Smatram da Putinova poseta Beogradu ne može direktno da utiče na evropski put Srbije, ako Srbija to ne želi. Ako uzmemo u obzir globalnu geopolitičku dinamiku, onda se Putinova poseta Beogradu ne može komentarisati mimo situacije u Ukrajini, energetike i snabdevanja gasom, kao i pregovaranja Srbije za članstvo u EU.

Srbija i Rusija imaju tradicionalno veoma dobre i izrazito prijateljske odnose. Srpsko proevropsko opredeljenje svakako nije tajna, pored deklarativnog priznanja da Srbija želi da se pridruži evropskoj porodici, ona će to morati da dokaže i spremnošću da sprovede reforme i što bržim usklađivanjem srpskog zakonodavstva sa evropskim, navodi za Danas Tanja Fajon, poslanica Evropskog parlamenta, osvrćući se na nedavnu posetu predsednika Rusije Vladimira Putina Beogradu.

Ona ističe da deo tog usaglašavanja predstavlja i poglavlje o spoljnoj politici, gde se očekuje postepeno usaglašavanje stavova Srbije sa stavovima evropske zajedničke spoljne i bezbednosne politike što se tiče svih pitanja, i to se redovno prati.

– EU je pozvala države kandidate za članstvo i „treće države“ da podrže mere koje je ona preduzela oko ukrajinske krize, međutim, govorimo o suverenim državama koje na kraju dana same odlučuju kako će se ponašati. U poslednjem izveštaju Komisije o napretku Srbije navedeno je da Srbija nije uskladila svoj stav sa EU što se tiče sankcija Rusiji. Isto tako, istaknuto je da je Vlada Srbije dala uverenje da Srbija neće namerno koristiti nastalu situaciju, u kojoj na neki način ima prednost koja proističe iz uvođenja ruskog embarga na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU kao odgovor na sankcije Rusiji. To pozdravljam i verujem da će srpske vlasti i ubuduće imati kooperativan odnos sa EU – ukazuje Tanja Fajon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari