Srbija treba da se skoncentriše na reforme neophodne za sticanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, a unutrašnja pitanja morala bi se rešavati kroz normalan politički dijalog, poručuju u odvojenim izjavama za Danas iz kabineta evropskog komesara Štefana Filea, visoke predstavnice Ketrin Ešton i Ambasade SAD u Beogradu.


– Kao što je već poznato, Evropska komisija će saopštiti svoje mišljenje o članstvu Srbije u EU u oktobru ove godine. Nadamo se da će Srbija iskoristiti ovu šansu i uložiti napore u sprovođenje ambicioznih reformi od kojih će direktnu korist imati građani. Zbog toga je veoma važno da se održi konstruktivan politički dijalog, kako bi reforme bile nastavljene – ocenjuje za Danas Nataša Batler, portparolka evropskog komesara za proširenje Štefana Filea, povodom političkih dešavanja u Srbiji u vezi sa štrajkom glađu i žeđu lidera SNS Tomislava Nikolića.

Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, ističe za Danas da će Brisel pomno pratiti dešavanja u Beogradu, kao i da političke razlike moraju da budu rešene u okviru uspostavljenih političkih procesa. „Srbija je postavila visoke ciljeve za ovu godinu kada je reč o evropskim integracijama. Ali, još ih nije ostvarila. Potrebno je da se sprovedu neophodne reforme, a samo stabilno političko okruženje može da ispuni ove ciljeve. Mi nismo postavili rokove, ali donećemo odluke o evropskom putu samo kada procenimo da je Srbija spremna“, rekla nam je juče Kocijančićeva.

Iz Ambasade SAD u Beogradu takođe ističu za Danas da Srbija mora da ispuni veoma ambiciozan plan ukoliko želi da obezbedi uspeh kandidature za članstvo u EU. „Kao što je EU jasno naglasila, Srbija treba da se usredsredi na sprovođenje neophodnih reformi i da pokaže da može da rešava različite političke stavove kroz normalne političke procese“, ocenjuju u američkoj ambasadi.

BBC je na svom internet sajtu objavio opširan tekst s naslovom „Srpski antivladini demonstranti traže prevremene izbore“, u kome se izveštava o subotnjem mitingu SNS i štrajku Tomislava Nikolića. Navodi se izjava predsednika Borisa Tadića u kojoj ističe da je Srbiji potrebna stabilnost i odbacuje ultimatume opozicije da se raspišu prevremeni parlamentarni izbori kao „totalno neodgovarajući“. Iako su naredni izbori zakazani za 2012, izveštač BBC iz Beograda Mark Loven ocenjuje da „ponovo oživljena opozicija, u kombinaciji s vestima o štrajku glađu, može da zatraži nove izbore, što bi vlast teško mogla da ignoriše“.

Reakcije

SNS: Blokada suda u Vranju

Vranje – U znak podrške štrajku Tomislava Nikolića, Okružni odbor naprednjaka za Pčinjski okrug najavio je za danas od 9 do 15 sati blokadu zgrade Višeg suda u Vranju. Kako najavljuju, očekuje se prisustvo više hiljada članova SNS. V. R.

 

SDU: Moguć kontraštrajk

Beograd – Potpredsednik SDU Miloš Adamović saopštio je juče da će i sam početi štrajk glađu i žeđu ako vlast popusti Tomislavu Nikoliću. „Ukoliko vlast bude popustila i sam ću pribeći istim metodama i prestati da uzimam hranu i vodu sve dok se sa političke scene Srbije ne povuku Nikolić, Vučić i Tadić“, poručio je Adamović. R. D.

 

LDP: Odbaciti ultimatum

Beograd – Predsednik LDP Čedomir Jovanović smatra da DS ne treba da pristane na „ultimatum“ Tomislava Nikolića. „Najveći generator krize su DS i SNS, između ostalog i zbog površnog i veštačkog sukoba koji sami kreiraju“, naveo je Jovanović u izjavi medijima. R. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari