Delegacija Parlamenta Holandije boravila je juče u zvaničnoj poseti Beogradu, a glavna tema razgovora s najvišim srpskim zvaničnicima bila je šta vlasti u Srbiji preduzimaju na hapšenju preostala dva haška begunca Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Članove Odbora za evropske poslove holandskog parlamenta interesovalo je i u kom pravcu idu reforme izbornog sistema u Srbiji, u kojoj su meri usvojene sugestije Evropske komisije, kao i kakvo je raspoloženje javnosti u vezi s priključenjem Evropskoj uniji.

Predstavnici holandskog parlamenta su se najpre sastali s predsednicom Skupštine Srbije Slavicom ĐukićDejanović, koja je istakla da vlasti u Beogradu čine maksimalne napore kako bi se ostvarila najefikasnija saradnja s Tribunalom u Hagu. U saopštenju republičkog parlamenta navodi se da je ĐukićDejanovićposebnu pažnju posvetila Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i EU, koji parlament u Hagu još nije ratifikovao, i unapređenju međuparlamentarne saradnje.

Predsednica Skupštine Srbije složila se s holandskim sagovornicima da je unapređenje odnosa na Balkanu, a posebno napori zemalja regiona da postanu članice EU, od izuzetne važnosti za stabilnost cele Evrope. Ona je istakla da se od puta u EU ne može nazad i da je u Srbiji u toku standardizacija zakona. „Mladi su zainteresovani za Evropu i strpljenje nam neće nedostajati, ali ne postoji nijedna relacija koja je jednosmerna“, ukazala je ĐukićDejanović.

Herda Ferburg, koja predvodi delegaciju holandskih poslanika, ocenila je da je većina stranaka u Parlamentu Holandije uverena da je Srbija deo evropske porodice i da je njena budućnost u EU. Ona je posle sastanka sa srpskim poslanicima istakla da je za prijem u EU potrebno ispuniti sve takozvane Kopenhaške kriterijume i posebno ostvariti punu saradnju s Tribunalom u Hagu. Prema njenim rečima, Holandija je u odlučivanju o statusu kandidata za članstvo u EU „stroga, ali pravedna“ i daje punu podršku Beogradu u procesu evrointegracije, ali da Srbija mora da ispuni potrebne uslove.

Ferburg je istakla da će za nastavak evrointegracija Srbije, što se Holanđana tiče, biti ključan izveštaj glavnog haškog tužioca Serža Bramerca koji će početkom juna podneti Savetu bezbednosti UN. Puna saradnja s Tribunalom, pored izveštaja Evropske komisije o napredovanju, biće odlučujući element prilikom odlučivanja o davanju Srbiji statusa kandidata. Ferburg je navela da članstvo u EU zahteva, između ostalog, da država kandidat ostvari stabilnu demokratiju, vladavinu prava i funkcionalnu tržišnu ekonomiju, pri čemu je istakla i da je Holandija svesna da „Srbija naporno radi da to postigne“.

Laslo Varga, predsednik Odbora za evropske integracije Narodne skupštine, ukazao je na to da u holandskoj delegaciji sve stranke podržavaju evrointegraciju Srbije, osim Partije za slobodu, i naglasio da saradnja s Triubunalom „ni u kom slučaju“ nije bila jedina tema razgovora, niti preovlađujuća. „Pokušali smo da dokažemo da smo spremni za naredne korake u integracijama, da smo spremni za status kandidata, ili da ćemo biti spremni za nekoliko meseci. Ali, i s druge strane, da smo zaslužili završetak procesa ratifikacije SSP i zatražili smo podršku za oba procesa“, zaključio je Varga.

Aleksandra Joksimović, bivša pomoćnica ministra spoljnih poslova i članica Foruma za međunarodne poslove, ocenjuje za Danas da je poseta delegacije holandskog parlamenta Beogradu veoma značajna, ali da nikako neće biti dovoljna da se bilateralni odnosi dve zemlje u potpunosti poprave. Joksimovićeva ističe da su ovakve posete prilika da Holandija razmotri ratifikaciju SSP, ali i da prestane s osporavanjem integracije Srbije.

„Boravak članova holandskog parlamenta u našoj zemlji može da se predstavi kao pozitivna cigla u zidu međusobnog poverenja između dve države. Ova poseta je velika tema u holandskoj javnosti i mogućnost da se Holandija uputi o tome šta Srbija radi na hapšenju Mladića i Hadžića. Ovakve vrste poseta trebalo je organizovati i ranije jer Holandija direktno utiče na nastavak integracija Srbije”, ukazuje Joksimovićeva.

U popodnevnim časovima, delegacija Odbora za evropske poslove Parlamenta Holandije sastala se s premijerom Mirkom Cvetkovićem, potpredsednikom vlade Božidarom Đelićem i ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari