List „Pravda“ nije bio list Srpske napredne stranke, ali jeste mojih prijatelja, a prestao je da izlazi valjda zato što više nisu mogli da izađu na kraj s problemima, kaže u intervjuu za Danas Aleksandar Vučić, potpredsednik Vlade Srbije zadužen za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i ministar odbrane.

Vučić se upravo vratio iz Nemačke odakle, kaže, ne donosi mnogo lepih vesti kad su u pitanju uslovi koji se Srbiji postavljaju na putu ka EU, ali dovodi moćnu nemačku kompaniju RWE: „A RWE je Nemačka, to neću da krijem“, kaže Vučić.

Najavili ste pre dve-tri nedelje da će se do kraja te nedelje znati istina o novom suvlasniku lista Politika. Ništa nam u međuvremenu niste javili. Pa, znate li tu istinu bar vi?

– U naredna tri dana će svima biti poznato kako je ta akcija preuzimanja 50 odsto vlasništva nad Politikom izvršena i, reći ću vam odmah, sa tom informacijom smo mogli da izađemo i pre 1. septembra, kao što sam rekao, ali ono sa čime se danas suočavamo jeste rešenje za taj problem. Dakle, tražimo rešenje i u najskorije vreme ćemo izaći u javnost. Nadležni državni organi su potpuno upućeni u ono što se dogodilo u toj, u najmanju ruku pomalo skandaloznoj, a svakako netransparentnoj prodaji.

Vi ste pravnik, mislite li da će taj vlasnik Politike i, kako kažete, preko otkupa potraživanja Novosti i novosadskog Dnevnika ostati u svom vlasništvu?

– Različito je to sprovedeno, drugačije u Politici, drugačije u Novostima, a drugačije u Dnevniku. Negde su otkupljivana potraživanja, a ne vlasnički udeli, a negde su otkupljivani vlasnički udeli. Rešenje i dalje tražimo, mislim da je tu potrebna neka vrsta kooperativnosti i saglasnosti onih koji znaju šta su učinili, a država svakako ne može da bude poražena. Ukoliko takve vrste saradnje ne bude, država će drugim metodima i sredstvima da zaštiti ono što je njeno.

Da li će se menjati način finansiranja RTS i smatrate li da treba da dođe do smene na vrhu? Dakle, ostaje li Tijanić?

– Nisam se bavio time. Načinom finansiranja Javnog servisa smo ipak delimično morali da se bavimo i biće ostavljen deo novca u rebalansu budžeta, što ne znači da će biti i utrošeno na takav način. Tu će postojati određeni uslovi države.

Znači, javni servis bi delimično ove godine mogao da bude finansiran iz budžeta, a trajno?

– Nismo o tome raspravljali. Ja nikad ne trčim pred rudu. Naša ideja je da prvo to iznesemo partnerima, pa tek onda da izađemo u javnost.

Pre neki dan je na jednom skupu, na kome su učestvovala oba udruženja novinara, pomoćnik ministra kulture za medije Dragan Kolarević obećao da će se država držati rokova dogovorenih Medijskom strategijom za izlazak iz vlasništva u medijima. To je, ipak, koliko vidim, vreme od bar dve godine. Od ova dva veća lista u državnom suvlasništvu, na čijem biste čelu radije videli osobu koja deli vaša politička uverenja – na čelu Politike ili tiražnijih Novosti?

– To me, poštovana Ružo, uopšte ne interesuje. Reći ću vam zašto. Ja to otvoreno kažem: kog su zmije ujedale taj se i guštera plaši. Mi se uzdamo u ono što možemo da napravimo u ovoj zemlji, a ne kako ćemo da odslikamo jednu drugačiju realnost. Mislim da je to previše koštalo DS.

List Danas je na neki način bio žrtva onog zakona o informisanju koji se vama stavlja na teret. Šta mislite, da je taj zakon poživeo, da li biste danas imali intervju za Danas?

– Zakon nije bio realan i neko vreme se nije ni sprovodio. Za zakon je glasalo 200 poslanika, ali ja sam ga prihvatio na svoja leđa. Nemam problem: ja sam odgovoran, ja sam kriv i zato sam svih ovih godina snosio svaku vrstu političke odgovornosti. Svih ovih 13 godina.

Dakle, da li bi Danas opstao?

– Pa, ne bi, kako bi opstao? Ali taj zakon nije mogao da opstane… iako je bio mnogo blaži od današnjeg zakona, koji će biti ukinut. Da li ćemo praviti novi zakon o informisanju – ne znam, kao što vidite, nisam se toliko time bavio, nije mi to prioritet.

Upravo ste se vratili iz posete Nemačkoj. Izjavili ste da su tri teme dominirale: EU, Kosovo i ekonomska saradnja. Mi se još sećamo poslednje posete gospođe Angele Merkel i načina na koji je ovde istupila. Postoji li u Nemačkoj pažnje vredno raspoloženje za neko kompromisno rešenje za sever Kosova?

– Nemačku morate da respektujete, sa Nemačkom moramo da sarađujemo. Ne mogu da delim uverenje onih koji misle da je moguće da Srbija ide napred, a da nam Nemačka bude protivnik. Onaj ko misli da bez Nemačke može biti razvoja Srbije, ja mu kažem – ne može. A da li su uslovi koje Nemačka postavlja idealni za Srbiju, pa naravno da nisu. Jesu li to laki uslovi? Pa, nisu. Ali oni su sa tim uslovima izašli još ranije javno, a svi ostali su otprilike sad došli na ono što je kancelarka Merkel rekla pre više od godinu dana. Uvek je bolje kad imate stvari na čistac iznete i zato je, ako hoćete, ponekad i lakše s Nemcima razgovarati nego s nekim drugima.

Bili su, znači, surovo iskreni?

– Da, bili su surovo iskreni. I ja sam bio surovo iskren.

Našu javnost je jako zainteresovalo potpisivanje memoranduma između nemačke energetske kompanije RWE i Elektroprivrede Srbije. Kod nas se već godinama spekuliše o tome da u Srbiji postoji jak lobi koji bi da RWE uđe u EPS.

– Kod nas postoji mnogo jači lobi protiv RWE. Ja sam se lično zalagao za potpisivanje memoranduma i video sam koliko je snažan lobi protiv RWE.

Gde je lociran?

– Pa neću, ne mogu da vam kažem, ali veoma moćan lobi, gotovo na svim mestima. Ništa od dogovora sa RWE nije sprovedeno u delo. Mi smo s Nemcima potpisivali i ugovor o Đerdapu, pa ništa nije ispalo. Ima tu razloga, pitajte one koji su se time bavili u prethodnom periodu, nisam siguran da su u stanju da vam daju adekvatno i suvislo obrazloženje. Mi smo 2009. potpisali memorandum sa Nemcima, a posle toga nije bilo ništa. Zato smo i ministarka Zorana Mihajlović i ja insistirali na jednoj stvari: da tu odluku donese Vlada Srbije. Sve je završeno za tri dana. Sad je na Nemcima da krenu s ulaganjima. Taj memorandum nije samo da mi vama dajemo ili prodajemo zelenu energiju, niti može da bude, već u memorandumu piše – mi znamo da vi imate problema sa izgradnjom svega što emituje CO2, pa piše Termoelektrana Nikola Tesla B3 investicija od 1,2 milijarde evra. Zamolili smo ih da sa tom investicijom požure.

Zbog izlaska Nemačke iz nuklearne energije, RWE ima velike probleme i veliki interes za poslove van Nemačke. Šta smo mi dobili? Po kojoj ceni ćemo im isporučivati struju? Koliki su ekološki troškovi te investicije? Koja je njena cena?

– RWE je Nemačka. Oni grade vaše ključne energetske infrastrukturne objekte u vrednosti od 1,2 milijarde evra. Zar to nije mnogo? Ne vraćamo u novcu, nego vraćamo iz zelene energije. Nisu precizirane cene, uslovi, tek treba stručnjaci to da nastave. Ako uspemo da u međuvremenu poradimo i na Đerdapu 3, nećemo imati problema s isporukom zelene energije. S druge strane, dobijate Nemačku, jer neću da krijem – RWE je Nemačka. Pa nije odnos nemačke države prema njihovim firmama kao što je bio odnos naše države. Pet ključnih direktora RWE je došlo na potpisivanje memoranduma sa generalnim direktorom EPS-a u nemačko Ministarstvo za privredu. Toliki je to značaj za njih i iza toga stoji nemačka država. Sem direktnih investicija, time se ekonomski uvezujemo s Nemcima, što mislim da je od ključnog značaja za našu zemlju u budućnosti i mislim da se sa tim slažu svi u ovoj zemlji. U tom privredno-ekonomskom smislu, Nemci svoje saveznike ne ostavljaju. A kad se uvezujete ekonomski i privredno, pa valjda je naš cilj i političko vezivanje za Evropsku uniju. A Nemačka je ključna sila EU.

Veruje se da ovoliko preletača na političkoj sceni Srbije nije bilo skoro, takvu privlačnu snagu imao je samo DSS posle pobede Koštunice 2000. godine. Kako taj proces tumačite?

– Tu su stranačka rukovodstva da ocenjuju ko je zbog čega negde došao. Nemam ništa protiv. Ali, SNS je i pre bila najveća stranka u Srbiji, ne zaboravite. Po istraživanjima javnog mnjenja još malo pa smo dvostruko jači od drugoplasirane DS.

Kako tumačite to što poslednjih nedelja glavni mediji u Srbiji veću pažnju posvećuju problemima u DS nego problemima u Srbiji? Građani vole da vide kako i političari stradaju?

– Ne, ne vole to građani, nego su svi mediji, ili jedan značajan deo, na ovaj ili onaj način pod kontrolom DS. To nije tajna, nešto čime bih vas iznenadio. I u smislu vlasništva i u smislu uticaja preko agencija za oglasni prostor, sekunde… Nikakva tajna. Ja mislim, inače, da nikog živog ne interesuje šta se tamo zbiva.

Ne slažete se sa tvrdnjama da je DS nosilac demokratske ideje u Srbiji?

– Slušao sam mnoge koji su tvrdili da su nosioci nekakvih ideja, a danas su im stranke na 1-2-3-4 odsto.

Neki analitičari u vama vide novog jakog čoveka Srbije i u tom su vas smislu dovodili u konkurentski odnos prema Tomislavu Nikoliću, dok sticajem okolnosti niste preuzeli rukovodeću funkciju u SNS. Sad vas dovode u konkurentski odnos prema Ivici Dačiću, jer podsetiću vas da nije najsrećnije rešenje bila ni vlada kojoj je na čelu bio premijer čija stranka nije bila najjača u vladi, ni vlada kojoj je na čelu bio premijer koji nije bio najjača ličnost u svojoj stranci. Kako vi vidite svoju perspektivu?

– Čitao sam u vašim novinama u nekoliko navrata kako sam u svađi sa Tomom Nikolićem, a posle izbora, kad on više nije predsednik stranke, pošto je od svih tih „demokratskih“ lidera jedino on postupio demokratski, sad čitam optužbe kako nas dvojica sve radimo zajedno, u skladu s našim dogovorima. Pa se pitam: čekajte, jednom vam je odgovaralo da se svađamo, sad vam odgovara da smo u dobrim odnosima, a mi smo sve vreme u istim odnosima. Ti odnosi jesu dobri, mi smo prijatelji, čujemo se i razgovaramo gotovo svaki dan. Svi vole da se bave DS-om, a malo ko se bavio fantastičnim izbornim uspehom SNS, za koji je svakako najzaslužniji Tomislav Nikolić. Moj cilj je, pre svega, da učinimo sve što je u našoj moći da Vlada Srbije donese promene građanima. Te promene neće biti jednostavne i lake, mi nismo ni obećavali kule i gradove, ali da ljudi za dve godine mogu da vide svetlo na kraju tunela bio bih veoma zadovoljan. Istovremeno, moj je cilj da naša stranka ostane najjača u Srbiji i za godinu dana, i za dve, i za četiri. A onda za osam godina neka nas pobedi neka stranka koja će opet da bude mnogo važna u tom trenutku.

Analitičari smatraju da će vaši rezultati u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala odlučiti o vašoj poziciji u vladi, o poziciji prema Dačiću, najkraće o tome hoće li Vlada Srbije uskoro imati dva premijera?

– Neće ova vlada imati dva premijera. Vlada ima jednog premijera, a ja ću svakako biti uspešan u svojoj borbi i to je stvar koju garantujem građanima Srbije. Mislim da to njih mnogo više interesuje od bilo kakva matematika „koliko premijera“.

U javnosti se već dugo priča da nadležni organi samo što nisu stigli u Galeniku, a sad se pojavilo i dugo najavljivano pismo bivšeg direktora te kuće Nenada Ognjenovića, u kome on tvrdi da je sve radio po nalogu političara. Možemo li očekivati da nadležni organi uđu u Galeniku, ili su već tamo? Ima li razloga?

– Ili su već bili… Samo malo strpljenja imajte, molim vas…

Svi su za Galeniku posebno zainteresovani, jer se tamo na čelu Upravnog odbora nalazi funkcioner SPS.

– Znam, ali kako niko nije zainteresovan za ono kad je bila ukinuta optika i Vojske i Telekoma, pa na silu postavljana da bi određene slovenačke i srpske firme dobijale monopolske poslove, da bi mogle da rade šta hoće, i za mnoge druge stvari… Draga Ružo, ne postoji nijedan čovek za kojeg možete da me pitate, a pred kojim moram da klečim ili kome sam nešto dužan. Ako vi imate to ime, izgovorite ga, istog sekunda ja ću pokazati da sam ja u pravu. Bez ikakve sumnje, svi će doći na red. Ne bih da uzimam posao tužiocu, ali pošto sam dobro obavešten, jer svi šefovi i tužioci prisustvuju sednicama Biroa, sve i svi će doći na red.

Jedini sam za Zvezdu u ovoj vlasti

Vidim da ste vrlo angažovani oko nekih kadrovskih pitanja u Crvenoj zvezdi, bar tako pišu mediji, a vi niste demantovali…

– Nisam uopšte, a demantovao sam. Ali nisam mogao po svim novinama. Ja sam veliki zvezdaš…

Čujem da hoćete da vratite Dragana Džajića na čelo Zvezde, pa se pitam da li za to ima pravnih smetnji, s obzirom da se protiv njega vodi jedan sudski postupak?

– Veoma poštujem gospodina Džajića. A ne postoje nikakve pravne smetnje ako nemate pravosnažnu presudu. Šta će biti je Džajićev izbor, a ne moj. Za Zvezdu sam navijao, za Zvezdu ću da navijam do kraja života i u tome me neće sprečiti ni činjenica da su svi ostali u ovoj vlasti partizanovci. Neću imati problema s tim što će pojedini mediji da organizuju kampanju protiv mene zbog toga što ću principijelno da tražim isti pristup države prema svim klubovima u Srbiji, a posebno prema ova dva najveća. Predsednik Republike, predsednik Vlade, predsednik Narodne skupštine, svi šefovi koalicionih stranaka, svi navijaju za Partizan u ovoj zemlji, ja sam jedini zvezdaš. Ljajić je čak potpredsednik Partizana, a Dačić je bio potpredsednik KK Partizan… Eto, vidite, o svima njima se ne govori, a ja nisam ništa, apsolutno ništa u Zvezdi… E, izvinite, molim vas, niko mi neće zabraniti da navijam za Zvezdu!

Učešće u mirovnim misijama UN i EU

Mi smo se proteklih godina dosta uzbuđivali oko mogućnosti za učešće naših vojnika u mirovnim misijama. Hoće li naši vojnici učestvovati u tim misijama i pod kojim uslovima?

– Hoće, pod kapom UN. Pozvan sam da učestvujem na skupu ministara EU koji se 25. septembra održava na Kipru i tada ću obići i našu misiju tamo i naše momke. Mi jasno znamo kako je to Narodna skupština definisala, ali ne možemo da živimo izdvojeno, moramo da budemo deo jednog poretka, ali možemo da idemo samo pod kapom UN ili eventualno EU, ali ne možemo ni pod kapom ni ODC ni NATO, niti bilo koga drugog, s bilo kakvim vojnim snagama.

Ukoliko bi međunarodna zajednica intervenisala u Siriji, mi bismo učestvovali?

– Ma, koja međunarodna zajednica? Potpuno je jasno da UN neće doneti takvu odluku, tako da nema ništa od toga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari