Šef beogradskog tima za dijalog s Prištinom Borislav Stefanović tvrdi da je i posle dogovora s Prištinom o zajedničkoj kontroli administrativnih prelaza južna granica Srbije tamo gde je definisana Ustavom Srbije. Stefanović je juče, u obraćanju novinarima u sedištu Vlade Srbije, naglasio da postignuto rešenje „nije idealno, ali je najbolje moguće u sadašnjim spoljnopolitičkim okolnostima“.


On je negirao spekulacije da je na beogradske pregovarače vršen pritisak i da višednevna osma runda dijaloga u Briselu ima bilo kakve veze sa uslovima da Beograd dobije status kandidata za EU. Istovremeno, ocenio je i da je postignutim sporazumom „ojačana spoljnopolitička pozicija Srbije, uoči odluke o dodeljivanju statusa kandidata ove nedelje“.

– Sporazumom je definisano da će svi prelazi biti jedinstveni – neće biti dva prelazna punkta, niti obeležja samoproglašene kosovske države. Na prelazima će biti službenici Ministarstva finansija i MUP Srbije, kao predstavnici Kosovske policije i kosovski carinski svedoci, koji neće imati izvršna ovlašćenja, nego će posmatrati delovanje Euleksa. Prelazi Jarinje i Brnjak imaće poseban status i biće pod nadležnošću Euleksa, koji će imati izvršna ovlašćenja saglasno Akcionom planu, koji je 2008. usvojio Savet ministara EU – objasnio je Stefanović.

Na pitanje novinara šta je uloga kosovskog carinskog posmatrača, Stefanović je odgovorio da „svedoči o proceduri koju sprovodi Euleks“, dok KPS vrši kontrolu ulaska. On je najavio i da će „carinik-posmatrač nositi službenu uniformu“. Glavni beogradski pregovarač kaže da dogovor ne pokriva fiskalne i dohodovne odredbe, jer će to pitanje ostavljeno za kasniju fazu dijaloga. Prema Stefanovićevim rečima, sporazum predviđa i sklapanje tehničkog protokola koji će sa EU posebno potpisati i Beograd i Priština.

Stefanović tvrdi da je dogovor o prelazima u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN i Ustavom Srbije. On naglašava da je „beogradska delegacija dobila jemstva od EU za slobodno kretanje Srba sa KiM u centralnu Srbiju i iz Srbije u Pokrajinu sa srpskim automobilskim tablicama i dokumentima“. Takođe tvrdi i da se „dolaskom MUP na administrativne prelaze prvi put od 1999. vraća deo osoblja Srbije na KiM“.

Za 26. decembar najavljen početak sprovođenja sporazuma o slobodi kretanja, prema Stefanovićevim rečima, odnosi se samo na prelaze Končulj i i Merdare – nema nikakve veze sa srpskim barikadama na severu KiM. On je juče pozvao predsednike četiri srpske opštine da, u skladu sa ovlašćenjima, donesu potrebne odluke i da se ne kriju iza građana.

– Barikade su izazivanje opasnosti od ponovnih napada Kfora, koji treba da se uzdrži od novih akcija. One su ispunile svrhu koje su imale u julu. Sad nije vreme za fenomen da opozicione stranke u Beogradu ćute, a njihovi predstavnici na severu KiM govore – poručio je Stefanović.

Na insistiranje novinara šta će dogoditi, ako Srbi odbiju sprovođenje sporazuma i uklanjanje barikada, šef pregovaračkog tima najavio je da „država neće ostaviti svoje građane na cedilu – obezbediće im bezbednost i normalan život, čak i ako ne poslušaju poziv Beograda da uklone barikade“.

Sporazum o administrativnim prelazima među prvima su podržali ambasadori vodećih država Zapada u Srbiji, uključujući i SAD. Na srpskoj strani reagovanja su oprečna. Predsednik Srbije Boris Tadić, koji je boravio u Berlinu kao gost Socijaldemokratske stranke, kaže da „čvrsto stoji iza postignutog rešenja“, sa čime se složio i pokrajinski-kosovski odbor SPS. DSS i SRS tvrde da je time zvanični Beograd priznao samoproglašenu kosovsku nezavisnost.

Njihov stav dele i predsednici opština Zubin Potok, Zvečan i severna Mitrovića Slaviša Ristić, Dragiša Milović i Krstimir Pantić. Oni traže da dobiju na uvid tekst sporazuma i čekaju da konačnu odluku o poslednjem uspehu pregovarača u Briselu donesu odbornici četiri srpske opštine na severu KiM na zajedničkoj sednici. Datum još nije određen, u toku su konsultacije predsednika skupština opština sa šefovima odborničkih grupa. I SNS je juče zatražio uvid u tekst sporazuma.

– Činjenica da ćemo između KiM i centralne Srbije imati granicu ne može se drugačije tumačiti nego priznavanje kosovske nezavisnosti – smatra Slaviša Ristić, koji je pozvao građane da ostanu na barikadama, mirni, mudri i odlučni da ne dozvole instaliranje kosovske carine i drugih privremenih institucija, prenose agencije.

Funkcioneri DS – predsednik opštine Leposavić i načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Branko Ninić i Radenko Nedeljković tokom vikenda nisu želeli da komentarišu sporazum. Kažu da tek treba da se upoznaju sa njegovim sadržajem. Izvori Danasa na terenu tvrde da su se demokrate na KiM našle između „čekića i nakovnja“ – svesti o dometima Stefanovićevog sporazuma i zahteva državnog i stranačkog vrha.

Na zajedničkoj sednici skupština četiri srpske opštine trebalo bi da se donese i odluka o daljoj sudbini barikada, čije povlačenje sada zahtevaju predsednik Srbije, Kfor i Priština. U Skupštini zajednica opština AP KiM Danasu je rečeno da će se ova organizacija ponovo sastati posle zajedničkog stava četiri srpske opštine. Skupština zajednica je pre nedelju dana odbacila sve dogovore iz Brisela i krajem prošle nedelje pred Višim javnim tužilaštvom u Beogradu podigla krivičnu prijavu protiv Borislava Stefanovića zbog „špijunaže i ugrožavanja nepovredivosti granica“.

Za danas je zakazana sednica Odbora za KiM Skupštine Srbije. Ljubomir Kragović, predsedavajući Odbora, izjavio je za Danas da su na sastanak pozvani ministar za KiM Goran Bogdanović i Borislav Stefanović koji treba da podnese izveštaj o poslednja dva dogovora s Prištinom – univerzitetskim diplomama i administrativnim prelazima. Ukoliko pregovarački tim ne dostavi tekst oba sporazuma, Kragović najavljuje da će odložiti sednicu.

Stefanović je juče rekao da će parlament dobiti ova dokumenta, tek kad ih usvoji vlada i da će doći na Odbor, ako se potrebna procedura obavi do danas u podne. Novinari su juče, prvi put od početka tehničkog dijaloga u Briselu dobili od beogradskog pregovaračkog tima zvanični tekst, do duše na engleskom, sporazum o zajedničkoj kontroli prelaza i konačnim operativnim zaključcima za sprovođenje dogovora o slobodi kretanja. To je bio doprinos transparentnosti rada pregovaračkog tima, o čemu je Stefanović juče više puta govori, tvrdeći da je proteklih meseci vladi, skupštini, uključujući i Odbor za KiM, kao i predstavnicima kosovskih Srba uredno dostavljao sva dokumenta.

Priština: Sporazum između dve države

Vlada Kosova saopštila je da je u Briselu postignut sporazum u skladu sa kosovskim ustavom Kosova, Ugovorom iz Lisabona, pravom i kriterijumima EU. U saopštenju se ističe da se „ovaj sporazum odnosi na saradnju između dve države, u skladu sa evropskim međudržavnim upravljanjem granicom, čijim je prihvatanjem Srbija praktično priznala međudržavne granice sa Kosovom“. Zvanična Priština potvrdila je da će 5. decembra početi da se sprovodi briselski dogovor o matičnim knjigama, a 26. decembra i sporazum o slobodi kretanja.

Danas rešenje za Jagnjenicu?

Kako Danas nezvanično saznaje, posle današnjeg sastanka predsednika opštine Zubin Potok Slaviše Ristića sa predstavnicima Kfora zna će se da li će Srbi prihvatiti da kod Jagnjenice uklone tri barikade od zemlje i da Kfor postavi kontrolni punkt zajedno sa pripadnicima Kosovske policijske službe iz Zubinog Potoka. U stanici KPS u Zubinom Potoku rade Srbi, a na punktu bi se, kako se nezvanično najavljuje, vršila selektivna kontrola vozila. Ovakvo rešenje omogućilo bi ponovno uspostavljane putne veze između Zubinog Potoka i Zvečana.

Dačić traži rešenje kosovskog statusa

– Zamenik premijera, ministar unutrašnjih poslova i lider SPS Ivica Dačić ocenio je juče tehnički pregovori Beograda i Prištine neće doneti trajno rešenje situacije na KiM. On se založio za pronalaženje modela za otvaranje pitanja o konačnom političkom rešenju statusa Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari