Nizom manifestacija i odavanjem pošte žrtvama Drugog svetskog rata, u Srbiji se danas obeležavaju Dan Evrope i Dan pobede nad fašizmom.


Delegacija Evropske unije u Srbiji, zajedno s ambasadama zemalja članica EU i Informacionim centrom EU, organizuje višednevno obeležavanje 63. godišnjice Evropske unije, zajedničkih evropskih vrednosti i istorije. U saradnji s partnerima – Kancelarijom Vlade Srbije za evropske integracije, Fakultetom za ekonomiju, finansije i administraciju, kao i Evropskim pokretom u Srbiji, Delegacija i Informacioni centar EU organizuju događaje namenjene svim uzrastima – „od 7 do 77“.

Biće organizovani crtanje o Evropi za mališane, debata sa šefom Delegacije EU u Srbiji Vensanom Dežerom i srpskom vicepremijerkom za evropske integracije Suzanom Grubješić za učenike srednjih škola, EU Info dan, Evropski filmski festival i koncert Ramba Amadeusa za sve građane.

Proslava Dana Evrope počela je juče konferencijom „Pripreme za pregovaranje o članstvu u EU“, koja je održana na Univerzitetu FEFA u Beogradu, a ambasador Dežer biće domaćin i tradicionalnog prijema.

Građani Beograda će prvi moći da pogledaju izložbu stripa na temu „Srbija i EU“, koja će biti otvorena u petak u Informacionom centru EU. Tokom maja, izložba 20 najuspešnijih radova po izboru žirija, u kojem su Predrag Koraksić Koraks, Marko Somborac i Aleksandar Zograf, biće priređena i u Leskovcu i Somboru.

U Informacionom centru EU u Domu omladine Beograda u subotu će biti niz aktivnosti – predstavljanje programa finansiranih sredstvima EU, kao i raznovrsno kulturno nasleđe zemalja članica EU, građani će moći da u video kabini kažu šta misle o Evropi, a zvanično će biti promovisan „Tim Evropa Srbija“ – mreža domaćih eksperata za evropske teme. Dan se završava koncertom Ramba Amadeusa u Domu omladine.

Od 15. do 21. maja na Evropskom filmskom festivalu biće predstavljen 21 savremeni film iz zemalja širom Starog kontinenta, a deo repertoara biće prikazan i u Novom Sadu i Nišu.

Danom Evrope se obeležava godišnjica objavljivanja Šumanove deklaracije, koja je bila prvi korak u stvaranju današnje Evropske unije. Samo pet godina od završetka Drugog svetskog rata, 9. maja 1950, tadašnji ministar spoljnih poslova Francuske Rober Šuman predložio je da dojučerašnji neprijatelji uspostave zajedničku organizaciju kojoj će poveriti upravljanje proizvodnje uglja i čelika.

Šumanova inicijativa je urodila plodom i 18. aprila 1951. potpisan je Pariski ugovor, kojim je osnovana Evropska zajednica za ugalj i čelik. Šuman je u deklaraciji osnivanje Zajednice nazvao prvim korakom ka evropskoj federaciji, koja je neophodna za održavanje mira. Nakon više ciklusa proširenja i institucionalnih reformi broj članica EU je sa prvobitnih šest potpisnica Pariskog ugovora narastao na 27, a Unija je postala prostor slobodnog protoka ljudi, roba, usluga i kapitala.

Evropski dodatak u Danasu

U saradnji sa Informacionim centrom Evropske unije u Srbiji, list Danas u svom vikend izdanju za 11-12. maj objavljuje poseban dodatak povodom Dana Evrope i niza manifestacija koje će Delegacija EU u Srbiji s partnerima tim povodom organizovati do kraja ovog meseca. Dodatak obuhvata razgovore sa zvaničnicima iz Srbije i regiona, te autorske priloge stručnjaka posvećene EU i njenom proširenju na zemlje Zapadnog Balkana. Posebna pažnja poklonjena je pitanju korišćenja fondova EU, koji će Srbiji biti na raspolaganju nakon očekivanog početka pregovora o pristupanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari