Predlog poslanika SPS i reditelja Srđana Dragojevića da treba razdvojiti resore kulture i informisanja, odnosno formirati posebno ministarstvo za medije, nije razmatran na partijskim organima, niti na sastanku poslaničke grupe, kaže za Danas Dijana Vukomanović, šefica poslaničke grupe SPS u Skupštini Srbije. Ona, međutim, dodaje da su u svakom slučaju teme reorganizacije resora izvršne vlasti, a samim tim i zakonodavne, legitimne u budućnosti „pred redovan izborni ciklus“.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Prema njenim rečma, naglasak je na racionalizaciji resursa i efikasnosti rada državnih organa. „Nije samo reč o reformi strukture ministarstava, već i o konceptu javnih politika, koje bi trebalo da uključe i civilni sektor i građane, a pogotovo umetnike i novinare. Harmonizacija sa tekovinama EU }e svakako ubrzati te reformske procese“, naglašava Vukomanovićeva.

Srđan Dragojević izjavio je da veruje da bi razdvajanje resora kulture i informisanja pomoglo da se skrene pažnja na probleme i u jednoj i u drugoj oblasti i da se lakše krene ka njihovom rešavanju. „Ja, koji sam vrlo aktivan kao član skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje, ponekad doživljavam frustraciju, jer su teme vezane za medije dominantne, a mnoge teme koje su goruće u kulturi stoje i na neki način su u senci dinamika koje se medijske scene u Srbiji“, kaže Dragojević.

Poslanik SPS Branko Ružić navodi za Danas da podržava predlog svog kolega iz parlamenta, jer je „uveren da gospodin Dragojević iskustveno i utemeljeno daje uvek konstruktivne predloge“.

S druge strane, poslanik SNS i član skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje Vladimir Đukanović kaže za naš list da on nije pristalica posebnog ministarstva informisanja, jer bi se tada uvek našao neko – navodno nezavisne institucije i nevladin sektor – ko bi optuživao državu za cenzuru medija. On dodaje da nije ni za to da informisanje bude spojeno sa kulturom.

„Kultura je veoma va`na oblast i trebalo bi da bude nezavisan resor, dok bi informisanje, na primer, moglo biti zajedno sa telekomunikacija, to je više povezano, ali nisam za to da informisanje poseban resor. Posebno ministarstvo informisanja uglavnom postoji u autoritarnim ili diktatorskim dr`avama, mada postoji i u nekim zemljama zapadne Evrope“, naglašava Đukanović.

I predsednica skup{tinskog Odbora za kulturu i informisanje i poslanica DS Vesna Marjanović smatra da nije suština rešavanja problema u razdvajanju resora. Ona kaže za Danas da predlog o ministarstvu za medije tumači kao da je gospodin Dragojević drugim rečima hteo da kaže da je ministar Ivan Tasovac nesposoban da izvršava ovlašćenja koja su mu data, a za koga je i sam glasao u parlamentu.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari