Prvi potpredsednik srpske vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je Srbija posvećena evropskoj budućnosti i regionalnoj stabilnosti, ali da želi pravdu i zahteva da oni koji su počinili zločine nad Srbima bez izuzetka odgovaraju.


„Želimo da se međunarodno pravo poštuje na prostorima cele bivše Jugoslavije, a da ne važi samo za jedan narod i da za ostale narode ili neke druge države u regionu ta pravda i pravo ni na koji način ne važe“, rekao je Vučić, uoči obraćanja na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o radu Haškog tribunala, a prenelo Ministarstvo odbrane.

On je dodao da je posao Srbije da ukaže na „ogorčenje koje s razlogom postoji u srpskom narodu i Srbiji zbog katastrofalnih presuda koje su mimo prava i pravde donete u Haškom tribunalu“ hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču i bivšem vođi OVK Ramušu Haradinaju. Na sednici SB UN izveštaje o radu Tribunala predstavili su predsednik tog suda Teodor Meron i glavni tužilac Serž Bramerc.

Bramerc je prema izveštajima pristiglim do zaključenja ovog izdanja Danasa rekao da su, uprkos oslobadjajućim presudama hrvatskom generalu Antu Gotovini i lideru OVK Ramuču Haradinaju, tokom tih suđenja „bez ikakve dileme, dokumentovani ozbiljni zločini“ i da „žrtve tih zločina imaju pravo na pravdu“.

Inače, Vučić će u Americi boraviti do 11. decembra gde će imati više sastanaka sa zvaničnicima SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari