U ovom trenutku rano je za procene o ekonomskim posledicama odluke premijera da pokrene postupak smene potpredsednika vlade Mlađana Dinkića, jer se još uvek nagađa dalji razvoj događaja, smatraju ekonomisti, dok politički analitičari nisu sigurni da li su na pomolu vanredni izbori.

Čak i da dođe do smene Dinkića, to ne znači da će biti vanrednih izbora, izjavio je juče za elektronske medije izvršni direktor CESID-a Marko Blagojević, podsećajući da premijerova inicijativa o smeni potpredsednika vlade mora prvo da se izglasa u Skupštini. Ako se u tome i uspe, kako kaže Blagojević, to ne mora obavezno da znači i vanredne republičke izbore.

– Ako G17 plus povuče podršku vladajućoj koaliciji, DS može neku drugu stranku da priključi koaliciji ili da među drugim strankama obezbedi manjinsku podršku vladi, navodi direktor CESID-a.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenio je pak da je Srbija na „ivici“ raspisivanja izbora.

– Nalazimo se na ivici vanrednih parlamentarnih izbora i teško je očekivati da će se posle ove inicijative dogovoriti dosadašnji partneri u vladajućoj koaliciji, ocenio je Stanković. On je ocenio da će inicijativa premijera biti uspešna, pošto najača stranka u koaliciji DS sasvim sigurno stoji iza Cvetkovićeve inicijative. Stanković je ocenio i da će sve opozicione stranke podržati smenjivanje Dinkića.

– DS neće imati problem sa većinom za skidanje Dinkića. Ono što će sigurno biti protivmera G17 plus jeste povlačenje iz Vlade Srbije, što sigurno otvara i pitanje većine koju ova vlada poseduje, kazao je Stanković.

Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta, za Danas kaže da razvoj situacije može da donese probleme. „Postoji više scenarija o tome šta će se dogoditi u narednom periodu, pa se prema tome određuju i posledice. Jedna situacija podrazumeva da je DS imala rezervno rešenje pre nego što se odlučila na taj potez, i ako je tako, posledica gotovo da neće biti. Problema može biti, posebno kada je reč o investitorima sa kojima je pregovarao Dinkić. Jedan broj njih se odlučio da dođe u Srbiju jer je od njega dobio određene garancije i podsticaje, reč je o Fijatu, zatim o južnokorejskim i nemačkim industrijalcima, i oni sada nisu sigurni da će se takva politika vlade nastaviti. Ta nestabilnost uticaće na odluke o njihovim narednim potezima, jer se u ovom trenutku, ne zna se ni ko će doći na upražnjeno mesto u vladi. Moguće je da će to biti i neko iz SNS, ili neke druge opcije za koju nije sigurno da će nastaviti politiku ekonomskih podsticaja“, rekao je Savić.

Đilas: Dinkić kriv za male plate

Potpredsednik DS Dragan Đilas je izjavio da Mlađan Dinkić kao dosadašnji ministar ekonomije snosi najveći deo odgovornosti za to što je u Srbiji prosečna plata 300 evra, to jest, kako je naveo, najmanja u Evropi, i što je 200.000 ljudi izgubilo posao, prenosi B92.

Moguć raspad proevropske koalicije

Beograd – Najavom premijera Srbije Mirka Cvetkovića da pokreće postupak za razrešenje Mlađana Dinkića izašla je na videlo politička kriza unutar proevropske koalicije u Srbiji, ocenjuju strane agencije. Agencija AP smatra da bi spor među visokim zvaničnicima vladajuće koalicije mogao da znači i njen raspad, što bi vodilo prevremenim izborima. Agencija Rojters, međutim, piše da Dinkićevo razrešenje, koje mora da potvrdi i parlament, ne podrazumeva automatski i pad vlade. Frans pres ističe da je više funkcionera G17 plus, uključujući i Dinkića, tražilo rekonstrukciju vlade da bi se smenili ministri čiji rezultati nisu zadovoljavajući. Agencija AP navodi da je premijer saopštio da pokreće postupak, nakon što je Dinkić optužio premijera i vladu da se nedovoljno trude da zemlju izvuku iz duboke ekonomske krize. Frans pres podseća i na to da je vlada poslednjih nekoliko nedelja suočena sa rastućim socijalnim nezadovoljstvom i štrajkovima u javnom sektoru. Beta-AFP/AP

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari