Ova vlada ima previše političkog iskustva da bi kretala u ovako bolne rezova i da nije očekivala izvestan pad rejtinga. Rekao bih da je upravo činjenica da postoji velika popularnost Aleksandra Vučića i visok rejting SNS materijalizovan u njihovom jasnom liderstvu u vlasti učinila mogućim da se uopšte započne sa apsolutno neophodnim smanjenjem budžetskog deficita.

Ovakva okolnost nije postojala od 2000. jer je svaka odluka bila plod različitih kompromisa unutra vladajućih koalicije – a vredi podsetiti da nijedna partija u tom periodu nije bila u stanju da formira Vladu i da je najmanja koalicija na vlasti imala četrnaest partnera. Dakle, ja ne vidim mogućnost da ovako teške mere ne utiču negativno na popularnost Vlade, premijera i svih onih koji ih promovišu, ali sudeći prema izjavama, oni su svesno ušli u taj rizik, ističe u intervjuu za Danas Srđan Bogosavljević, direktor Ipsos stratedžik marketinga.

Šta je to na šta je prosečan glasač SNS osetljiv i šta bi to moglo da oslabi podršku lideru te stranke Vučiću?

– SNS je stranka sa ubedljivo najvećom podrškom, tako da prosečan glasač SNS veoma liči na prosečnog glasača u principu. A glasači su uvek osetljivi na to kako žive, ili bolje reći kako sastavljaju kraj sa krajem, ima li posla za njih i njihovu decu, ima li penzija za penzionera, mogu li se izlečiti… Sve ove teme koje pominjem su takve da ne postoji stranka koja ne želi i ne obećava da budu bolje rešavane, tako da se na tim temama teško stiče, već se pre svega gubi popularnost. Tako da je količina poverenja koje glasači imaju u svoje lidere ono što ih motiviše da glasaju, a Aleksandar Vučić i SNS su očigledno veliko poverenje stekli dugotrajnim isticanjem korupcije kao ogromnog problema Srbije i simbolički vrlo jasnim signalima da ispunjavaju obećanje. Rekao bih da i od kada su na vlasti održavaju i uvećavaju poverenje svojih birača jasnim komuniciranjem namera, ciljeva i akcija. Gubitak poverenja je taj koji može dovesti i do erozije podrške – i to se može dešavati i kada god vlast bude u situaciji da lansira neke teške mere, kao sada, ili ako stvarno iznevere neka od obećanja koja su biračima dali. Naravno, treba imati na umu da je istovremeno sa gubitkom jednih, moguć dobitak drugih birača – posebno kada se radi o ovako velikim podrškama gde je jedan deo birača stabilan i siguran, a drugi nošen aktuelnim događajima.

Kako će se Parada ponosa odražavati na rejting Vučića? (pitanje postavljeno pre održavanja Parade)

– Ako Parada ponosa prođe bez velikih skandala, teško da će se iole značajnije osetiti to na rejtingu SNS ili njenog lidera, pogotovo što SNS nije zauzeo poziciju promotora bilo negativnih, bilo pozitivnih stavova o tome. Naravno puno će još zavisiti od toga kako mediji budu prikazivali taj događaj. Ali ako Parada prođe bez problemima i kao dokaz da Srbija ume institucionalno da brani pravo na različitost i pokaže da ima tolerantnosti za ovu konkretnu situaciju, a time i za druge marginalizovane grupe kao što su pripadnici drugih vera i nacija, deca, siromašni, azilanti, uveren sam da će porasti međunarodni kredibilitet Srbije.

Kako komentarišete to što je prvi put premijer popularniji od Srpske pravoslavne crkve?

– Mi nemamo takve podatke – jer za Crkvu ispitujemo poverenje, a za ličnosti podršku na razne načine, ali činjenica je da je u nekoliko navrata bila jasno da je crkva gubila na popularnosti (zapravo u momentima kada su je protresali neki skandali) i time pokazala i da ni stav prema njoj nije konstanta, kao što je činjenica da je poverenje u ovu vladu daleko veće od poverenje u sve prethodne vlade za period od kada mi merimo, a to je oko petnaest godina na mesečnom nivou. Što se tiče Aleksandra Vučića, imamo merenje koje pokazuje da je njegova popularnost izuzetna, najveća za jednog aktuelnog političara od kada merimo, i da daleko prevazilazi slične pokazatelje za prethodnog i aktuelnog predsednika države, na primer.

Da li vidite nekoga u opozicionom taboru ko bi bar donekle mogao da poljulja podršku građana Vučiću? Nazire li se neko sa bar malo tog kapaciteta?

– Prema podacima javnog mnjenja, u Srbiji se ne nazire niko ko bi mogao da se prikaže kao ozbiljan konkurent za maksimalno poverenje građana Aleksandru Vučiću. I on i stranka su daleko jači od svih razjedinjenih i heterogenih konkurenata zajedno. Prema tim brojkama, dakle, ni svi udruženi sa izabranim jednim liderom opozicije ne bi bili u stanju da ugroze primat SNS i Vučić, tako da bih rekao da bi bilo bolje i za opoziciju i za Srbiju da se ovo vreme kada ne mogu da ugroze vlast iskoristi za konsolidovanje i ukrupnjavanje opozicionih partija, ne samo u pogledu ko će ih najbolje reprezentovati, nego još više sa kojim idejama će se politički promovisati i boriti na duži rok, ne bi li na tržištu ideja postajali relevantniji i bliži da osvoje biračku naklonost.

Preživljavanje

Imajući u vidu ogromnu podršku Vučiću i SNS, prema Vašem iskustvu i analizi, kada očekujete pad, do kada će trajati ta velika popularnost?

– Ne postoji pravilna cikličnost da bi se takva ocena mogla dati, ali sam siguran da što uspešnija i efikasnija vlast bude u sređivanju stanja u Srbiji i povlačenju ozbiljnih reformskih poteza, to će biti i veće šanse da izgubi popularnost. Trenutni rejting im omogućava da urade puno za zemlju i da pri tome politički „prežive“ i ne izgube popularnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari