Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi izjavio je za Danas da će 16. septembra kosovska pogranična služba i carina doći na prelaz Brnjak, dok će Jarinje kasnije početi s radom, jer treba da se osposobi i opremi neophodnom infrastrukturom.

Prema Redžepijevim rečima, do 16. septembra, a i neko vreme posle toga, sva akcizna roba koja dolazi preko severa Kosova cariniće se na prelazu Merdare. Sve druge vrste robe, kaže on, cariniće se, kao i sada, u južnom delu Kosovske Mitrovice.

Redžepi ističe da Priština „sve radi u koordinaciji s Kforom i Euleksom“ i da uprkos pojačanim tenzijama na severu „nema razloga da se zbog nekih krijumčara odustane od sprovođenja reda i zakona“.

– Vlada Srbije ozbiljno shvata najave Prištine, a i Srbi na KiM su u stalnoj pripravnosti, pored barikada. Svi važni faktori u državnom vrhu pokušavaju da, u stalnom kontaktu s međunarodnim zvaničnicima i ambasadorima, spreče jednostrane poteze Prištine – kaže za Danas Goran Bogdanović, ministar za KiM.

Uprkos ozbiljnom shvatanju situacije i jučerašnjem zahtevu poslanika DSS i SRS u Skupštini Srbije da predsednik i premijer Boris Tadić i Mirko Cvetković „javno i jasno“ kažu kakav će biti odgovor Beograda na odluku kosovskog premijera Hašima Tačija da carinski sporazum počne da se primenjuje 16. septembra, ova tema neće biti na dnevnom redu današnje sednice Vlade Srbije, zvanično je potvrđeno našem listu u Nemanjinoj 11. U državnom vrhu procenjuju da su rokovi Prištine nerealni i da Tači forsira „rat živaca“ zbog „kućnih problema“.

Zvanični Beograd, kako za Danas objašnjava portparol Vlade Srbije Milivoje Mihailović, očekuje da će „Unmik, Kfor i Euleks, kao misije UN, delovati u okviru mandata Rezolucije 1244 SB UN i da neće dozvoliti jednostrane poteze Prištine, koji će dodatno iskomplikovati situaciju“.

Na severu KiM stanje je i dalje „mirno i napeto“. Jučerašnji dan obeležili su protesti srpskih radnika u pravosuđu i zdravstvu u severnom delu Mitrovice, kao i višesatna blokada svih puteva u ovom delu Pokrajine zbog istrage Euleksa o ubistvu kosovskog specijalca u akciji jedinica „Rose“ krajem jula. Na terenu se spekuliše da se, kao odgovor za događaje na severu KiM, za 13. septembar planiraju demonstracije Albanaca u Bujanovcu, Preševu i Medveđi, tvrde izvori Danasa.

Euleks je zbog istrage juče blokirao selo Zupče u opštini Zubin Potok. Srbi su odgovorili blokadama, zbog čega je Kfor blokirao sve sporedne puteve na severu KiM, prenose agencije. Tokom noći između srede i četvrtka Srbi su do jutra držali u blokadi puteve od Kosovske Mitrovice ka Zvečanu i Raškoj, na kojima je saobraćaj normalizovan ujutru, pre gužve u Zupču.

U severnom delu Mitrovice juče pre podne najpre su protestovali radnici srpskog pravosuđa. Oni tvrde da je Euleks izašao iz statusno neutralnog okvira i uveo u upotrebu krivično zakonodavstvo „kosovske republike“, iako je dogovoreno da se poštuje Unmikova regulativa. Zbog najave ukidanja srpskih institucija potom je demonstriralo i oko hiljadu zdravstvenih radnika iz sve četiri srpske opštine na severu, dok se danas očekuju protesti zaposlenih u lokalnoj samoupravi.

Irina Gudeljević, portparol Euleksa, izjavila je za Danas da je, što se tiče pravosuđa, „nezavisnim sudijama ostavljeno da sami odluče koje će zakonodavstvo primenjivati“. Kada je reč o administrativnim prelazima na severu KiM, Misija EU „zajedno s kosovskim institucijama radi na ponovnom uspostavljanju uobičajene carinske kontrole na oba prelaza“.

Srpsko-ruska vežba na Oblačini

Zajednička vežba požarno-spasilačkih jedinica Srbije i Rusije održaće se u subotu na Oblačinskom jezeru kod Prokuplja, saopštila je juče Ambasada Ruske Federacije u Srbiji. Ruske letelice za gašenje požara sletele su na niški aerodrom „Konstantin Veliki“ 31. avgusta, gde će iz preventivnih razloga biti stacionirane do 12. septembra. Srbija i Rusija planiraju da u Nišu otvore humanitarni centar za reagovanje u vanrednim situacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari