Srbija neće imati pregovaračku poziciju za poglavlje 35, koje se u pregovorima sa EU bavi normalizacijom odnosa Beograda i Prištine. To poglavlje ne zamenjuje dijalog o normalizaciji odnosa i zbog toga nije potrebna pregovaračka pozicija.


Poglavlje 35 najverovatnije će biti prvo otvoreno u pregovorima Srbije i EU koji bi, prema svim najavama i iz Brisela i iz Beograda, trebalo da počnu do kraja godine.

Skrining, koji je obavezni deo priprema za otvaranje svakog od ukupno 35 poglavlja koja se bave odnosima sa Kosovom, završen je u januaru prošle godine, a počeo je samo dan nakon prve međuvladine konferencije, odnosno zvaničnog početka pregovora Srbije i EU.

Tanja Miščević, šefica Pregovaračkog tima Srbije, za Danas kaže da će izveštaj sa skrininga ovog poglavlja Beogradu biti dostupan kada ga usvoje države članice u Evropskom savetu.

 – Evropska komisija izveštaj sa skrininga predstavlja državama članicama u Savetu, a ne nama. On nama postaje dostupan tek kada ga Savet usvoji. Prema onome što znamo, nema merila za otvaranje poglavlja 35. To poglavlje ne zamenjuje dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, već je praćenje svega dogovorenog tokom tog dijaloga. Zato nije potrebna pregovaračka pozicija – objasnila je Miščevićeva.

Uz poglavlje 35 sve češće se pominje da će u pregovorima među prvima biti otvoreno i poglavlje 32, koje se odnosi na kontrolu javnih finansija. Srbija je pregovaračku poziciju za ovo poglavlje već usvojila. Pregovaračka pozicija Vlade Srbije za svako poglavlje je tajni dokument i ne može biti javan do dana međuvladine konferencije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari