Predstavnici kosovskih Srba zadovoljni su sastankom s državnim vrhom. Biće uključeni u pregovore s Prištinom. Dogovoreno je da se sve buduće akcije na severu KiM usaglašavaju i da predstavnici Srba budu konsultovani o budućim potezima države – izjavio je predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović posle jučerašnjeg sastanka državnog vrha s političkim predstavnicima Srba sa severa KiM. On kaže da pojedini delovi sastanka, održanog u Predsedništvu Srbije, „spadaju u državnu tajnu“.


Srbi na severu KiM, koji su juče treći dan protestovali na administrativnom prelazu Jarinje, poručili su da se neće razilaziti sve dok se njihovi predstavnici ne vrate u Beograd s pisanim garancijama da sever Pokrajine neće biti odvojen od centralne Srbije. Za danas je, kako je rečeno našem listu, u Leposaviću zakazana zajednička sednica skupština sve četiri opštine na severu Kosova.

Državni vrh je juče, posle ponoćnog sastanka između srede i četvrtka, upoznao predstavnike Srba s poslednjim dogovorima o sprovođenju sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima. Kako Danas nezvanično saznaje, na razgovore u Predsedništvu Srbije s Tomislavom Nikolićem, osim pozvanih predsednika opština došli su i predsednici skupština opština. U razgovoru su učestvovali i premijer Ivica Dačić, potpredsednici vlade Rasim Ljajić, Jovan Krkobabić i Suzana Grubješić, predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, kao i šefovi vladine Kancelarije za KiM i tima za tehničke pregovore s Prištinom Aleksandar Vulin i Dejan Pavićević.

Zbog ovog susreta odložena je za juče zakazana sednica Odbora za KiM Skupštine Srbije, čiji je predsednik Milovan Drecun najavio da bi posle razgovora u Predsedništvu Srbi mogli da prihvate rezultate dijaloga Beograda i Prištine i prekinu protest na Jarinju. Drecun kaže da je „na Srbima sa severa da odluče šta će raditi dalje, ali da treba da imaju u vidu situaciju u kojoj se Srbija nalazi, da ne bi došlo do toga da Kfor, Euleks ili Priština preduzmu jednostrane akcije“.

„Decun govori neistinu. Sasvim je sigurno da Kfor neće da bije Srbe, jer se novi punkt u izgradnji, na kom protestuju, nalazi na strani centralne Srbije, gde je nadležna srpska Žandarmerija“, kaže za Danas politički analitičar Dušan Janjić.

Janjić smatra da je glavna briga Srba „to što imaju osećaj da se pregovori loše vode – najpre se postavlja granica, pa tek onda najavljuju razgovori o severu KiM, što ih dovodi u nepovoljan položaj“.

„Moj utisak ovde na terenu je da Srbi žele da budu obavešteni o čemu se pregovara, a oni bliži SNS i da učestvuju u pregovorima. Problem je što će oni tražiti od Dačića da se upoznaju i s platformom za pregovore, koje nema. To što Srbi traže garancije samo pokazuje da ne veruju pregovaračima, ali teško da će dobiti nešto napismeno od Beograda“, smatra Janjić.

Krstimir Pantić (SNS), predsednik opštine severna Mitrovica, izjavio je juče da veruje Dačiću i u njegove dogovore u Briselu, ali da su Srbima sa severa KiM potrebne pisane garancije, jer su ranije više puta prevareni. On je rekao da će građani biti na prelazu Jarinju sve dok ne dobiju garancije, mada politički predstavnici Srba bliski DSS prekid protesta uslovljavaju izjašnjavanjem Ustavog suda Srbije o briselskim sporazumima.

Zahtev Nikoliću

Član Inicijativnog odbora protesnog marša „Nikad granica sa KiM“ Aleksandar Pavić najavio je juče da će organizatori protesta, najavljenog za 10. decembar, danas u podne u Predsedništvu Srbije predati zvaničan zahtev predsedniku Tomislavu Nikoliću da, „u skladu sa svojim nadležnostima i ovlašćenjima, zaštiti Ustav i ustavni poredak zemlje“. Pavić je rekao da je organizatore protesta „okupilo Kosovo – konkretno, postavljanje granice nasred Srbije koju vlast pravi mimo državnih institucija, a u dogovoru Ivice Dačića sa Briselom i Hašimom Tačijem“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari