Srbija je obaveštena da bi Euleks trebalo da sutra preuzme kontrolu administrativnih prelaza na severu Kosova, ali u državnom vrhu u Beogradu nisu spremni da bezrezervno poveruju garancijama Brisela da na Jarinje i Brnjak, zajedno sa osobljem međunarodnih misija, neće otići i kosovski carinici i policajci.


Prema svim saznanjima Danasa, EU, Kfor i najuticajnije zapadne zemlje, na čelu sa SAD, obećali su Srbiji da će na administrativne prelaze, nakon što večeras u ponoć istekne rok iz dogovora Beograda i Kfora po kome su tu stacionirane vojne snage NATO, biti prebačeni isključivo službenici Euleksa i da neće biti dozvoljeni „jednostrani potezi“ Prištine. O tome da se dolazak carine i policije Kosova na prelaze na severu KiM odlaže, mada ne i otkazuje, ovih dana učestalo izveštava i prištinska štampa, a državni sekretar za KiM u Vladi Srbije potvrdio je da ima slične informacije.

„Vrlo je verovatno da će Tači odložiti, ali ne i otkazati, slanje svojih carinika i policije. To je ipak prvi pozitivan signal da vlast u Prištini ne dobija baš bezrezervnu podršku međunarodnih činilaca, kao što su se nadali“, rekao je Oliver Ivanović.

Ipak, kosovski premijer Hašim Tači nastavlja da daje agresivne izjave. „Euleks od ovog petka više neće biti glavni zakonski subjekt na severu, već će tu ulogu preuzeti institucije Kosova. Operacija za primenu (briselskog) sporazuma o carinskim pečatima počeće 16. septembra i biće u nadležnosti institucija Kosova, uz tehničku podršku Euleksa i stvaranje bezbednog okruženja od strane Kfora“, rekao je Tači novinarima u Prištini, precizirajući da će sutra biti preuzeta kontrola nad Brnjakom, dok demolirano Jarinje tek treba da bude osposobljeno.

Zbog ovakvih poruka Hašima Tačija, ali i zbog negativnog iskustva iz jula ove godine, kada su kosovski carinici i policajci bili prebacivani na prelaze u vozilima Kfora i uz pomoć Euleksa, nema mira ni u Beogradu, ni u srpskim opštinama na severu KiM.

Na sastanku predstavnika Vlade Srbije s predsednikom Borisom Tadićem u utorak uveče dogovoren je niz mera, pre svega diplomatskih i političkih, koje treba preduzeti da bi se sprečilo da na KiM dođe do teških posledica i nametanja rešenja silom, izjavio je juče ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, ne precizirajući o kakvim merama se tačno radi. Predsednik Tadić je prehodno rekao da se Srbija obratila EU, NATO, UN, kao i najvećim zapadnim silama, sa upozorenjem da bi jednostrani potezi Prištine mogli dovesti do tragičnih posledica, za koje bi bile odgovorne međunarodne snage na Kosovu.

Ne miruju ni Srbi na severu Kosova. Oni su u noći između utorka i srede blokirali sve saobraćajnice u regionu severne Mitrovice, odnosno pravce prema Zubinom Potoku, Leposaviću i Raškoj. Više sati su držali u blokadi jedinice Kfora koje su se iz Mitrovice uputile prema administrativnoj liniji, a propustili su ih nakon što su dobili uveravanja da se konvoj uputio u bazu „Noting hil“ kod Leposavića, a da će na Jarinju obaviti samo redovnu smenu vojnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari