Vlada Srbije pretpostavlja da se referendum Srba na severu Kosova organizuje na zahtev beogradskih centrala Srpske napredne stranke, Demokratske stranke Srbije i Srpske radikalne stranke, dobrim delom i da bi se otežalo dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.


To je Danasu indirektno rečeno u Nemanjinoj 11, mada šef vladine Kancelarije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović nije želeo da eksplicitno navede imena partija na koje je mislio kada je rekao da se „referendum na KiM organizuje po komandi nekih stranaka iz Beograda“. „Zna se koje su stranke na severu KiM podržale referendum i potpuno je jasno da sam na te stranke mislio kada sam to rekao“, izjavio je Mihajlović juče našem listu.

Podsetimo, Mihajlović je nedavno za RTS rekao i da je referendum u srpskim opštinama na severu – Leposavić, Zubim Potok, Zvečan i Kosovska Mitrovica besmislen i da ugrožava opstanak Srba i severno i južno od reke Ibar. Govoreći o preklapanju termina referenduma, 14-15. februara, i sednice Saveta ministara EU na kojoj bi trebalo da se raspravlja o statusu kandidata Srbije, ocenio je da je „očigledno i to jedan od motiva ljudi koji pokušavaju da organizuju referendum, da se ispuni partijski zadatak stranke iz Beograda, a to je da na neki način spreče ili postave prepreke na putu Srbije ka EU“.

Ipak, delimičnu zabunu unosi činjenica da su u četiri skupštine opštine za referendum glasali i odbornici SPS, stranke koja je u Vladi Srbije. Predsednik Izvršnog odbora SPS Branko Ružić nije želeo da komentariše ponašanje „svojih“ odbornika, već nas je podsetio na raniju izjavu Zvonka Stevića, državnog sekretara Ministarstva za KiM i i predsednika Pokrajinskog odbora SPS na Kosovu, datu upravo našem listu.

Stević je ocenio da podrška referendumu odbornika SPS „odražava mišljenje srpskog naroda na severu KiM“, Na pitanje Danasa da li je referendum ipak štetan po interese Srbije, Stević je odgovorio da „narod ima pravo na izjašnjavanje na lokalnom nivou u vezi s pitanjima koja se tiču uslova života, ali referendumsko pitanje (o neprihvatanju institucija Kosova) prevazilazi te okvire i, imajući u vidu da se unapred zna opredeljenje naroda, neće doprineti smirivanju situacije“.

Oliver Ivanović, državni sekretar Ministarstva za KiM, kaže za Danas da je „simptomatično da su baš opozicione stranke podržale održavanje referenduma“. „Bez obzira na eventualne dobre namere predsednika opština na severu, referendum će se pre svega tretirati kao inicijativa opozicionih stranaka“, ukazuje Ivanović.

Na pitanje kako tumači činjenicu da su odbornici SPS takođe podržali tu inicijativu, Ivanović odgovara da su koalicije na lokalnom nivou često drugačije od onih na republičkom, pa i da nekada imaju drugačije stavove od stranačkih centrala u Beogradu. „To se pogotovo odnosi na SPS, koji nije dovoljno održavao kontakt sa svojim ljudima na Kosovu“, zaključuje Oliver Ivanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari