Predsednici Boris Tadić i Ivo Josipović ocenili su danas u Zagrebu da su Srbija i Hrvatska u poslednjih deset meseci rešile mnoga otvorena pitanja, a da je među onima koja još nisu rešena prioritet pitanje nestalih.

Posle susreta u Josipovićevoj kancelariji na Pantovčaku, gde su prvo razgovarali u četiri oka, a zatim i sa delegacijama dve države, Tadić i Josipović su istakli napredak vlada u Beogradu i Zagrebu u radu na povratku izbeglih i rešavanju njihovih stambenih problema.

Predsednici su na zajedničkoj konferenciji za novinare istakli privrženost dve zemlje evrointegracijama i naglasili važnost članstva u EU za ceo region.

– Imali smo nesporazuma, ratna razaranja, žrtve, uputili smo izvinjenje – što je izuzetno značajan korak za sveukupne odnose dve države. Bez rešenih međunacionalnih i bilateralnih odnosa i ekonomsku saradnje nema napretka dve države – konstatovao je Tadić.

Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je danas u Zagrebu s predsednicom Vlade Hrvatske Jadrankom Kosor.

Hrvatska premijerka saopštila je novinarima, posle razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, da postoji mogućnost ponovnog trilateralnog sastanka Srbije, Hrvatske i Slovenije, ali, ovaj put u Srbiji.

Kosorova, Tadić i slovenački premijer sastali su se prvi put u martu ove godine, u Ptuju, u Sloveniji.

U zajedničkom obraćanju novinarima sa hrvatskom premijerkom, u Banskim dvorima u Zagrebu, Tadić je ocenio da su Vlada Hrvatske i Hrvatska učinile mnogo na poboljšanju odnosa Beograda i Zagreba, iako postoje nerešena pitanja.

Tadić je novinarima, posle susreta sa hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor, rekao da je rešenje pitanja nestalih jedno od najvažnijih.

On je najavio održavanje međunarodne donatorske konferencije za pomoć srpskim izbeglicama koje žele da se vrate u Hrvatsku, naglasivši da su ljudi čije sudbine od toga zaviseživotno zainteresovani za uspeh tog skupa.

Tadić je precizirao da bi tom konferencijom bilo rešeno stambeno pitanje mnogih izbeglica i naglasio da je postignut politički dogovor o principima na kojima će se zasnivati trajno rešenje tog pitanja.

– Briga o građanima pogođenim ratnim zbivanjima i ukupan proces pomirenja daje novu dinamiku naših odnosa ne samo kada su događaji u Ovčari, Vukovaru i Paulin Dvoru u pitanju i kada je reč o brizi o ljudima koji su najpogođeniji ratom na prostoru nekada zajedničke zemje – rekao je predsednik Srbije.

Osvrnuvši se na neke ocene da Srbija „koči Hrvatsku na putu ka EU“, naglasio da je vitalni interes Srbije da ta susedna zemlja uđe u Uniju.

– Samo kada vaši susedi imaju pozitivan politički napredak i privredni razvoj možete da očekujete da će i vaša zemlja i vaši građani imati ekonomske, političke konsekvence takvog napretka – kazao je predsednik.

Tadić je rekao da bi konačnim uspehom smatrao kada bi Srbija i Hrvatska bile u stanju da napišu zajednički udžbenik istorije pa makar, kako je rekao, i sa različitim odeljcima viđenja naše zajedničke istorije.

Prema Tadićevim rečima, među nerešenim pitanjima dve zemlje su i pitanje granica, sukcesije i međusobnih tužbi pred Međunarodnim sudom pravde.

– Hrvatska Vlada će i dalje, s obzirom na skori prijem u EU, podržati evropski put Srbije i zemalja Jugoistočne Evrope – rekla je Kosorova da su u tom smislu postignuti konkretni dogovori među kojima je i predaja pravne tekovine EU Srbiji.

Ona je istakla da je u razgovoru bilo reči o privrednoj saradnji i najavila da će o tome privrednici dve zemlje razgovarati na sutrašnjem privrednom forumu.

Kosorova je podsetila da je do oktobra ove godine Hrvatska u Srbiju izvezla robe u vrednosti 243 miliona evra, a da ukupne hrvatske investicije u Srbiji prelaze 420 miliona evra, naglasila je hrvatska premijerka.

Premijerka je ukazala i na dobru saradnju oko projekta Kargo 10, odnosno saradnju železnica Srbije, Hrvatske i Slovenije na Koridoru 10, kao i dobru saradnju ministara i ministarstava unutrašnjih poslova u borbi protiv organizovanog kriminala.

Tadić je u „Zlatnu knjigu“ na Banskim dvorima, sedištu hrvatske vlade, upisao: „Neka ovo bude nova stranica zajedničke istorije“.

Predsednik Srbije je jutros doputovao u dvodnevnu zvaničnu posetu Hrvatskoj i to je njegov drugi boravak u toj susednoj zemlji za mesec dana. Posle razgovora sa državnim vrhom i posete Lici, kulminacija dvodnevne posete biće svečani prijem za oko 300 zvanica u zagrebačkom Muzeju za umetnost i zanatstvo.

Josipović za Tadića priprema istarske specijalitete

Hrvatski predsednik Ivo Josipović prirediće večeras u Zagrebu svečanu večeru u čast predsednika Srbije Borisa Tadića na kojoj će se služiti istarski specijaliteti, piše danas Jutarnji list. Kako navodi zagrebački dnevnik, meni za oko 60 zvanica će biti riblji, a pripremaće ga, pored kuvara sa Pantovčaka i najpoznatiji kuvari iz Istre. U Uredu predsednika Hrvatske odlučili su se za novu praksu – da se na svečanim večerama koje prireduju za državnike svaki put kuhinjom predstaviti druga hrvatska županija. Za Tadićevu zvaničnu posetu Zagrebu odlučeno je da hrana bude istarska jer kuvari iz Istre već imaju iskustva s diplomatskim večerama, dodaje list.





http://www.infobiro.info/player/dshPlayer.swf



http://www.infobiro.info/player/dshPlayer.swf



http://www.infobiro.info/player/dshPlayer.swf



http://www.infobiro.info/player/dshPlayer.swf



http://www.infobiro.info/player/dshPlayer.swf



http://www.infobiro.info/player/dshPlayer.swf



Boris Tadić, predsednik Srbije



http://www.infobiro.info/player/dshPlayer.swf



http://www.infobiro.info/player/dshPlayer.swf



Ivo Josipović, predsednik Hrvatske

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari