Srpska lista neće učestvovati u Vladi Kosova sa onima koji se protive interesima Srba, poput pokreta Samoopredeljenje, dogovoreno je na jučerašnjem sastanku premijera Srbije Aleksandra Vučića i predstavnika Srba sa Kosova.

Ovo je posle sastanka saopštio direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić. On je rekao da je lista Srpska otvorena za razgovore sa svima i spremna za druge mogućnosti uključujući i vanredne izbore.

Ovom odlukom se lista Srpska udaljila od opozicionog koalicionog bloka koji je obezbedio većinu, a u kojem su DSK Kosova Ise Mustafe, ABK Ramuša Haradinaja, IK Fatmira Ljimaja i Samoopredeljenje Albina Kurija. Srbima smetaju stavovi pokreta Samoopredeljenje koji želi reviziju Briselskog sporazuma i čiji će predstavnik, prema koalicionom sporazumu, voditi tehnički dijalog s Beogradom ukoliko ova koalicija sačini narednu kosovsku vladu.

Konstitutivna sednica kosovske skupštine trebalo bi da bude nastavljena danas, a na dnevnom redu biće izbor predsednika i potpredsednike kosovskog parlamenta. Predsednik Srpke liste Aleksandar Jablanović nam juče nije odgovorio na pitanje kako će srpski poslanici danas glasati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari