Premijer Srbije Ivica Dačić posle trosatnog razgovora s visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i premijerom Kosova Hašimom Tačijem, najavio je da će „do Nove godine biti puštena u rad četiri administravna prelaza“. Dačić tvrdi da Srbi neće morati da uzimaju kosovska dokumenta i registarske tablice kao i da im neće biti naplaćivana carina, prenosi RTS.


Treći krug pregovora između Eštonove, Dačića i Tačija trajao je gotovo tri sata. Završen je pet minuta posle ponoći. U isčekivanju ishoda pregovora o spovođenju sporazuma o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima, na jednom od njih – Jarinju juče su počeli protesti Srba sa severa KiM, koji se protive „uspostavljanju granice između Kosova i centralne Srbije“. U vreme zaključenja ovog izdanja našeg lista više stotina Srba bilo je rešeno da, uprkos hladnoći, noć provedu na Jarinju u vozilima i pod šatorima.

Ketrin Ešton sinoć je najpre imala odvojene razgovore s dvojicom premijera, posle čega je usledila zajednička radna večera. Maja Kocijančič, portparol Eštonove, uoči pregovora potvrdila je medijske najave da će sporazum o integrisanom upravljanju granicom biti glavna tema razgovora. Ona je najavila da bi na sastanku moglo biti reči i o zaštiti srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu, energetici i telekomunikacijama, ali je naglasila da je dnevni red isključivo u nadležnosti visokog predstavnika EU. Komentarišući izjavu šefa Delegacije EU u Beogradu Vensana Dežera da je ovaj susret „od ključne važnosti“ za dalje evropske integarcije Srbije, Kocijančič je rekla da je za Brisel „svaki sastanak važan“.

Prištinski mediji javili su noćas da je, prema njihovim saznanjima, dogovoreno da spovođenje sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima na Jarinju i Merdaru počne 10. decembra, a na Brnjaku i Beloj Zemlji poslednjeg dana u 2012. godini. Isti izvori tvrde da je postignut i dogovor o otvaranju kancelarija za vezu u Beogradu i Prištini, kao i da je sinoć razgovarano i o nestalim licima, zaštiti srpskog kulturnog i verskog nasleđa i transparentnoj finansijskoj pomoći Beograda kosovskim Srbima.

Nezavisno od Tačija i pregovora, u Briselu je juče boravio i Aljbin Kurti, vođa Pokreta Samoopredeljenje, koji je imao odvojene susrete s predstavnicima Evropskog parlamenta, Evropske komisije i belgijskim zvaničnicima.

Predsednici opština sa severa KiM zatražili su noćas sastanak s predsednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem i Ivicom Dačićem na kome bi im objasnili šta je dogovoreno s Prištinom u vezi sa integrisanim upravljanjem prelazima. Srbi traže da predsednik i premijer, kao što su prošle nedelje obećali, predsednicima opština dostave u pisanoj formi tehnički protokol o sprovođenju do sada postignutih sporazuma Beograda i Prištine.

Krstimir Pantić, predsednik opštine severna Kosvska Mitrovica, pozvao je sinoć građane da ostanu na Jarinju sve dok im se ne obrati neko iz državnog vrha Srbije. Odbornici sa severa KiM odbili su sinoć predlog MUP Srbije da se učesnici protesta pomere s prelaza i omoguće nastavak radova na novom punktu. Posle sastanka u Raškoj s predstavnicima MUP Srbije, Krstimir Pantić rekao da je MUP nameravao da danas nastavi radove na prelazu.

– Predstavnici MUP nisu pretili upotrebnom sile, ali nisu isključili mogućnost da, ako s više istance dobiju naređenje, rasporede snage i omoguće radove – objasnio je Pantić.

Predsednici i odbornici četiri srpske opštine, kako je Danasu rečeno, odustali su juče od najavljenog dolaska u Predsedništvo Srbije, jer nisu dobili poziv, iako je istekao rok za ispunjenje Nikolićevog i Dačićevog obećanja. Oni su juče ujutru blokirali radove na izradi novog punkta na Jarinju, na kome bi 10. decembra trebalo da počne primena sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima.

Na Jarinje su juče ujutru došli i radnici AD „Novi Pazar-put“, koji rade na izgradnji objekata za primenu sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima, ali nisu nastavili posao. Saobraćaj se sve vreme odvijao bez prekida, ali je na dolazak Srba na Jarinje juče ujutru odmah reagovao Kfor. Američki vojnici postavili su kontrolni punkt na putu Leposavić-Raška ispred administrativnog prelaza.

Ivica Dačić je pred put u sedište Unije izjavio da „nikakve granice s Kosovom ne dolaze u obzir“.

– Ne kiptim od želje da idem na sastanak u Brisel. Nemamo ništa što bismo mogli da izgubimo – sve smo izgubili. Ovde je reč o tome da vratimo nešto – rekao je Dačić posle sastanka Republičkog štaba za vanredne situacije u Palati Srbija.

Vojislav Koštunica, predsednik DSS, pozvao je juče „vlast da bude uz svoj narod na KiM koji se bori da Kosovo ostane u Srbiji i ne dozvoljava da se uspostavi granica koja deli našu zemlju“. Koštunica kaže da se ovaj poziv pre svega odnosi na predsednika Srbije Tomislava Nikolića i prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića. Iz DSS je saopšteno da bi danas na Jarinje trebalo da dođu potpredsednik stranke Nenad Popović i narodni poslanici Jovan Palalić i Petar Petković.

KIRBI: Srbija da razgovara i s Haradinajem

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi izjavio je sinoć da bi predstavnici srpskih vlasti trebalo da razgovaraju i s liderom Alijanse za budućnost Kosova, kog je Haški tribunal nedavno oslobodio krivice za zločine OVK, ako se Haradinaj uključi u dijalog između Beograda i Prištine. „Srpski političari moraju da rade ono što je u srpskom nacionalnom interesu, čak i ako to podrazumeva razgovore s ljudima koje oni baš ne vole“, rekao je Kirbi za RTS.

Protestni marš „Nikad granica sa KiM“

Organizacije Dveri, Srbski obraz, 1389, Srpski sabor „Zavetnici“, SNP Naši, Savet sabora dijaspore, Pokret za Srbiju, Slobodna Srbija, Srpska narodna odbrana, Pokret Žena sa KiM, vlada Republike Srpske Krajine u progonstvu, Istočna alternativa, Nacionalni pokret i Novi standard najavile su juče da će s intelektualcima i javnim ličnostima 10. decembra sa početkom u 17 sati održati protesni marš pod nazivom „Nikad granica sa KiM“. U njihovom proglasu navodi se da „Vlada Srbije, pristajući na uspostavljanje graničnih prelaza sa KiM, otvoreno krši Ustav“ i da je „obaveza svih građana da zaštite Ustav i usprotive se uspostavljanju takve granice“. Protesni marš krenuće od Saborne crkve ka Predsedništvu, Vladi, Ustavnom sudu Srbije do Hrama Svetog Save na Vračaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari