Predstavnici Srba i Kfora dogovorili su se juče da se vojnici sklone s puta Kosovska Mitrovica – Zubin Potok, u mestu Jadnjevica, gde su ranije počeli da zaustavljaju i kontrolišu vozila. Vojnici Kfora su postavili kontrolni punkt na putu kojim se skreće za albansko selo Čabra, ali se tu odmah u znak protesta okupio veći broj Srba.


S predstavnicima Kfora razgovarao je predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić, a dogovoreno je da se vojnici povuku odatle, ali da ostanu na delu puta ka Čabru. Ristić je novinarima rekao da će meštani poštovati dogovoreno, ali da se Kforu „ne može uvek verovati“, jer, kako je istakao, sporazum može da važi samo do sledeće komande koju oni dobiju iz centrale.

„Mi ćemo biti ovde i nećemo dozvoliti kretanje Kforu dok se ne reši glavni problem, a to je pokušaj da se na silu nametne nezavisno Kosovo“, rekao je Ristić. Prema njegovim rečima, pokušaji da se uspostavi granica prema Srbiji na severu Kosova nije bezazlen događaj, jer je to najvažniji simbol državnosti. On je istakao da je nemački oficir garantovao da Kfor neće dozvoliti da kosovska specijalna jedinica ROSU iz pravca Čabra dođe na teritoriju Zubinog Potoka.

Šef pregovaračkog tima Beograda u pregovorima s Prištinom Borislav Stefanović istakao je juče za TV mrežu Russia Today da ne misli da bilo ko na svetu može da kaže srpskom narodu da se odrekne Kosova. „Ovo (na severu KiM) ozbiljan je incident i korak nazad na putu ka normalizaciji odnosa. Srbi jednostavno ne mogu da prihvate ovakvo ponašanje“, rekao je Stefanović.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun preneo je u razgovoru s delegacijom Kosova, koju je predvodila predsednica Atifete Jahjaga, da je važno da se uspostavi red i održi stabilnost na severu Kosova i da bi otvorena pitanja između Beograda i Prištine trebalo da se reše kroz dijalog, saopšteno je juče iz kabineta predsednice Kosova.

Ban Ki Mun je rekao da plan Martija Ahtisarija nudi najbolje mogućnosti za srpsku zajednicu. Jahjaga je istakla da će vlasti u Prištini nastaviti da podržavaju dijalog sa Srbijom kako bi se pronašla rešenja za električnu energiju, telekomunikacije i pitanje regionalne saradnje.

Zamenik premijera Kosova i ministar za lokalnu upravu u Vladi Kosova Slobodan Petrović ocenio je da je „normalizacija stanja na prelazima u interesu, pre svega, običnih ljudi“. „Dogovori koji su postignuti u Briselu ohrabrenje su za sve građane koji žive ne samo na Kosovu već i u Srbiji i regionu“, ocenio je Petrović.

Funkcioniše promet

Sa teritorije Kosova u centralnu Srbiju juče je prešao jedan kamion s robom, kazali su agenciji Beta u Poreskoj upravi Srbije. Kamion, koji je prevozio ambalažu, ušao je u centralnu Srbiju na prelazu Končulj, gde su u suprotnom pravcu do 15.30 prešla 32 kamiona s robom iz Srbije. Na prelazu Merdare iz centralne Srbije prešlo je 11 kamiona, u suprotom smeru nije bilo kamiona. U Poreskoj upravi očekuju da će se transport robe u oba smera intenzivirati u narednim danima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari