Pripadnici misije Euleks i carine i pogranične policije Kosova preuzeli su kontrolu nad administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak na severu KiM, i odmah potom se našli u blokadi. Srbi iz severne Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka, uz pomoć nepoznatog broja sunarodnika iz centralne Srbije, okružili su prelaze iz svih pravaca i zasuli saobraćajnice ogromnim količinama kamenja, zemlje, šljunka.

Blokada puteva na prelazima znači da osoblje Euleksa i Vlade Kosova, ali i snage Kfora, samo helikopterima mogu da održavaju vezu sa spoljnim svetom. Prisebnost suprotstavljenih strana, u trenucima zaključenja ovog izdanja Danasa, i dalje je bila na visokom nivou. Moglo bi se reći da „svi samo rade svoj posao“, ne želeći da pređu crvenu liniju nasilja. Međutim, ovakva situacija je neodrživa, a kakav zamajac i epilog bi mogla da dobije, potpuno je neizvesno.

Euleks je prelaze na severu Kosova, Jarinje kod Leposavića i Brnjak kod Zubinog Potoka, preuzeo juče oko osam časova izjutra, a na lice mesta su dovezeni helikopterima, od kojih je jedan imao oznake hrvatskog Kfora. Po svemu sudeći, u nekim od letelica bili su i pripadnici kosovske carine i pogranične policije, u minimalnom broju, ali dovoljnom da Srbi to shvate kao pokušaj uspostavljanja „međudržavne granice“. Srbi su već bili spremni i dobro organizovani. Još u toku noći su postavili blokade po saobraćajnicama, a ujutru su ih dodatno pojačali, i to sa obe strane administrativne linije, kako bi Euleks, Kfor i kosovske službenike na prelazima što više izolovali. Incidenata, ipak, do juče po podne nije bilo.

Državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović kaže da je troje predstavnika kosovskih institucija stiglo na Jarinje, a dvoje na Brnjak, te da je u njihovoj pratnji još nekoliko carinika i policajaca. „Za ljude koji žive na severu Kosovu to je dramatično, jer predstavlja uspostavljanje institucija koje ne prihvatamo i koje povezujemo direktno s pokušajem Prištine da sever Kosova integriše u nezavisno Kosovo“, objašnjava Ivanović. Kfor i Euleks su potpuno blokirani, kaže on, i neće moći da se pomere, osim da helikopterom „dovlače povećanja ili povlače smene“. „Ono što mene plaši jesu konsekvence koje dolaze kasnije“, upozorava Oliver Ivanović.

Kako javljaju izveštači s lica mesta, neposredno kod prelaza Brnjak, Srbi su istovarili veliku količinu zemlje visine oko pet metara. Na put su parkirali kamione i automobile. Prelaz je odsečen i iz pravca centralne Srbije, jer se u takozvanoj međuzoni nalaze preprečeni šleperi i putnička vozila. Između dve blokade su vojnici Kfora iz francuskog i nemačkog kontigenta i policajci Euleksa. Oni su „ojačali“ prelaz razvlačenjem bodljikave žice i postavljanjem betonske zaštite. Slično je i ispred Jarinja. Prepreka od šljunka nasuta je direktno ispred bodljikave žice koju je postavio Kfor. Količina šljunka je tolika da se prelaz gotovo i ne vidi. Pripadnici Kfora u punoj borbenoj opremi posmatraju šta se dešava.

Delegacije SRS i DSS, predvođene potpredsednicima stranaka, uspele su juče posle više sati da pređu administrativnu liniju, koristeći „alternativne puteve“, jer im to na Jarinju i Brnjaku nije dozvolio Kfor. Oni su najavili da će ostati na Kosovu, kako bi „podržali svoj narod“. Na čelu ljudi iz DSS je potpredsednik stranke Miloš Jovanović, a radikale predvodi potpredsednik Dragan Todorović. Iz Nove Srbije je saopšteno da predsedniku stranke Velimiru Iliću i još nekolicini poslanika nije uspelo da prođu Jarinje. Juče ujutru, na platou ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu, osim članova SRS, bili su i pripadnici ekstremističkog pokreta Obraz i njihov vođa Mladen Obradović. Oni se nisu ukrcali u autobus s radikalima, ali su se pridružili koloni vozila koja je krenula ka Kosovu.

Vlada Srbije pozvala je juče Srbe na severu KiM da „mirno protestuju i ne nasedaju na provokacije“. „Vlada prati i u potpunosti kontroliše situaciju na Kosovu. Stanje je mirno, a prema našim informacijama na prelazima Jarinje i Brnjak su pripadnici Euleksa i Kfora, u skladu s mandatom koji im je dao UN. Kosovski policajci i carinici nemaju nikakvu ulogu na tim prelazima“, rekao je portparol vlade Milivoje Mihajlović na konferenciji za novinare. On je istakao da sve institucije države Srbije na severu KiM funkcionišu nesmetano.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da prisustvo kosovskih carinika na Jarinju i Brnjaku predstavlja zloupotrebu dogovora o prihvatanju carinskog pečata. Međutim, kako je ocenio, „sve to liči na veliku bajku, predstavu, jer imate situaciju da carinik mora helikopterom da dolazi na administrativnu liniju“. To neće opstati u realnom životu, a Beograd je spreman da razgovara o rešavanju svih problema, kazao je Dačić.

S druge strane, iz Brisela poručuju da Euleks „počinje da sprovodi dogovor postignut u dijalogu (Beograd – Priština), uz ‘usluge dobre volje’ EU, o carinskom pečatu“ i da se time primenjuje „primeren carinski sistem“ na Kosovu kao jedinstvenoj carinskoj oblasti. Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, potvrdila je da će carinske poslove na prelazima Brnjak i Jarinje „obavljati stručni carinici Euleksa, uz prisustvo kosovskih carinika“.

Kocijančić je naglasila da je dogovor Beograda i Prištine o carinskom pečatu „bio poslednji element koji je nedostajao da se ponovo stavi na snagu primeren carinski sistem, budući da je Kosovo od 2000. godine jedna carinska oblast“. Ona je rekla da je „odsustvo valjanog carinskog sistema omogućilo neometane nezakonite poslove, posebno, ali ne i isključivo na severu Kosova“. Podsetimo, šef beogradskih pregovarača Borislav Stefanović više puta je demantovao tvrdnje da dogovor o pečatu obuhvata i rešenje za administrativne prelaze.

Kosovski premijer Hašim Tači informisao je juče članove svoje vlade da je akcija odlaska pripadnika policije i carine Kosova na prelaze Brnjak i Jarinje uspešno okončana. Tači je na vanrednoj sednici vlade rekao da su akciju podržali Kfor, Euleks i zemlje velike petorke (SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija), kojima je zahvalio na podršci.

Sednica Saveta bezbednosti UN, održana u noći između četvrtka i petka po srednjeevropskom vremenu, koju je inicirala Srbija uz podršku Rusije, pokazala je duboku podeljenost povodom napetosti na Kosovu, javila je nemačka agencija DPA. Savet se nije složio o zajedničkom saopštenju, jer su Amerika, Francuska i Velika Britanija podržale nameru Vlade Kosova da preuzme kontrolu nad prelazima. Nemački ambasador u UN Peter Vitig je, između ostalog, poručio Srbiji da je teško očekivati da će „populistička nacionalistička igra“ doprineti ostvarenju želje Beograda da se priključi EU.

„Pozivam SB UN da podrži nastavak dijaloga i odbaci nametanje neželjenih novih realnosti civilnom stanovništvu severnog Kosova“, izjavio je na zasedanju ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić. On je podsetio da su mir i sigurnost na Kosovu u nadležnosti Saveta bezbednosti, na osnovu Rezolucije 1244, „koji su ovog trenutka neposredno ugroženi planovima Prištine da stanovništvu severnog Kosova nasilno nametne definitivno neželjeni režim“. U proteklih nekoliko meseci situacija na Kosovu je pogoršana namernim provokacijama Prištine, uprkos napretku dijaloga vođenog u Briselu, ocenio je srpski ministar.

Reakcije

MALINARI Zlatiborskog i Moravičkog okruga privremeno su odustali od blokada saobraćajnica zbog aktuelne situacije na severu Kosova, odnosno u znak solidarnosti sa srpskim narodom izloženim jednostranim akcijama Prištine, saopštili su organizatori protesta.

GORAN BOGDANOVIĆ, ministar za KiM u Vladi Srbije, u razgovoru sa Srbima u severnoj Mitrovici kod mosta na Ibru, izjavio je da se na Kosovu ne dešava dan „D“ , te da je Srbija u prošlosti imala mnogo gorih dana, a da je znala da na adekvatan način odbrani svoje legitimne interese. „Očekuju nas teški dani i iscrpljujuća borba, jer su Priština i međunarodna zajednica, koja je podržava, svesni da jedino iscrpljivanjem ovog naroda mogu da dođu do svojih ciljeva,“ rekao je Bogdanović.

NAPREDNJACI su osudili akciju Euleksa, Kfora i Prištine na administrativnim prelazima i zatražili hitnu sednicu Narodne skupštine na kojoj bi se glasalo o poverenju Vladi Srbije. „Smatramo da niko moralan više ne može, ne sme i nema pravo da podržava ovakvu vladu. Izlaz za Srbiju i njene građane je u raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora i dolasku na vlast onih koji će voditi brigu o državnim i nacionalnim interesima“, saopštila je SNS, koja smatra da je akcija „Albanaca, Euleksa i Kfora bila nelegalna, ali i da je pokazala da vlasti u Srbiji nisu ni imale plan šta će raditi ako dođe do toga“.

SLOBODAN SAMARDŽIĆ, potpredsednik DSS, ocenjuje da preuzimanje Brnjaka i Jarinja potvrđuje da su NATO, SAD i EU čvrsto rešeni da naprave granicu između Srbije i Kosova. „Miran otpor kojim se kosovski Srbi odupiru sili i nasilju jedini je konac o koji se drži država Srbija“, ističe Samardžić.

VERNER HOJER, zamenik ministra inostranih poslova Nemačke, pozvao je sve strane na Kosovu da „doprinesu deeskalaciji“ i izbegnu „sve što bi moglo da izazove sukobe i stoji na putu mirnom sprovođenju dijalogom postignutog sporazuma“. U saopštenju za javnost, Hojer je rekao da je to što je Euleks „preuzeo carinsku kontrolu značajan korak za slobodan protok robe i normalizaciju odnosa Kosova i Srbije“.

Roba na Merdare

Na administrativnom prelazu Merdare, kod Podujeva, kosovski carinici od juče u podne dozvoljavaju uvoz robe iz Srbije, prvi put od 20. jula, kada je kosovska vlada zabranila uvoz. Prema rečima šefa te carinske ispostave Škeljzena Osmanaja, u toku dana prešlo je pet šlepera sa žitom iz Srbije. „Na ovom prelazu današnji dan je bio kao i svaki drugi, nije bilo problema. Kamioni sa robom iz Srbije od sada će na ovom prelazu moći da prelaze na Kosovo“, rekao je Osmanaj agenciji Beta i objasnio da oni „samo sprovode odluku Vlade Kosova“. Na prelazu Merdare juče je bilo mirno i bez zastoja u saobraćaju. Prema odluci vlade u Prištini, uvoz robe iz Srbije na KiM dozvoljen je na samo na prelazima Merdare i Končulj.

BiH prihvata pečat

Sarajevo – Savet ministara BiH dao je saglasnost da se prihvati carinski pečat Kosova, čiji je izgled dogovoren u pregovorima Beograda i Prištine. Takvu odluku vlada u Sarajevu donela je na sednici u četvrtak. „Savet ministara BiH je saglasan da se prihvate carinski pečati dostavljeni od strane Unmik/Kosova svim potpisnicama CEFTA sporazuma, a koji su istovetni s izgledom pečata koji su dogovoreni na bilateralnim pregovorima srbijanskih i kosovskih vlasti u Briselu, 2. septembra 2011. godine“, navodi se u saopštenju. Predsedništvo BiH trebalo bi da donese zvaničnu odluku o tome. R. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari