Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je Tomislavu Nikoliću pobedu na predsedničkim izborima. „Uveren sam da ćemo zajedničkim naporima nastaviti rad na realizaciji postojećih sporazuma, uključujući realizaciju velikih investicionih projekata, ojačati koordinaciju prilaza na međunarodnoj areni u korist naših država, u interesu opšteevropske stabilnosti i bezbednosti“, navodi se u čestitki. Putin je istakao da dve zemlje povezuju prijateljski odnosi i saradnja, koji su „izdržali test vremena“.

Predsednici Evropskog saveta i Evropske komisije Herman van Rompej i Žoze Manuel Barozo čestitali su Nikoliću i pozvali ga da nastavi put evropskih integracija zemlje. U zajedničkom saopštenju Van Rompej i Barozo čestitali su i srpskom narodu na tome što su izbori bili „konkurentni i mirni“.

Nemački šef diplomatije Gido Vestervele ocenio je da je od „odlučujućeg značaja“ da Srbija ostane na proevropskom kursu i dodao da je sada na novoizabranom predsedniku velika odgovornost.

Predsednik Italije Đorđo Napolitano uputio je „najsrdačnije čestitke“ Nikoliću i poželeo mu sve najbolje u obavljanju te dužnosti. On je izrazio nadu da će Srbija nastaviti put evropskih integracija.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je pobedu Nikoliću i poželeo mu „mnogo uspeha u obavljanju odgovorne dužnosti“. „Jaka i stabilna Srbija potrebna je njenim građanima, ali i Srbima u RS, regionu i celom svetu“, naglasio je.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović ocenio je da treba poštovati demokratski iskazanu volju građana Srbije i poželeo Nikoliću da ostvari program zbog kojeg mu je poveren mandat.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da pobeda Nikolića predstavlja volju birača koju treba poštovati i izrazio uverenje da će Hrvatska imati dobre odnose sa Srbijom.

BBC: Šansa za Srbiju

Ako Srbija brzo dobije novu vladu, a prelaz s Tadića na Nikolića prođe glatko, mogla bi da bude priznata kao faktor stabilnosti na Balkanu, ocenjuje Bi-Bi-Si i dodaje da su u drugom krugu izbora glasači odlučili da kazne demokrate zbog lošeg stanja u privredi i preovlađujućeg uverenja o rasprostranjenoj korupciji.

NJUJORK TAJMS: Senka sumnje

List Njujork tajm piše da ostaje pitanje da li će Nikolić koji je „u prošlosti izjavljivao da bi više voleo da Srbija postane ruska gubernija nego članica evropskog bloka održati državu na proevropskom putu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari