Srbija zasad još nije pozvana na sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 7. jula u Njujorku, ali su premijer Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić spremni da joj prisustvuju ukoliko dobiju poziv, saznaje Danas u Vladi Srbije.


Prema našim saznanjima, Bosna i Hercegovina je pozvana na sednicu SB UN. Kako nam je rečeno, među zemljama Saveta još uvek traju konsultacije i usaglašavanje teksta predloga rezolucije Velike Britanije o Srebrenici i još uvek nije poznato kakav će se tekst naći pred SB, a naši sagovornici ne očekuju da će Srbija biti konsultovana oko njega. Prema njihovim rečima, situacija je trenutno takva da su do 7. jula sve opcije otvorene i još se ne zna da li će se SB UN izjašnjavati i o britanskoj ali i o rezoluciji koju je predala Rusija, da li će Rusija povući svoj predlog s obzirom na to, kako prenose mediji, da je tekst britanske rezolucije izmenjen.

Danasu je potvrđeno da je premijer juče dobio novi predlog britanske rezolucije o Srebrenici sa izmenjenim sadržajem u kojem su ubačeni delovi ruske rezolucije o Srebrenici, a ublažen je deo na koji je Vučić imao primedbu, a koji se bavio seksualnim zločinima. U novom tekstu, kako nam je rečeno, sada piše da se priznaje postojanje seksualnih zločina koje su počinile sve strane u konfliktu i naglašava se da postojanje genocida ne sme da se negira.

U pismu koje je povodom britanske rezolucije u ponedeljak u ime Srbije članicama SB UN poslao šef diplomatije Ivica Dačić jeste poziv da ne glasaju za britansku rezoluciju, jer bi, kako se navodi, njeno usvajanje bilo štetno, nepotrebno i moglo da destabilizuje region i izazvalo bi nesagledive i dugotrajne negativne posledice po proces stabilizacije u BiH, ali i na čitavom Zapadnom Balkanu. Prema našim saznanjima, sadržaj ovog pisma Dačić je usaglasio sa premijerom Srbije.

Dačić, kako prenose mediji, u pismu naglašava da se Zapadni Balkan suočava sa novim bezbednosnim izazovima, rizicima i pretnjama na koje lideri naroda regiona treba da pronađu nove odgovore. „Međutim, nacrt ove rezolucije koji je izrazito loše osmišljen i tempiran prošlošću se bavi na način koji ne pomaže u suočavanju regiona s potrebama sadašnjosti i budućnosti i neće doprineti da se proces saradnje i pomirenja ohrabri, ojača, olakša i ubrza“, naveo je Dačić. Kako je napisao, „o tome najbolje svedoče strasti koje je u regionu izazvala najava „podnošenja ovakve neizbalansirane rezolucije, bez odgovarajućih transparentnih konsultacija sa svim zainteresovanim stranama“. Dačić u poruci ističe da Srbija odaje poštu svim žrtvama sukoba na prostoru bivše SFRJ i da je čvrsto uverena da naša sećanja o aktivnosti čiji je cilj da se prošlost ne zaboravi treba da budu isključivo u funkciji pomirenja i promocije regionalne saradnje i dobrosusedstva.

U prostorijama Generalne skupštine UN juče je trebalo da bude upriličena posebna komemoracija pod nazivom „Srebrenica: Sećanje na žrtve genocida“, na kojoj će, osim Rajkrofta, govoriti i američka ambasadorka Samanta Pauer i generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun.

I Britanija i Rusija za pomirenje

Velika Britanija je svoj dokument najavila kao „doprinos pomirenju u regionu“. Rusija je za svoj predlog navela da je „uravnoteženiji i orijentisaniji na pomirenje, a ne na stvaranje dodatnih linija podela u BiH“. Kako je rekao britanski ambasador u UN Metju Rajkroft, Velika Britanija neće povući svoj nacrt rezolucije o Srebrenici zbog toga što je Rusija priložila svoju verziju rezolucije.

 

Ivan Mrkić: Nikolić neće ići u Srebrenicu

Predsednik Srbije neće ići u Srebrenicu. Kao što smo više puta objašnjavali, predsednik bi bio spreman da se pokloni muslimanskim žrtvama u Srebrenici pošto bi isto učinio Bakir Izetbegović u Kravicama, Bratuncu i drugim mestima. Predsednik Nikolić bi išao sa Izetbegovićem na mesta na kojima su stradali nevini, ali praviti razliku među žrtvama nije moralno, barem sa našeg stanovišta, kaže za Danas Ivan Mrkić, savetnik predsednika Srbije, odgovarajući na pitanje da li saopštenje predsednika da je spreman da ode u Srebrenicu ipak znači da Nikolić razmišlja o odlasku u BiH tim povodom. B. C.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari