Srbija neće reagovati na zahtev kosovske opozicije za smenu ministra za povratak i zajednice Aleksandra Jablanovića, jer lista Srpska nije razgovarala sa opozicionim pokretom Samoopredeljenje, nego sa strankama sa kojima je u vladi, stav je Kancelarije za KiM povodom Jablanovićeve smene.


U Kancelariji za KiM je Danasu rečeno da je „jasno, kada je trenutna politička situacija u Prištini u pitanju, da se tu ne radi o Jablanoviću, nego o unutrašnjoj političkoj dinamici među albanskim strankama“. „O sastavu Vlade, lista Srpska nije razgovarala sa pokretom Samoopredeljenje, nego sa strankama sa kojima je u vladi, pa nema ni razloga da reaguje na njihove (pokreta Samoopredeljenja) pozive“, naveli su u Kancelariji.

Na konstataciju Danasa da je za kosovsku vladu Jablanovićeva smena ipak tema, s obzirom na to da je portparol Vlade Kosova Arban Abraši izjavio da će s ministrom za povratak i zajednice razgovarati o tome, ponovljeno je da se tu ne radi o Jablanoviću, nego o unutrašnjoj političkoj dinamici među albanskim strankama. Na pitanje našeg lista da li to znači da u Kancelariji smatraju da Jablanović ne treba da ode s pozicije ministra, bez obzira na to šta je govorio i na taj način sebe ograničio u radu, nismo dobili jasan odgovor.

Povod za razgovor o smeni je to što je srpski ministar u kosovskoj vladi Jablanović nazvao Albance koji na Badnje veče nisu dozvolili Srbima da posete crkvu u Đakovici „divljacima“. U subotu je u Prištini održan protest na kojem je opozicija tražila smenu srpskog ministra. Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti je zatražio od premijera Kosova Ise Mustafe da Jablanovića smeni do juče u 16 sati. Komentarišući taj zahtev, portparol kosovske vlade Abraši je rekao da Vlada ne radi po diktatu političkih stranaka, već samo na osnovu odluka Skupštine Kosova.

Analitičari u Prištini smatraju da je zahtev opozicije, civilnog društva i studenata za razrešenje ministra za zajednice i povratak samo izgovor za „rušenje vlade“ i eventualno izazivanje prevremenih izbora. Rada Tajković, iz Evropskog pokreta Srba sa KiM, navela je da je „činjenica da je srpski ministar Jablanović svojim neiskustvom onemogućio nesmetano obavljanje svoje funkcije u Vladi Kosova i ograničio svoju efektnost u zaštiti interesa srpske zajednice“.

„Njegovo povlačenje sa te funkcije je stoga verovatno u interesu naše zajednice. Nama je neophodna puna funkcionalnost svih naših, ionako malobrojnih, predstavnika u kosovskoj vlasti. S druge strane, kosovske institucije moraju prepoznati svoj interes u neophodnoj transformaciji Đakovice u normalan grad koji neće biti zabranjen za Srbe“, saopštila je Trajkovićeva.

Mediji: Mustafa postavio ultimatum

Kako su preneli pojedini kosovski mediji, premijer Kosova Isa Mustafa zatražio je od Aleksandra Jablanovića da se javno izvini ili podnese ostavku zbog svoje izjave. Zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović rekao je da Mustafa nije izneo nikakav ultimatum, dok Jablanović tvrdi da su njegove izjave zlonamerno interpretirane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari