Srpski premijer Ivica Dačić izjavio je sinoć za RTS da se postojeće stanje na prelazima s Kosovom i Metohijom neće menjati i istakao da Srbi nemaju razloga za proteste, „jer ako garancije koje sam dobio u Briselu ne budu ispoštovane, Srbija će istog trenutka suspendovati sporazum“.


Kako je i sam najavio, Dačić je trebalo sinoć da razgovara s predsednicima Srbije i Narodne skupštine Tomislavom Nikolićem i Nebojšom Stefanovićem o susretu s kosovskim šefom vlade Hašimom Tačijem i visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton u Briselu, ali i o daljim koracima u odnosima s Prištinom.

Premijer Srbije je, takođe, istakao i to da dogovoreni oficiri za vezu nisu ambasadori, kao što se to moglo čuti u Prištini, već će oni raditi na realizaciji dogovorenog. On je pozvao Srbe sa severa Kosova da sami predlože rešenja o tehničkim pitanjima i podsetio da će do kraja godine sporazum biti primenjen na četiri prelaza, a da će se od januara sledeće godine, razgovarati o ostalim otvorenim temama.

Više stotina Srba, koji se od utorka ujutru nalaze na prelazu Jarinje, ne nameravaju da prekinu protest dok se Ustavni sud Srbije ne izjasni o ustavnosti briselskih dogovora, iako Priština i Brisel insistiraju na njihovom sprovođenju.

Sastanak državnog vrha Srbije posvećen briselskim dogovorima, a potom i razgovor s političkim predstavnicima Srba sa severa KiM bio je najavljen za danas, ali zbog sinoćnog susreta Dačića, Nikolića i Stefanovića, još nije poznato da li će biti održan. U Predsedništvu Srbije juče nisu mogli želeli da komentarišu zahtev da se predsednik Srbije obrati Srbima na Jarinju, kao ni Nikolićevo i Dačićevo neispunjeno obećanje da do 4. decembra predsednicima četiri opštine sa severa KiM dostave, u pisanom obliku, tehnički protokol o sprovođenju do sada postignutih sporazuma Beograda i Prištine.

Izvori našeg lista kažu da se i „na terenu“ govori o današnjem sastanku predsednika opština sa državnim zvaničnicima u Beogradu, ali i da oni još nisu dobili poziv. Povodom jučerašnjeg zahteva poslanika DSS da Narodna skupština prekine sednicu u znak solidarnosti sa Srbima koji protestuju na Jarinju, predsednik parlamenta Nebojša Stefanović tvrdi da je nesporno da skupština i država Srbija podržavaju kosovske Srbe.

– Mi na Jarinju čekamo odluku Ustavnog suda Srbije. Bez stava USS svi briselski dogovori, uključujući i ovaj poslednji, račun su bez krčmara jer se prave na osnovu spornih uredbi Vlade Srbije – kaže za Danas Marko Jakšić, odbornik DSS u SO Kosovska Mitrovca i poslanik u Skupštini Srbije.

Dačić je povodom toga izjavio da „ne treba da živimo na nebesima, već u realnom životu u kome je Kosovo oteto“. Ja sam više za to da gledamo ono što je realni život na Kosovu, a to su Srbi koji tamo žive“, ukazao je on.

Radovi na novom punktu na Jarinju ni juče nisu nastavljeni. U noći između utorka i srede Srbe na tom prelazu obišli su navijači Crvene Zvezde, a juče i poslanici DSS i SRS. Prema odluci organizatora protesta, nije dopušteno nošenje stranačkih, nego samo državnih zastava, tvrde izvori Danasa. Novinske agencije javljaju da je na prelazu mirno i da je primetno prisustvo pripadnika MUP Srbije.

Dačić: Trajno rešenje

Premijer Ivica Dačić izjavio je juče u Briselu da će Srbija 2013. biti spremna za razgovor o trajnom rešenju za KiM. „Mnogi ljudi, čak i neki iz Vlade (Srbije), ne razumeju situaciju u kojoj se nalazimo. Mi sada samo preduzimamo one korake na koje se prethodna vlada obavezala da bi Srbija dobila status kandidata. Sa stanovišta EU to nije napredak“, rekao je Dačić, inače potpredsednik u prethodnoj vladi.

Dogovori iz trećeg kruga

Kako je juče saopšteno iz kabineta visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost na trećem susretu Ketrin Ešton s premijerima Srbije i Kosova postignuti su sledeći dogovori:

– Primena sporazuma o IBM na Jarinju i Merdaru od 10. decembra, a na Brnjaku i Beloj Zemlji od 31. decembra.

– Imenovanje oficira za vezu, kojima će za početak kancelarije obezbediti predstavništva EU u Beogradu i Prištini.

– Formiranje specijalne jedinice Kosovske policije za zaštitu kulturnog i verskog nasleđa.

– Transparentnost protoka novca za srpsku zajednicu na Kosovu.

– Nastavak razgovora na nivou eksperata o energetici i telekomunikacijama, kao i o nestalim licima.

– Datum novog sastanka 17. januar.

U izjavama Dačića i Tačija ima razlika u interpretaciji nekih dogovora o IBM, oficirima za vezu i zaštiti baštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari