Predsednik Vlade Srbije i lider SPS Ivica Dačić nema nameru da se odrekne ministra bez portfelja Branka Ružića, ali ne želi ni da socijalisti ulaze u otvoreni sukob sa Aleksandrom Vučićem i njegovim naprednjacima, saznaje Danas. Vučićeva poruka da je skandalozna Ružićeva izjava u prilog uhapšenom vlasniku kompanije „Zekstra“ Draganu Đuriću, i da treba da izađe iz Vlade „ako mu se ne sviđa šta radi država“, potresla je odnose SPS i SNS.

Ipak, kako saznajemo, Dačić je na višesatnom sastanku s najbližim saradnicima odlučio da Ružić treba da ostane ministar zadužen za evropske integracije, a istovremeno je funkcionerima SPS naložio da u narednih desetak dana ne izlaze u javnost sa izjavama protiv Vučića i SNS, kako naprednjacima ne bi dali povod za raspisivanje vanrednih izbora.

U zvaničnoj izjavi za Danas potpredsednica SPS Slavica Đukić Dejanović tvrdi da socijalisti u toku jučerašnjeg dana nisu razmatrali mogućnost izlaska Branka Ružića iz Vlade Srbije. „Tema naših stranačkih organa nije bila ni Ružićeva odgovornost zbog izjave da veruje da je Dragan Đurić nevin ili možda ja kao potpredsednica SPS o takvoj mogućnosti do sada nisam obaveštena“, kaže Dejanovićeva, koja je i ministarka zdravlja.

Dejanovićeva ističe da je Vlada i dalje stabilna, kao i da ministri imaju jedinstvene stavove o borbi protiv korupcije i nezavisnosti pravosuđa. „Tačno je da je Ružić rekao da misli da Đurić nije kriv, ali izjava ima i deo u kome on govori da je nezavisnosti rada nadležnih organa neminovnost. Nije Ružićev manir da sumnja u rad nadležnih organa, koji treba da rade svoj posao“, objašnjava Dejanovićeva.

Ivica Dačić se oglasio saopštenjem, u kojem se ne pominje Ružićeva izjava, ali se ističe da u Vladi Srbije postoji potpuno jedinstvo i saglasnost da je beskompromisna borba protiv kriminala i korupcije prioritet i da mora da se nastavi.

Sam ministar bez portfelja juče nije odgovarao na pozive i poruke, a o mogućnosti opstanka Vlade nakon „Ružićevog ispada“ nisu hteli da razgovaraju ni potpredsednici SNS, uz napomenu da je sve rekao njihov lider. „SNS će vrlo brzo imati sednicu Predsedništva na kojoj će govoriti pre svega o vanrednim izborima, a ujedno će biti razgovori i o izborima za gradonačelnika Beograda. Nismo tačno utvrdili datum, ali to je sve tu, blizu“, izjavila je juče potpredsednica SNS i ministarka Zorana Mihajlović.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, Predsedništvo SNS bi odluku o tome da li će se ići na vanredne republičke izbore trebalo da donese na sednici 23. januara, dva dana posle međuvladine konferencije Srbije i EU, a dva dana pre stranačke izborne skupštine. U vrhu vladajuće koalicije ima mišljenja da će Ružićev ostanak na funkciji ministra biti još jedan argument Vučiću da se, zbog problema u funkcionisanju Vlade, lakše opredeli za raspisivanje izbora.

Sociolog Jovo Bakić kaže za Danas da će spor Aleksandra Vučića i Branka Ružića biti samo jedan dodatak u prilog odluci SNS da se ide na parlamentarne izbore. „Pretpostavljam da će izbora biti, a kao razlog za to u javnosti će se potegnuti pitanje reformi, odnosno da socijalisti nisu skloni radikalnijim reformama, uprkos dobrim međusobnim odnosima Vučića i Dačića“, ocenjuje Bakić.

Profesor Vladimir Goati takođe ističe za Danas da će Ružićeva izjava biti jedan od razloga koji će poslužiti naprednjacima da raspišu izbore, a bilo je i dosta drugih povoda. „Više sitnih razloga može biti dovoljno za raskidanje koalicije SNS i SPS i jednostrano donošenje odluke o izborima. Izbori će biti sigurno raspisani, jer su pritisci na Vučića toliko veliki da više neće moći to da izbegne“, naglašava Goati.

Hakovan Fejsbuk

Na Fejsbuk profilu Branka Ružića pojavilo se pismo u kojem se on pravda Aleksandru Vučiću da nije lopov, a koje je ubrzo nakon toga obrisano. Ružić je potom napisao da je žrtva hakera koji su ušli u njegovu stranicu i napisali sporno pismo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari