Gavrilo Princip je bio heroj, simbol oslobodilačkih ideja, tiranoubica, nosilac ideje oslobođenja od ropstva koja je kružila Evropom. Drugi neka misle šta hoće. Srbija ne sme da izgubi bitke koje se danas vode kroz knjige, rasprave, preko medija, interneta. Ne smemo da ne bismo izgubili i oreol pravednika i pobednika koje smo zaslužili i dobili za vreme i neposredno posle oba svetska rata.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Ako Vinston Čerčil kaže u svojoj knjizi „Nepoznati rat“ da je Princip umro u zatvoru, a spomenik koji su njegovi sunarodnici nedavno podigli slavi njegov i njihov zličin, onda ne čudi i predlog rezolucije o Srebrenici, kojom bi od danas simbol zločina i genocida bila samo Srebrenica – poručio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić prilikom otkrivanja spomenika Gavrilu Principu u centru Beograda, inače dar Republike Srpske, i naglasio da je Srbija i tada, kao sada, kao i uvek, bila protiv rata.

On je naglasio da neće dozvoliti vređanje poklanih i maljem ubijenih Srba u Jasenovcu, Staroj Gradiški, Jadovnu, streljanih u Kraljevu i Kragujevcu, živih podavljenih u Novom Sadu. Komentarišući činjenicu da Princip u Srbiji nije imao spomenik, Nikolić je konstatovao da ništa nije slučajno i da se čekalo da o tome odlučuju ljudi koji žive po njegovim principima slobode, nezavisnosti, zajedništva. „Čekalo se da u Srbiji o Principu odlučuju oni koji ne bi rušili njegov spomenik da je, kojim slučajem, do sada bilo hrabrosti da bude podignut“, istakao je predsednik i dodao da su sudove i ocene o Principu i njegovom spomeniku određivali istorijski vrtlozi i dnevne potrebe. Nikolić je, u tom kontekstu, podsetio da je sve što se u proteklih sto godina gradilo i razgrađivalo, računajući i politička previranja, kao međunacionalne odnose, prelamalo kroz odnos prema spomeniku Principu u Sarajevu, koji je postavljan pa rušen, menjan…

– Najlakše je danas za sve okrivljavati Srbiju i Srbe. Zato u nazovi istorijskim tumačenjima čitamo da može da se stavi znak apsolutne povezanosti između sarajevskog atentata i Prvog svetskog rata, kao pokušaj amnestije agresora i okrivljavanja napadnutog, onog koji je svu svoju diplomatsku snagu usresredio da izbegne rat. Rata bi bilo, što se Austro-Ugarske i Nemačke tiče, i bez Vidovdana u Sarajevu 1914.godine, i bez Principa. Srbija svoj odnos prema „pobunjenim anđelima“, kako ih naziva nobelovac Ivo Andrić, iskazuje sada i ovde spomenikom Gavrilu Principu, na koji se čekalo godinu više od jednog veka – zaključio je Nikolić.

Spomenik Gavrilu Principu, koji je postavljen na uglu Nemanjine i Sarajevske ulice u Beogradu, dar je Republike Srpske. Spomenik je delo smederevskog vajara Zorana Kuzmanovića i izliven je u dva primerka, jedna statua je u Istočnom Sarajevu, a sada, godinu dana kasnije, drugi odlivak donet je u Beograd na 101. godišnjicu atentata u Sarajevu. Nisok je dva metra i težak 350 kilograma.

Dodik: Kontinuirani zločin nad čovekom

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik zahvalio je predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i premijeru Aleksandru Vučiću što odlučno brane pozicije u vezi sa britanski predlogom rezolucije. „Zar je teško reći da je Srebrenica mesto kontinuiranog zločina od 1991. do 1995. nad čovekom, bez obzira na veru. Zašto izdvajati jedan događaj, da li da se opravdate što ste nas bombardovali“, rekao je Dodik i upitao šta je sa Zalazjem i drugim srpskim selima gde je stradalo 3.500 Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari