „Srbijašuma“ u ataru sela Trmka, koji su obilazili teren duž administrativne linije sa KiM, potvrdio je direktor kuršumlijskog Šumskog gazdinstva Nebojša Mihovilović, prenose agencije.

Zamrzavanje funkcija u DPK

Ministar bezbednosnih snaga Kosova Agim Čeku zamrzao je ministarsku funkciju tokom predizborne kampanje koju vodi kao kandidat Demokratske partije Kosova za gradonačelnika Prištine. Osim Čekua, zamrzavanje funkcija do održavanja lokalnih kosovskih izbora tražili su i drugi drugi državni funkcioneri iz DPK, koji su se kandidovali za gradonačelnike. Zamenica premijera i ministarka trgovine i industrije Mimoza Kusari Ljilja, koja je kandidatkinja Alijanse novo Kosovo za gradonačelnika Đakovice, podnela je ostavku na obe funkcije u vladi.

Ostavite komentarOstavite komentar

Komentari (5)

ДулеДуле | 07/10/2013 10:54

Broj preporuka: 19 Preporuči Predloži za brisanje

Спровођење "споразума" и треба да буде суспендовано до одлуке Уставног суда.

žarkožarko | 07/10/2013 10:47

Broj preporuka: 8 Preporuči Predloži za brisanje

Šta je na Kosovu normalno, pa da bi se ovi izbori razlikovali. Sam taj projekat nazvan država Kosovo je uspostavljen na izuzetno nedemokratski i bespravan način, da podrška Beograda političkoj opciji jednostavno ne bi smeo da bude ni opaska, a kamo li tema razgovora sve dok se time ne krše pravni zakoni - oko moralnih i etičkih principa možemo da debatiramo do mile volje.

Srbi su egzistencijalno ugroženi i Republika Srbija plaća taj ceh, jer ih ona drži na svoje platne spiskove u „državi“ gde se staž izražava u godine nezaposlenosti i gde je kriminal osnovna privredna aktivnost, a sve to pod međunarodnom upravom i monitoringom. U takvim uslovima, fragmentacija srpskog korpusa jednostavno nije opcija, jer razdeljeni biće vladani.

U svakom slučaju, meni su najinteresantniji ovi analitičari koji „tumače“ Zapad i to obično post festum bez i jedne jedine svoje ideje, predlog ili razmišljanje, jer na kraju krajeva čemu analitika ako se od nje ne dođe do nekoj korisnog zaključka.

ТијанаТијана | 07/10/2013 14:45

Broj preporuka: 3 Preporuči Predloži za brisanje

@Дуле | 07/10/2013 10:54
Слажем се да провођење "споразума" треба да буде суспендовано до одлуке Уставног суда, али је проблем што је и Уставни суд суспендован и не даје знаке живота, сем што тамо сви редовно примају плате.

Nijazi KuqiNijazi Kuqi | 07/10/2013 15:51

Broj preporuka: -23 Preporuči Predloži za brisanje

Republika Kosova je najotvorenija zemlja u svetu za svakog dobronamernika, ali zlonamernici sami sebi zakljucavaju vrata.

Бобан Милетић БапсиБобан Милетић Бапси | 06/10/2013 20:02

Broj preporuka: -666 Preporuči Predloži za brisanje

Каква режија , каква глума , какви глумци...то , бре , све зрело за ОСКАРА !!! БРАВО , БРАВО , БРАВО !!! ЧИСТА ДЕСЕТКА !!!