Jedan od ključnih uslova za dobijanje članstva u Evropskoj uniji jeste da se u segmentima kao što su ekonomija, vladavina prava, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije preduzmu značajne mere.

Stoga, može se konstatovati da je Srbiji preostao dobar deo puta ka EU, kaže u razgovoru za Danas Ole Ludvigson, poslanik Evropskog parlamenta i član delegacije u parlamentarnom Odboru za stabilizaciju i pridruživanje Srbije Uniji. Ludvigson je bio učesnik konferencije „Socijalne posledice ekonomskih politika na Zapadnom Balkanu“, koju su organizovali Fondacija Fridrih Ebert i Međunarodni centar Olaf Palme.

Naš sagovornik ističe da će upravo takvi domeni predstavljati najveće izazove u narednim fazama evropske integracije Srbije, precizirajući da se u toku pregovora postavljaju zahtevi da se dostigne nivo pravne države i uspostavi uravnotežena ekonomija. On izražava nadu da će Srbija do 2020. postati članica EU, kao što priželjkuje Beograd, ukazujući da je bitno da se nastavi započeti put.

Upitan da li je održiva spoljnopolitička pozicija Srbije koja podrazumeva balansiranje između EU i Rusije, Ludvigson navodi da je činjenica da postoji takav konflikt, ali da je „u interesu svih da se na razuman način postigne nekakav dogovor jer je, između ostalog, Rusija veliko tržište“.

– Trenutno se bavimo rešavanjem tog konflikata, pa se nadam da će on biti rešen, čime bi i pozicija Srbije prestala da bude relevantna. Ja lično ne prihvatam ono što se desilo sa Ukrajinom – poručuje švedski socijaldemokrata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari