NATO je otvoren za onaj nivo saradnje koji odgovara Srbiji, ali njoj ostavlja da sama donese konačnu odluku o eventualnom članstvu u Severnoatlantskom savezu. Srbija je ključni faktor bezbednosti na Balkanu i produbljivanje njenog odnosa s NATO biće značajno za ceo region – istakao je juče general Stefan Abriel, vrhovni komandant Savezničke komande za transformaciju.


Na konferenciji za novinare nakon otvaranja Strategijskog skupa NATO-a i partnerskih zemalja u Beogradu, Abriel je rekao da vojna neutralnost Srbije nije prepreka za dalju saradnju i dodao da NATO blisko sarađuje s neutralnim državama kao što su Austrija, Švedska i Švajcarska.

– Partnerstvo ne podrazumeva regrutovanje zemalja i ljudstva da se bore za NATO ciljeve, već je to strateško oruđe za stvaranje zajedničke bezbednosne mreže – naveo je Abriel. Govoreći o ulozi NATO-a u bombardovanju SR Jugoslavije, on je istakao da svi znaju i pamte šta se dešavalo u prošlosti, ali da sada treba krenuti ka budućnosti i da je konferencija u Beogradu simbol da se „sada nalazimo u novom okruženju“.

Načelnik Generalštaba vojske Srbije general Miloje Miletić ocenio je da je Srbija, iako vojno neutralna, ali kao članica Partnerstva za mir, spremna za učešće u multinacionalnim operacijama pod mandatom UN. Prema njegovim rečima, savremeni rizici su transnacionalnog karaktera što nameće potrebu novih pristupa. On je dodao da cilj svih treba da bude izgradnja optimalnih zajedničkih sposobnosti.

– Uveren sam da ova konferencija u Beogradu može značajno da poboljša odnose Srbije s mnogim zemljama koje uvažavaju naše strateško opredeljenje o neutralnosti i s kojima delimo iste interese“, naglasio je Miletić

Ministar odbrane Dragan Šutanovac ocenio je da je Srbija u potpunosti posvećena ostvarivanju bezbednosti u regionu i dobrosusedskih odnosa i da želi da da pun doprinos svetskom miru kroz aktivnije učešće u mirovnim misijama UN i EU. Na otvaranju Strategijske konferencije NATO-a i partnerskih zemalja u Beogradu, Šutanovac je rekao da savremeni bezbednosni izazovi, rizici i pretnje ukazuju da je neophodno da se unapredi saradnja svih država i da postoji „nedeljivost bezbednosti“. Prema njegovim rečima, nijedna država ne može samostalno da se izbori sa globalnim izazovima zbog čega je potrebno unaprediti dijalog i saradnju.

– Mera saradnje biće i mera našeg uspeha u tom poslu, naglasio je Šutanovac i dodao da Srbija u proteklih 10 godina značajno unapredila odnose sa NATO-om. Inače, na skupu u Beogradu učestvuje 56 zemalja koje su predstavljene s više od 20 načelnika generalštaba, a na njoj učestvuju predstavnici zemalja NATO-a, Partnerstva za mir, Mediteranskog dijaloga i Istanbulske inicijative za saradnju.

Operacija u Libiji nije ugrožena

Vrhovni komandant Savezničke komande NATO za transformaciju Stefan Abriel istakao je da nastavak intervencije NATO u Libiji u sadašnjem obimu nije pod znakom pitanja, ali da će eventualno produženje misije zavisiti pre svega od političke odluke. On je dodao da finansijska kriza jeste problem s kojim se suočavaju sve države, ali da je NATO odlučan da sa sredstvima kojima raspolaže nastavi akciju u Libiji. „Ako operacija potraje naravno da će se postaviti pitanje sredstava,“ rekao je Abriel i dodao da operacija u Libiji trenutno nije ugrožena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari